Zaterdag 8 december is de finale van de Grolsch Grote Prijs. Op een dag worden de finalisten in alle categorieën bekend gemaakt. Een hele zit, beaamt ook woordvoerder Chris Dekker. “Maar het is wel een stuk leuker zo.”
Het gaat goed met de organisatie. De dip van een paar jaar is het te boven gekomen. Of zoals woordvoerder Chris Dekker het noemt: ‘er waait weer een frisse wind’. Niet meer elke provincie dient vertegenwoordigd te zijn. Het gaat om de kwaliteit van de band, ongeacht de herkomst. Sommige bands worden zelfs door de organisatie overgehaald mee te doen. “We doen alles om de kwaliteit hoog te houden”, zegt Dekker. En het werpt zijn vruchten af. “Je merkt dat het voor bands een eer is om mee te doen. Meer bands schrijven zich in. Elk jaar stijgt het aantal met zeker honderd.”
Voor de finale van de categorie singer-songwriter in de Melkweg zijn geen kaarten meer te koop. “Vroeger waren singer-songwriters nog een ondergeschoven kindje. Maar tegenwoordig is het genre populair. Stevie Ann scoort hits, Lucky Fonz die het goed doet, Marike Jager op Lowlands.”
Dance is daarentegen een heel ander verhaal. Het genre is dit jaar terug van een paar jaar weggeweest. Qua respons op de publieksprijs blijft deze categorie ver achter bij de anderen. Toch is het volgens Dekker een wijs besluit om het genre weer mee te nemen in de wedstrijd. “Voorheen was de categorie een beetje vlees noch vis geval. Het was niet echt een bandavond, maar ook geen dance-avond. In de twee jaar dat het genre er niet bij zat, hebben we lang nagedacht hoe het beter kon. We ontdekten dat er voor dj’s al een hoop in Nederland te doen is. Ze draaien in lokale podia en kunnen vanaf daar langzaam opklimmen naar clubs. Voor thuisproducers, mensen die in hun eentje op zolderkamer muziek maken, zijn er minder mogelijkheden. Dus hebben we bedacht om voor hen een springplank te maken. Zij zijn nog de echte onbekenden. Ze treden weinig op, zitten veel achter de computer en zetten af en toe hun muziek online.”
De keuze voor eenmansproducers hoeft overigens per definitie geen saaie avond op te leveren. “We hebben in ieder geval een goede lichtshow”, vertelt Dekker. “Verder valt het erg mee.” Er zijn namelijk twee uitzonderingen op de regel: Krause en Matik. “Zij drukken niet alleen op play, maar maken er een hele show van. Maar natuurlijk is het ook voor ons spannend hoe dit gaat uitpakken. Toch blijven we in de toekomst doorgaan met dance. Het is een doelgroep die juist ondersteuning nodig heeft en daar is de grote prijs voor.”
Voor de Pop/Rock avond in de Melkweg en de hiphop/r ’n b en dance avond in Paradiso zijn nog kaarten.
De finale van de Grote Prijs: een hele zit
"Maar het is wel leuker zo"
Aankomend weekend is de finale van de Grolsch Grote Prijs. Op één dag worden de finalisten in alle categorieën bekendgemaakt. Dance doet ook weer mee. De categorie was een vlees noch vis geval. Nu is deze terug van een paar jaar weggeweest als springplank voor thuisproducers. “Zij hebben de meeste ondersteuning nodig.”