"Je kunt niet om 2Pac, de man en de mythe, heen"

'De Willem Oltmans van de rap' 10 jaar geleden neergeschoten

Vandaag, 13 september, is het precies 10 jaar geleden dat rapper 2Pac werd neergeschoten. Zijn karakterkop -met typerende bandana- siert sindsdien nog meer T-shirts dan daarvoor en zijn 'thug life' wordt nog altijd verheerlijkt. 3VOOR12 kijkt hoe de erfenis van 2Pac Shakur sinds zijn dood voortleeft.

'De Willem Oltmans van de rap' 10 jaar geleden neergeschoten

Een doffe knal in de woestijn bij Las Vegas maakte precies tien jaar geleden een eind aan het leven van rapper 2Pac Shakur. De mythe die vervolgens rond de rapper werd gevormd, neemt vandaag de dag een vorm aan zoals je die ook ziet bij muziekidolen als Kurt Cobain, Jim Morrison of Ian Curtis. Boeken worden over hem volgeschreven en ook op internet wordt de naam van 2Pac levend gehouden.      

Andrew Makkinga, presentator voor het NPS programma Lijn5 en 3VOOR12XL was vroeger een grote fan van 2Pac. De liefde voor zijn muziek maakte eerder plaats voor een algehele waardering voor de persoon 2Pac. Makkinga: “Je kunt niet om de man en de mythe heen. Gisteren keek ik nog eens de DVD Thug Angel. Daardoor besef je weer helemaal hoe goed de muziek toen was. Het is fout gegaan na zijn dood toen een soort occult genootschap ontstond. 2Pac zou met Che Guevara op een eiland wonen, dat soort onzin. Ik ben daardoor minder naar de muziek gaan luisteren. Maar hij blijft de meest markante en controversiële rapper die er geweest is.”

2Pac werd in de gevangenis geboren als telg van een Black Panther-gezin. Hij komt dus uit een rebels, politieke pro-black familie: “Voor Amerika was hij ‘your worst nightmare’: hij was belezen, welbespraakt en had een Marxistische inslag. En dan zat hij nog eens midden in het gettoleven.” De muzikale erfenis van 2Pac noemt Makkinga indrukwekkend: “Hij heeft veel gemaakt. Niemand is zo productief als 2Pac geweest. Er is zo langzamerhand meer muziek na zijn dood uitgekomen dan ervoor. Van hetr recente materiaal blijft het niveau flink achter, dat wel.”

Def P van de Osdorp Possie had nooit veel met 2Pac: “Ik was meer een Biggie-man. De stem van Notorious B.I.G. klinkt lekkerder. Ik vond 2Pac net niet genoeg boven de rest uitsteken.” Toch begrijpt hij ‘de mythe 2Pac’ wel: “Hij heeft heel wat teweeg gebracht en was een tegenstrijdige persoon. Dat levert interessante dingen op en is nuttig. Nu is het een ikoon. Misschien is zijn muziek wel gedateerd, maar tegelijkertijd blijkt die tijdloos. Met hem heb je hetzelfde als sommige klassiekers uit de jaren zestig of zeventig die nog op de radio langskomen.”

Willy van the Opposites is van de nieuwe lichting rappers en was elf jaar toen 2Pac het loodje legde. “Ik weet nog dat mijn moeder vertelde dat er een rapper was doodgeschoten. Zij begon toen over hiphop te vertellen. In die tijd speelde ik nog met autootjes. Pas later op de middelbaren school kwam ik meer in aanraking met hiphop en begon ik ook naar 2Pac te luisteren. Het werd dus later pas een held van mij.” Evenals Def P. kan Willy niet anders dan te concluderen dat de muziek van 2Pac tijdloos is. “Dat komt omdat ze4 over het leven zelf gaan. Andere rappers hebben het alleen over ‘bitches’ en auto’s maar bij hem was er meer dan dat. Hij is als dichter begonnen, niet als rapper en kan mooi verwoorden hoe het gettoleven is. Vooral als het om huidskleur gaat. Ik ben geen ‘thug’ maar kom van het boerenland. Toch kan ik mij indenken hoe hij zich voelde. Ik word ook wel eens uitgemaakt voor kutmarokkaan, terwijl ik half Antilliaans ben.” Het is niet zo dat de rapper uit Heilloo zich ook verdiept heeft in het leven van 2Pac: “Ik ben niet zo’n lezer. Maar laatst keek ik weer zijn DVD en die vond ik heel inspirerend. Hij motiveert. Ik voel mij dan meteen weer opgeladen.”           

En vergelijking met de blanke grungemythe Kurt Cobain vindt Makkinga ongepast: “Die had helemaal niets te melden. Ik zou 2Pac eerder met Bob Dylan in zijn ruige periode willen vergelijken. Die stelde ook sociale issues aan de kaak.” Maar hoe sterk het charisma van 2Pac ook is, zelfs nu nog, denkt Makkinga toch dat de muziek – en dan vooral de teksten –   de grootste erfenis is: “Dat is wat hij te zeggen had. Wat dat betreft is hij de Willem Oltmans van de rap.”

Vanavond besteedt het NPS programma Lijn5 op Radio 5 tussen 23.00 uur en 1.00 uur aandacht aan 2Pac