Amsterdam Underground zet de deur open naar de krochten van de stad

Organisator Dirk Coppens: Maar eerst moest ik twee rondjes door de stad"

Van 29 september tot 1 oktober vindt het Amsterdam Underground festival plaats in de hoofdstad. Drie dagen lang film, theater, muziek, literatuur en kunst op verschillende locaties. Niet zomaar plekkies waar lampen hangen, een geluidinstallatie staat en een podium is neergekwakt, maar verborgen ruimtes die de organisatie in het gemeentearchief met behulp van oude plattegronden opdook.

Organisator Dirk Coppens: Maar eerst moest ik twee rondjes door de stad"

Bestaat er nog echte underground? Vraag het Dirk Coppens en hij overtuigt je van zijn gelijk. Coppens is de drijvende kracht achter het
driedaagse festival Amsterdam Underground dat van 29 september tot en met 1 oktober voor de eerste keer in de hoofdstad gehouden wordt.

"Ik ben niet de persoon om het programma samen te stellen," geeft Coppens toe. Maar dat er underground in Amsterdam bestaat, staat vast. In zijn zoektocht naar een nieuwe plek in Amsterdam waar een podium verrijzen, kwam hij onder de grond terecht, letterlijk. “Sinds de Graansilo in Amsterdam een nieuwbouwproject is geworden, ben ik op zoek geweest naar een soortgelijk podium. Ik liep door de stad en vroeg mij af wat voor ruimte er onder de straat zou zitten."

Tijdens een uitvoerige zoektocht op oude stadskaarten in het gemeentearchief vond hij tal van loze ruimtes die perfect leken voor het organiseren van culturele activiteiten. En dus kun je tijdens Amsterdam Underground terecht in de Kortjewantsbrug bij Het IJ, een verborgen gracht onder de Nieuwmarkt en een eeuwenoude gevangenis in de Torensluis bij de Singel. Om bands als Aux Raus, Blues Brother Castro, Amigos Electricos en Hospital Bombers, maar ook dansvoorstellingen, films en kunstinstallaties.

De ruimte vinden en er iets kunnen doen is nog niet hetzelfde. Coppens heeft er dan ook wat rondjes koffiedrinken opzitten. “Ik noem dat altijd 'de twee rondjes door de stad'. Eerst kijken wie waar zit. Daarna op de koffie bij de Dienst Waternet, die over de rioolbiuzen gaat, of de dienst zus en zo, die de bruggen beheert.”

Omdat de ruimtes eigendom van de gemeente zijn, moest die natuurlijk partner worden van het festival. Om de gemeente te enthousiasmeren betrok Coppens ervaren ambtenaren in het bestuur van zijn stichting: “Toen we eenmaal de steun van al die oude rotten kregen, ging het organiseren een stuk sneller.”

Nog een partner van het festival is de hoofdstedelijke poptempel Paradiso. Zij neemt de muziekprogrammering van de Torensluis voor haar rekening. Publiciteitsmedewerker van Paradiso Eva van de Vlasakker hielp ook bij het opstellen van het programma. “We hebben allemaal namen die te klein zijn voor Paradiso. De meeste bands komen uit Amsterdam. Daarnaast hebben we twee buitenlandse namen.”

Er kunnen 130 man in de gewelfde ruimte van de Torensluis. Van de Vlasakker: “Het wordt heel tof. We hebben wel eens vaker hulp geboden bij festivals op locatie. Maar dit wordt heel bijzonder.” Dat vraagt natuurlijk om een vervolg. “Het zou wel heel leuk zijn om vaste avonden daar te organiseren.”

Luister ook naar het interview met Dirk Coppen in Dubbel Check