Jump-adepten snappen niks van jumpstyle-verbod

Horecabedrijven in grote steden willen geen jumpers meer in de kroeg

Lekker een partijtje jumpen middenin de kroeg? Sommige cafés in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben dat liever niet meer en vragen om een jumpverbod in het café. Want je stoot er makkelijk mensen mee omver, wat zo tot agressie en knokpartijen leidt. Dat vinden jumpstylefans- en kenners maar flauw. "Is het dan ook afgelopen met linedansen in de kroeg?"

Horecabedrijven in grote steden willen geen jumpers meer in de kroeg

Jumpstyle is nog geen paar maanden hipper dan hip onder de kids of de immens populaire variant op hardstyle, staat al in het verdomhoekje. Voor wie onder een steen leeft: jumpstyle is een dansje dat tussen gabberen en de klompendans in zit. Typisch Hollands dus! Enkele horecazaken in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zouden jumpen in cafés echter willen verbieden, nadat er onlangs een vechtpartij uitbrak in een Amsterdams café. De aanleiding: “onbesuisd jumpgedrag.” Een jumper raakte in zijn wilde bewegingen een andere cafébezoeker, waarna het stevig knokken werd.

Dus moet het maar eens heel snel afgelopen zijn met jumpen in een volle kroeg. Want voor je het weet krijgen nat meer mensen rondzwaaiende gympies en ledematen in het gezicht gemept en is het meteen matten. Plus dat er natuurlijk veel minder mensen de kroeg binnen kunnen als tientallen jumpers zich staan uit te leven, wat slecht is voor de drankomzet. Snel verbieden dus, jumpen in de kroeg.

Lady Aïda heeft op Koninginnedag toevallig jumpstyle-boegbeeld Patrick Jumpen te gast in Eindhoven. Hij komt demonstraties geven. Zijn tutorial plaatste ze al op haar weblog Rebelbass. “Tuurlijk, jumpen zet aan tot agressie, dus verbieden maar”, roept ze uit. “Het is net als het verboden paaldansen, dat natuurlijk aanzet tot obsceen gedrag. Kan het dan ook meteen afgelopen zijn met spontaan line-dancen in de kroeg? Da’s ook niet lekker hoor, een cowboylaars in je nek.”

“Verbieden? Kom nou, jumpstyle is te gek”, roept radio-dj Giel Beelen vanuit zijn auto. Vorige week had hij een stuk of tien fanatieke jumpers te gast in zijn nachtprogramma. Beelen vindt het jumpen erg grappig om te zien. “Het is eigenlijk een soort kruising tussen linedansen en gabberen hè.” Niet meer mogen jumpen in het café vindt hij grote onzin. “Dan moet er in een kroeg maar helemaal niet meer gedanst worden. En dat jumpers veel ruimte innemen, valt best mee. In die kleine radiostudio waren ze met z’n drieën tegelijk aan het jumpen en dat ging prima. Ze schopten niets omver.”

Zelfs Sebastian Hoff, beter bekend als DJ Promo, is jumpstyle de laatste tijd meer gaan waarderen. Al kon hij er een tijdje terug alleen maar om lachen, gaf hij toe tegenover 3VOOR12. “Maar je ziet nu via YouTube dat jumpstyle meer is dan jongeren die zomaar ergens uit hun dak gaan. Ze oefenen complete performances voor de spiegel.” De rage in de kroeg verbieden lijkt het hem daarom geen idee. “Al kan ik me wel voorstellen dat andere mensen er last van kunnen hebben. Maar misschien heb ik in de kroeg wel last van mensen die op André Hazes arm in arm gaan staan en beginnen mee te lallen. Dat verbied je toch ook niet.”

Het jumpstyle-virus is zelfs overgeslagen op de electropunkers van Aux Raus. In hun nieuwe clip Fall wordt er wat af gejumpt. “We wisten toen we de clip maakten wel dat er iets zou gebeuren met dat jumpstyle”, zegt Bastiaan van Aux Raus. “Maar dat het via YouTube en TMF zo populair is geworden, heeft me wel verrast. Grappig dat het zo geëxplodeerd is.” Zelf kan hij er trouwens geen barst van. “Ik zou het best willen kunnen, maar voor de clip hebben we een paar jongens gevonden die het heel goed konden.”

Bastiaan zou er geen moeite mee hebben als Aux Raus bij de TMF-jeugd dankzij de video opeens heel populair wordt als jumpstyle-act. “Maar ik denk niet dat het gebeurt, hoor. Fall is eigenlijk veel te snel om op te jumpen, en het is nog wel het langzaamste nummer op de plaat.” Zo’n populaire hype verbieden in kroegen vindt Bastiaan tenslotte maar flauw. “Het is gewoon een leuk, typisch Hollands ding. Ik kan me wel iets voorstellen bij overlast door jumpstyle, maar het dan maar verbieden is wel heel flauw. Maar goed, ergens meteen weer over zeiken is natuurlijk ook typisch Hollands.”

Nog steeds geen idee waar de drukte over gaat? Bekijk hier hoe je overal kunt jumpen, behalve in de kroeg.