Vragen GroenLinks over Awakenings leveren niets op

Nog altijd vragen naar aanleiding hoge politie-inzet

Afgelopen donderdag stelde fractievoorzitter Judith Sargentine van GroenLinks in Amsterdam vragen naar aanleiding van de politie-inzet op de recente editie van het technofeest Awakenings. Bij iedere vraag stuitte zij op de muur die Burgemeester Cohen had gemetseld. Ook bij coalitiepartner de PvdA vond zij geen luisterend oor. En dus was er geen enkele opheldering omtrent de actie bij Awakenings.

Nog altijd vragen naar aanleiding hoge politie-inzet

Donderdagavond stelde fractievoorzitter van GroenLinks in Amsterdam, Judith Sargentini, vragen in de raadsvergadering naar aanleiding van de hoge politie-inzet tijdens de laatste editie van Awakenings in De Gashouder in Amsterdam. De partij zou wel eens korte metten maken met dergelijke politiecontroles in tijden dat Amsterdam kampt met een tekort aan agenten. Maar Sargentini’s woorden kregen weinig bijval. “Ik stuitte op een muur bij Burgemeester Cohen,” vertelt zij. “Het enige antwoord dat ik kreeg was dat het bezit van pillen strafbaar is.” En dus is het twee weken na het dance evenement nog altijd onduidelijk of dit een eenmalige actie was, of dat het zero-tolerance beleid van de gemeente Amsterdam vanaf nu de nieuwe regel is.

In februari sloeg het Horeca Interventie Team (HIT) ook al toe op Awakenings. Rocco Veenboer, organisator van het feest: “Toen was het allemaal veel milder. Nu waren er strengere richtlijnen.” Ook Veenboer blijft gissen: “Eerst pakte HIT de zwartwerkers in de horeca aan, daarna de louche bedrijven. Misschien hebben ze momenteel weinig om handen en moeten zij zich manifesteren, omdat anders de stekker uit het team wordt getrokken.”

Wat de gevolgen van de recente politie-inzet op zijn festival zullen zijn, weet Veenboer nog niet. “Wij hopen dat we voortaan weer gewoon de politie-inzet en de normen ten aanzien van drugs vooraf te horen krijgen. Maar ja, 't HIT kan ook weer onverwacht toeslaan. Je weet het niet.” Teleurgesteld in de politiek, omdat Sargentini weinig bijval kreeg, is Veenboer niet: “GroenLinks vormt met de Partij van de Arbeid een coalitie in Amsterdam. Het is logisch dat Sargentini niet te hard in de aanval is gegaan.”

Dat de actie in de Amsterdamse Gashouder gevolgen voor de toekomst van het festival zal hebben, ligt wel voor de hand. Een woordvoerder van politiekorps Amsterdam-Amstelland noemt het aantal aanhoudingen, 130, zo hoog "dat je wel mag verwachten dat we hier wat aan blijven doen. Het is zorgelijk. Maar wij zijn hierin niet bepalend. Dat is de politiek en de burgemeester.”

Het is onwaarschijnlijk dat GroenLinks de grootschalige politie-inzet bij dance evenementen in Amsterdam weer op de agenda zet.