FNV: 50 miljoen euro voor de popmuziek

Vakbond vindt het ook tijd voor het zoet in de popmuziek

Jarenlang streden organisaties als het Nationaal Popinstituut (NPI) en Buma Cultuur voor geld om de popscene in Nederland te ondersteunen. Nu gooit ook de FNV Kiem zich in de strijd. En hoe. Kwam het subsidiebedrag voor popmuziek tot nu toe amper boven de vijf miljoen uit in de Rijksbegroting, de vakbond zet hoog in: 50 miljoen, dan komt alles goed.

Vakbond vindt het ook tijd voor het zoet in de popmuziek

De FNV dat de begroting voor kunst en cultuur verdubbelt. Van 470 naar 940 miljoen, pas dan voldoet Nederland aan de norm die Unesco heeft gesteld voor cultuuruitgaven, zegt de kunstenpoot van de vakbond. In de oproep wordt ook de popmuziek concreet genoemd: 50 miljoen is nodig om het allemaal goed te kunnen doen. Een deel wil de FNV stoppen in exportsubsidie voor bands die in het buitenland spelen. Een ander deel moet via gemeentes bij de podia terechtkomen, zodat zij de strengere eisen die de arbo-wet de laatste jaren stelt het hoofd kunnen bieden. Tot slot noemt de de vakbond een vaste gage voor optredende bands als wens.

Dat laatste vindt Siebe Weide van de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) geen goed idee: "Het zal ertoe leiden dat minder bands de gelegenheid krijgen om te spelen. Als een onbekende band geen publiek trekt en ook nog eens een hoge gage moet krijgen, zullen podia ervan af zien. Tenzij ze weer zoveel subsidie krijgen om die lege zaal te kunnen betalen. Maar wordt de popscene daar beter van?" Weide ziet liever dat er geld komt voor een goede CAO in de popsector. Zijn vereniging is daar op dit moment druk mee in de weer. Juist die wens, die klinkt vanuit de popsector, noemt de vakbond niet.

Toch is Weide blij met de oproep: "Het is altijd goed wanneer meer mensen het belang van een goede popcultuur inzien en daar ook aan willen bijdragen. Alle steun is welkom."

Zo denkt ook Arjen Davidse van het Nationaal Popinstituut (NPI) erover. Al fronst hij zijn wenkbrauwen bij het horen van het bedrag. "Vijftig miljoen??? De popsector zou al heel blij zijn wanneer er op korte termijn 5 miljoen bijkomt! Daarmee zouden we direct alle knelpunten kunnen oplossen." Het plan om podia via gemeentes te ondersteunen lijkt Davidse ontuivoerbaar: "Als je alle clubs in alle gemeenten wil ondersteunen, zijn ook die vijftig miljoen waarschijnlijk zo op. Maar ik weet niet of je dat via de landelijke overheid voor elkaar kunt krijgen. OC&W kan af en toe eens een dwingende brief schrijven naar de lokale overheden, maar uiteindelijk bepalen de gemeentes zelf of ze meer geld voor popmuziek overhebben of niet."

Ook Davidse voelt weinig voor een vaste gage: "Dat leidt onherroepelijk tot aan het subsidie-infuus hangende popmusicus-ambtenaren, die de binding met de realiteit van vraag en aanbod zullen kwijtraken. Zie als voorbeeld de klassieke muziek waarvoor steeds meer subsidie nodig is, maar waar de zalen tegelijkertijd steeds leger worden. Een ongezond en ongewenst toekomstperspectief, waar de pop verre van zou moeten blijven."

Probeert de FNV te scoren vlak voor de verkiezingen en CAO onderhandelingen, of hebben de bestaande lobbyclubs altijd te laag ingezet? Jasper van Dijk van de SP zei het woensdag ook in het 3VOOR12 programma De Gevestigde Orde: "De politiek houdt van concrete bedragen, dan is er meer mogelijk dan je denkt." Weide ziet het anders: "Misschien zijn we te bescheiden. Ik hoop het. Maar die bescheidenheid is wel geboren uit ervaring."

Toch denkt Jan De Geus van FNV Kiem dat de tijd nu rijp is: "Deze wensen zijn niet nieuw. Maar we brengen ze wel bewust nu onder de aandacht. Zalm heeft geld over, het is tijd voor het zoet. Als je dan ook nog eens vindt dat pop het ondergeschoven kindje is, voeg dan nu de daad bij het woord. Pop was het laatste jaar een onderwerp in de politiek. Met de verkiezingen voor de deur zijn de kansen gestegen op succes."