Juli 2007: de maand van zomers ontspannen en koortsachtig overleg

3VOOR12 blikt terug

Juli is wat releases betreft een magere maand, maar voor de partyganger is het hoogseizoen. Elk weekend is er wel een dansfestival te bezoeken. Ondertussen wordt op kantoren en gemeentehuizen druk overlegd over de toekomst van de Nederlandse podia.

3VOOR12 blikt terug

Juli is traditioneel niet de meest spectaculaire maand op de popkalender. Een band met een beetje ambitie brengt zijn plaat net voor de zomer uit in plaats van erin. Veel redacties werken immers op halve kracht omdat iedereen met vakantie is. Voor feestjes is het evenwel de beste periode van het jaar. Elk weekend kun je wel naar een dansfestival. In het eerste weekend van juli zijn daar bijvoorbeeld Awakenings en Latin Village. Met name Latin Village heeft natuurlijk belang bij zomerse sferen. Die zijn er gedeeltelijk: ’s ochtends verandert de regen het terrein in een modderpoel, maar in de loop van de dag wordt het droog en er kan passioneel gedanst worden. De witte broeken en dansschoenen worden wel onherstelbaar vies.

Extrema Outdoor in Eindhoven verandert in een zomerparadijs. De bezoekers sjokken om elf uur al massaal in korte broeken en op teenslippers naar het festivalterrein. Extrema is uitverkocht. Het feest is een succes: vroeg in de middag bij de Amerikaanse house dj Ron Carroll (bekend van hit Lucky Star, die hij vandaag live zingt) is het grote paringsspel al vroeg begonnen. Sta je even te wachten voor je het volgende treetje naar boven kan lopen, dan krijg je al snel een stel borsten in je gezicht. Een blik omhoog brengt je bij een grijnzende blondine. De vrouwen worden graag bekeken vandaag, en er zijn genoeg mannen van harte bereid hen die aandacht te geven. Onbezonnen house en sexy electro voeren de boventoon. De Border Community tent is een frisse oase.

Sensation Black en 5 Days Off zal het een worst wezen wat voor weer het is. Beide events worden binnen gehouden. Het optreden van Daft Punk op 5 Days Off gaat voor zeker de helft van de bezoekers het geheugen in als hét absolute muziekhoogtepunt van 2007. Met briljante visuals en een oneindige reeks hits laten de Franse robots de monden massaal open vallen. Het alternatieve popfestival Metropolis in Rotterdam – wel buiten – heeft geluk met het goede weer. De hele week lijkt het erop dat het gaat regenen, maar het blijkt uiteindelijk droog te zijn. Kubus & Bang Bang, Menomena en The Noisettes zijn de hoogtepunten.

Hiphopfestival Appelsap in het Amsterdamse Oosterpark is ook vaste prik in de zomer, maar dat feestje gaat dit jaar niet door. Reden is dat de drie organisatoren dit jaar niet het financiële risico wil lopen dat ze eerder wel voor lief namen. Appelsapper Rogier Smalhout: “We hebben tijdig met stadsdeel Oost-Watergraafsmeer om de tafel gezeten, maar alles duurt ontzettend lang. Ze willen ons eigenlijk wel structureel steunen, maar kunnen natuurlijk niet zomaar een zak geld geven zonder dat te verantwoorden.” Hiphopfans kunnen hun heil zoeken bij de Dodgeballcompetitie in Amsterdam Zuid-Oost. Het aloude trefbal wordt daar naar voren geschoven als dé ideale nieuwe straatsport. “Wij bieden het equivalent van het bekende ‘bier team’ dat je bij voetbal tegenkomt: gewoon lekker een balletje gooien, goede dj’s en speciale mixtapes.”

Melkwegdirecteur Cor Schlösser zal zich de zomer heel anders voorgesteld hebben. Nog geen half jaar na de opening van de vergrote Max zaal blijkt dat er een fiks gat in de begroting geslopen is. Door onduidelijke toezeggingen en communicatiestoringen komt de zaal 1,8 miljoen euro tekort. Even lijkt een van Nederlands belangrijke poppodia te wankelen, maar de gemeenteraad wil de Melkweg niet zomaar laten vallen. Een extern bureau doet onderzoek naar de financiële situatie van de Melkweg.

Ook bij de partners in het Utrechtse Muziekpaleis wordt koortsachtig overlegd. Eerder liet Tivoli al zijn ongenoegen blijken over een aantal zaken, nu is het SJU Jazz dat zijn kont tegen de krib gooit. Het jazzpodium krijgt in de nieuwe organisatie minder bestuurders dan de andere podia en voelt zich in de steek gelaten. Bestuursvoorzitter Berry de Vos van Tivoli heeft weinig begrip voor het standpunt van SJU. “SJU wil wel de verantwoordelijkheid, maar niet de aansprakelijkheid. Dat kan niet. Het getuigt van bestuurlijk amateurisme om zo’n groot bedrijf alleen op artistieke gronden te willen besturen. Dan wordt het sowieso niets, en in een failliet podium kun je helemaal niet programmeren.” De gemeenteraad gaat wel akkoord met de plannen van Tivoli en de gemeente Utrecht. SJU Jazz is laaiend: “Ik kan niet anders concluderen dan dat de coalitie de rijen gesloten heeft en SJU laat vallen.”

Ook de Subjectivisten zitten met de handen in het haar. De vlijmscherpe muziekschrijvers zouden verhuizen naar een nieuwe site, maar zijn in juli ineens op zoek naar hun archief. Internetprovider Demon blijkt alles gewist te hebben omdat een rekening niet betaald was. Zouden ze de weg terug weer weten te vinden naar het world wide web? Of is het definitief exit voor de Subs?