Een soloalbum als therapie voor een writersblock. Zo kun je The Eraser van Radiohead frontman Thom Yorke wel zien. Het laatste Radiohead album Hail To The Thief verscheen alweer drie jaar geleden. Zonder platencontact broedt de band op een nieuwe creatieve richting. Het lijkt alsof Yorke The Eraser er met gemak uitpoepte.
“Het was lekker buiten de context van de band, ik hoefde niets te bewijzen,” verklaart Yorke een mijlpaal als het Radiohead album OK Computer dat regelmatig hoog opduikt in ‘beste album allertijden’-lijstjes is hem natuurlijk een blok aan het been. “Een writersblock is mijn constante angst, maar ik was blij en verrast over wat er uitrolde.”
Zal je net in Radiohead zitten en zwoegen op dat nieuwe album, komt Yorke met een soloalbum en schreef ook leadgitarist Johnny Greenwood na zijn soloalbum Bodysong (2003) vele klassieke stukken. “Ik heb iedereen van te voren formeel gevraagd of ik een soloalbum mocht schrijven, niet verwachtende dat er ook iets uit zou rollen. Voor hen was het ook moeilijk dat het me zo makkelijk afging. Gelukkig zijn we al een jaar of 17 bij elkaar en begrepen ze dat het voor de goede zaak was.”
Toch maakte tweede gitarist Ed O’Brien een punt: “Breng al het materiaal maar eerst naar ons en ga er niet op voorhand van uit dat het niet past bij Radiohead.” Yorke leerde er van dat er geen manier van werken bestaat, die je op voorhand uit moet sluiten. “Ook wees het me er op hoe schetsmatig ik werk de band plakt de losse stukjes in een vorm.” Voor The Eraser werkte hij trouwens nauw samen met producer Nigel Godrich, waarmee Radiohead lang samenwerkte. Dat maakte het Yorke makkelijker om af te ronden en beslissingen te maken: “De twee dingen die ik het meeste haat.”
Eerste single van The Eraser is Harrowdown Hill, een nummer dat verwijst naar de plek waar de Britse wapeninspecteur Dr. David Kelly onder verdachte omstandigheden de dood vond. In de aanloop naar de inval in Irak zou hij de bron zijn voor de vermeende claim dat Irak binnen drie kwartier met een biologische aanval zou kunnen toeslaan - een reden voor de Britse regering om te eisen dat de Irak oorlog noodzakelijk was.
Yorke, die bekend staat als tegenstander van de inval in Irak, schreef zijn woede van zich af in dit liedje. “Nog voor zijn dood was ik woedend en verdrietig over de manier waarop Kelly aan de media blootgesteld werd. Dat de regering het OK vond om deze man te offeren als zondebok voor de fouten van een hele natie.”
Luister naar het volledige interview van Gijsbert Kamer met Thom Yorke.