Bestuur Patronaat: “Directeur Van Zalinge zit ziek thuis en komt niet terug”

Frictie tussen bestuur en personeel blijft

Op 1 september werd het jaarcontract van directeur Antoinette van Zalinge van het Patronaat in Haarlem omgezet in een vaste aanstelling. Nu, nog geen twee maanden later, zit zij ziek thuis; door het bestuur op non-actief gesteld. Of met het vertrek van Van Zalinge de problemen bij de popzaal over zijn, valt te betwijfelen. De komende tijd zullen twee externe partijen het Patronaat doorlichten en adviseren.

Frictie tussen bestuur en personeel blijft

Antoinette van Zalinge, directeur van het Patronaat ‘zit ziek thuis en zal niet meer terugkeren’. Dat was de mededeling die personeel en medewerkers van de Haarlemse popzaal gisterenmiddag van het bestuur te horen kregen. Dat spreekt namelijk liever niet van ‘ontslag’. Over de reden van het op non-actief stellen doet het bestuur geen uitspraken. Feit is dat Van Zalinge per 1 september van dit jaar -een jaar nadat zij bij het podium kwam- een vaste aanstelling heeft gekregen. Onder haar bewind liep in het eerste half jaar de schuld van de popzaal op tot drie ton. Plaatsvervangend bestuursvoorzitter Jan Willem Spanjer: “Er was een onwerkbare situatie ontstaan tussen directeur en personeel.”

Het ontslag kwam voor de afdelingshoofden niet als een donderslag bij heldere hemel. Tom Schippers, hoofd marketing van het Patronaat: “Wij wisten wel wat er allemaal speelde maar het bestuur bleef achter Van Zalinge staan. Eigenlijk is het vreemd dat ze niet achter ons zijn blijven staan.” Of met dit ontslag een eind komt aan het gerommel bij het poppodium is nog niet duidelijk. Het ontslag van Van Zalinge zou je in honkbaltermen een opofferingsslag kunnen noemen. Schippers: “Zij wordt nu aan de schandpaal genageld, maar dat is niet helemaal terecht natuurlijk. Het bestuur kende haar kwaliteiten.”

Dat het bestuur na verloop van het jaarcontract van Van Zalinge haar een vaste aanstelling gaf per september is nu opmerkelijk te noemen. Immers, al in juli stuurden afdelingshoofden een brief naar directeur en bestuur waarin zij het vertrouwen opzegden in Van Zalinge. Schippers: “Ons advies werd dus in de wind geslagen. Het is natuurlijk schrijnend dat na die brief haar contract werd verlengd. Vertrouwenscrisis is een groot woord, maar frictie tussen de afdelingshoofden en het bestuur is er zeker. Daar moet hard aan gewerkt worden.” Spanjer beaamt dit: “Er ontstaat nu een nieuwe situatie met het personeel, maar er is veel achterdocht en het bestuur wordt als boeman gezien. Veel mensen denken dat wij het Patronaat willen laten barsten om een doorstart te kunnen maken.”    

Spanjer  zegt overigens niets te weten van de vaste aanstelling van Van Zalinge die zijn collega Hagenaars eerder meldde aan 3VOOR12: “In juni was er een evaluatie en hebben we gezegd dat we haar contract zouden verlengen. Maar dat zijn allemaal juridische termen. Daar wil ik het niet over hebben. In ieder geval waren er toen nog geen klachten van de medewerkers over Van Zalinge. Pas nadat er een nieuwe financiële man aantrad, ging de bal rollen.”    
 
De komende twee weken wordt de popzaal door twee externe partijen doorgelicht. Daar moet een advies uit volgen dat uiteindelijk tot een oplossing moet leiden. Schippers: “Wij gaan er nog steeds van uit dat het de zogenaamde ‘volmondige’ oplossing wordt. Maar daarbij zijn wij het niet eens met het sluiten van het café en halvering van het aantal activiteiten.” Een andere optie is dat Stichting Patronaat de nieuwbouw verlaat. Spanjer: “We mogen natuurlijk ook geen popzaal worden voor Rene Froger en Frans Bauer.”