PvdA stelt Kamervragen over politieoptreden Amsterdamse dance feesten

Albayrak spreekt over drugsjacht

Nu de vragen van GroenLinks over de forse inzet van politie op Awakenings in Amsterdam aan de burgemeester van Amsterdam op een muur van onbegrip stuitten, wacht de dance wereld af in spanning. Unity, de tak van de Jellinekkliniek die drugsvoorlichting op feesten geeft, ziet ook de harde aanpak met lede ogen aan. Maar er gloort nieuwe hoop aan de horizon: PvdA kamerlid Nebahat Albayrak heeft schriftelijke vragen aan de minister gestuurd.

Albayrak spreekt over drugsjacht

Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van ‘de drugsjacht tijdens dancefeesten’.Daarmee lijkt er nieuwe hoop voor de Amsterdamse dancewereld, die de laatste tijd flink onder vuur ligt als gevolg van verscherpte drugscontroles. De vele arrestaties die dat oplevert schetsen volgens de de scene een scheef beeld van de werkelijkheid.

Eerder was de hoop gevestigd op de Amsterdamse afdeling van GroenLinks, die afgelopen week in de Amsterdamse gemeenteraad ook al vraagtekens zette bij het massale politieoptreden. De landelijke Belangen Vereniging Dance (BVD) wil niets liever dan duidelijkheid ten aanzien van drugsgebruik op feesten. Daardoor zouden grootschalige acties, zoals die op de recente editie van Awakenings werden gehouden, uitblijven. Burgemeester Cohen bleef echter volhouden dat drugs verboden zijn. Ook GroenLinks fractievoorzitter Sargentini kreeg met haar beklag weinig nieuws boven tafel.

Jaap Jamin van Unity, de tak van het Amsterdamse Jellinek die alcohol- en drugsvoorlichting geeft op feesten, is blij met Tweede Kamervragen: “Ze stelt precies de goede vragen. Burgemeester Cohen zegt dat de actie gericht was op dealers. Dan is het toch vreemd dat iemand die een Smint (snoepje) in zijn mond stop in zijn nek wordt gegrepen en het moet uitspuwen. Uit ervaring weten we: hoe groter de repressie, hoe groter de kans op gezondheidsverstoringen.”

De richtlijnen van het Openbaar Ministerie zijn duidelijk: geen gerichte opsporing naar bezoekers met een pilletje voor eigen gebruik op zak. Maar sinds het invoeren van zero tolerance voor softdrugs twee jaar geleden op Mysteryland en Sensation, lijkt er een enorme trendbreuk, zeggen betrokkenen. “Justitie neemt het roer van het drugsbeleid meer en meer over van Volksgezondheid. Het blijkt ook dat dit soort spierballenvertoon, zoals je dat ook in Amerika ziet, geen effect heeft. ‘The war on drugs’ heeft geen invloed op het aantal gebruikers. Mensen gaan alleen onverantwoordelijk gebruiken,” zegt Jamin.

Voor de Belangen Vereniging Dance is politie-inzet op dancefeesten reden genoeg om het onderwerp op de agenda te zetten tijdens het Amsterdam Dance Event. Sjoerd Wynia, van de BVD: “We gaan met alle organisatoren om tafel zitten. Wij willen dat er duidelijkheid komt. Moet je zo hard de wet handhaven? Zou justitie de pijlen niet moeten richten op de producenten van pillen?”

Dweepte dance organisatoren vroeger nog wel eens met de afbeelding van een pil op een flyer - toen de Amsterdamse Roxy openging in 1988 zat er een klein onschuldig pilletje bij de uitnodiging - tegenwoordig doen zij veel om het gebruik van drugs tegen te gaan. Jamin: “De dance industrie doet veel aan zelfregulering en volgen van oudsher de regels.”

Of de schriftelijke vragen van de PvdA wel de gewenste antwoorden van de overheid opleveren, valt te bezien. Wordt vervolgd.