Het Patronaat in financiële problemen

Directeur Antoinette van Zalinge: "Failliet? Nee, dat niet."

De nieuwbouw van het Haarlemse Patronaat is een jaar open en naar nu blijkt heeft de popzaal zich in die tijd flink in de nesten gewerkt. Was het gat in de begroting nog zo'n anderhalve ton, nu, een half jaar later, is het tekort al tot driehonderdduizend euro opgelopen. En dus wordt er flink op los gerekend in de Spaarnestad. Directeur Antoinette van Zalinge ziet het niet somber in: "Failliet? Nee, dat niet."

Directeur Antoinette van Zalinge: "Failliet? Nee, dat niet."

 Het gaat een jaar na de opening van de nieuwbouw van het Patronaat in Haarlem niet goed met de popzaal. Er is een tekort van drie ton en Stichting Patronaat is al in gesprek met de Wethouder van Cultuur, de VVD-er C. van Velzen. Maar de houding van de gemeente is dat onafhankelijke organisaties zelf de broek omhoog moeten houden. Als het fout gaat, moet de organisatie zelf met een oplossing komen. En dus moet het Patronaat rekenen, rekenen en nog eens rekenen. Want volgende week moet het Patronaat met een voorstel komen bij de gemeente.

In mei trok Stichting Patronaat al aan de noodklok bij de gemeente toen er al een gat van ongeveer anderhalve ton in de begroting zat. Directeur Antoinette van Zalinge van het Patronaat: “Daar kwam nog eens een hete zomer bovenop. Er kwamen weinig bezoekers en we hebben zelf optredens afgeblazen.”

Maar het is natuurlijk niet zo dat het weer een popzaal ten gronde kan richten. “In een nieuw pand trekken is sowieso een ingewikkelde slag: er komen meer bezoekers, we programmeren veel meer dan voorheen en we moesten het hele gebouw inregelen. Daarnaast kampten we ook nog met personele tekorten. We hebben dus veel kosten moeten maken en krijgen relatief weinig subsidie. Want we hebben nu wel een heel mooi gebouw, maar over de exploitatie hebben we het met de gemeente nooit gehad. Met tien procent subsidie kun je nauwelijks programmeren. Gebouwen met klassieke muziek krijgen 60, 70 procent.

En dus zal Stichting Patronaat om meer geld bij de gemeente vragen. “Maar we bekijken ook of er misschien een zaal dicht moet, of dat we minder moeten programmeren. We kijken ook of bepaalde diensten goedkoper geleverd kunnen worden. We moeten alles doorrekenen,” zegt Van Zalinge. Overigens zijn er vooralsnog geen problemen met betalingen aan leveranciers en de huur.

En dus ziet het er na uit dat het Patronaat na de verbouwing de achtervolging heeft ingezet op zalen als ’t Paard in Den Haag, 013 in Tilburg of De Effenaar in Eindhoven. Inmiddels heeft Van Zalinge, die gelijktijdig aantrad met het openen van de nieuwbouw, al gesprekken gevoerd met Guus van Hove van 013 en Marijke Appelboom van de Effenaar. Van Zalinge: “Ik zie het helemaal niet somber in. Ik sta voor dit podium. We zijn niet failliet.”

En dan is het altijd aardig om de ‘maandagochtend voetbalcoach’ uit te hangen: Had de nieuwbouw er wel moeten komen? Van Zalinge: “Hij is er. Iedereen heeft er voor gekozen. We kunnen niet terug. De oude situatie is geen optie, het pand dichtgooien ook niet.”

De wethouder van Cultuur, de heer C. van Velzen reageert: “Het probleem is bekend.”