Organisatie Awakenings na 131 aanhoudingen: "De norm is veranderd"

Politie noemt aantal arrestaties aanzienlijk

Afgelopen weekend vond er op het technofeest Awakenings in de Amsterdamse Gashouder een grootschalige drugscontrole plaats. 131 feestgangers werden in totaal aangehouden. De politie vindt dat aantal "aanzienlijk", maar Rocco Veenboer van Awakenings plaatst het feit tegen het aantal van 3500 bezoekers en het zero tolerance beleid.

Politie noemt aantal arrestaties aanzienlijk

Dit weekend (6 en 7 oktober) vond in de Amsterdamse Gashouder het technofeest Awakenings plaats. De politie hield samen met het Horeca Interventie Team (HIT-team) een strenge controle waarbij 131 aanhoudingen werden verricht. Dat aantal is aanzienlijk; zeker in vergelijking met de 12 personen die in februari tijdens die editie van Awakenings werden aangehouden. Het HIT-team is een samenwerkingsverband van wijkteams (in dit geval Wijkteam West), de belastingdienst en douane.

127 aanhoudingen van de 131 waren drugs gerelateerd, één persoon was in het bezit van een busje traangas, één werd aangehouden voor belediging, een ander in verband met mishandeling en een laatste voor openbare dronkenschap. Dat klinkt allemaal heftig, maar het is volgens organisator Rocco Veenboer wel te nuanceren: “Vorige keer in februari waren er 25 agenten waarvan de helft in burger. Nu waren er twee keer zoveel agenten. Het was een grootschalige opsporing waarbij naar mijn inzien de norm ook is veranderd. Vorige editie werd je nog met één of twee pillen heengezonden, nu al aangehouden bij één tablet. Een zero tolerance beleid dus. Net als bij ons Awakenings festival afgelopen zomer. Dan kom je helaas sneller op 131.” Per dag werd de Gashouder bezocht door 3500 feestgangers.

17 Personen kregen direct een dagvaarding mee. Het betrof een totaal van 10.025 euro aan boetes. De strategie achter de controles die de politie in samenwerking met het Horeca Interventie Team uitvoert, varieert. Soms is het een steekproef, soms gebeurt het na tips. Het is volgens de Politie Amsterdam Amstelland in elk geval geen bewust ‘volgen’ van Awakenings. “Wij gaan heel veel feesten af. We hopen dat het afschrikt, maar de controles zijn vooral bedoeld om de wet te handhaven. Harddrugs zijn simpelweg verboden,” aldus een woordvoerder van de Politie Amsterdam-Amstelland.

“Meestal weten we wel dat zo’n controle er aan zit te komen,” legt Veenboer uit. “We wisten het ook deze keer al twee weken van tevoren. Maar dat de norm van de politie dit keer net zo streng zou zijn als op ons zomerfestival, wist ik niet. Als organisatie toon je je natuurlijk bereidwillig naar de politie toe, maar als we dit hadden geweten, hadden we het nog wel even extra in onze nieuwsbrief vermeld. Aan de andere kant weet je als bezoeker dondersgoed dat het verboden is om drugs bij je te hebben.”

De politie Amsterdam-Amstelland schrikt van het aantal, maar is tevreden over de medewerking van de organisatie van Awakenings. “Het is belangrijk dat een organisatie meewerkt omdat die zijn bedrijf schoon wil houden. Anders krijg je problemen met je vergunning bij de volgende editie,” aldus de woordvoerder van de politie.

In het forum van de site van Awakenings gaat het natuurlijk ook over de kwestie. Sommige bezoekers beweren zelfs dat de politie in burgerkleding dealers en gebruikers zouden hebben uitgelokt. Maar ook gaat het over het succes van deze editie. Een bezoeker schrijft: “Ik ben beide dagen in totaal bijna 18 (!!) uur in de Gashouder geweest en heb er niks maar dan ook niks van gemerkt. Wel verhalen gehoord natuurlijk maar verder zelf geen last van gehad en verder SUPER genoten!”

Vanaf vanavond al de eerste sets online, rest volgt deze week!