TodaysArt blij met erkenning vanuit de gemeente Den Haag

Festival genomineerd voor de Promotieprijs Den Haag

Festival TodaysArt is genomineerd voor de Promotieprijs van Den Haag. Het festival heeft volgens de jury bijgedragen aan het goede imago van de stad. Directeur Olof van Winden vat het graag op als een nieuw signaal dat het goed zit tussen de stad en zijn festival.

Festival genomineerd voor de Promotieprijs Den Haag

Een paar jaar geleden zag hij de tweede editie van zijn Sound/Vision festival nog in het water vallen toen hij geen vergunning kreeg, nu is festivaldirecteur Olof van Winden met zijn nieuwe festival TodaysArt genomineerd voor de Promotieprijs van de Gemeente Den Haag. Het succesvolle multidisciplinaire festival beleefde afgelopen september zijn tweede editie. Het droeg volgens de jury bij aan het imago van de stad Den Haag, onder andere door intensieve samenwerking met festivals in Detroit en Berlijn.

Van Winden is erg blij met de nominatie. Het is niet het eerste positieve signaal vanuit de gemeente. “Toen North Sea Jazz uit Den Haag vertrok, zocht de gemeente naar een soort vervanger, die niet zozeer in de jazzhoek hoefde te liggen. Uiteindelijk is voor twee festivals gekozen, waaronder een jazzfestival. Wij waren in die tijd bezig met de Cultuurnacht, en we hebben bewust gekozen naar een meer internationale naam. Ik vond het wel heel stoer dat de gemeente gekozen heeft voor een festival dat veel elektronische muziek programmeert. Den Haag heeft door zijn ambassades en regeringsgebouwen traditioneel een heel ander imago, niet zozeer gericht op jongeren.”

TodaysArt kan na het vertrek van North Sea Jazz rekenen op een semi-structurele subsidie van de gemeente. En er is kans op meer. Deze subsidieregeling loopt tot 2009, het moment waarop een nieuw Kunstplan in moet gaan. “Dat zou mooi in elkaar over kunnen lopen.” Toch is TodaysArt niet per definitie gebonden aan Den Haag. “Een festival als dit kun je overal organiseren. In Den Haag is wel een zekere worteling door de Academie voor Sonologie en sterke ondergrondse netwerkjes. En er was een schreeuwende behoefde aan een festival als dit. Er gebeurde wel veel, maar het was lastig te vinden. Maar ik zou mezelf nooit een Haags festival noemen. Er is veel meer dan alleen Den Haag.”

Hoe het ook zei: de wortels van het festival dringen steeds dieper in de Haagse klei. De volgende editie ligt alweer vast van 20 t/m 23 september en het liefst wil Van Winden in de komende jaren uitgroeien tot een evenement van een dag of tien, met de hele stad als podium. Op de korte termijn gaat de organisatie de samenwerking aan met poppodium Paard, waar zeker twee avonden onder de naam TodaysArt georganiseerd gaan worden. Daarnaast zal TodaysArt in februari de openingsavond verzorgen op festival Club Transmediale in Berlijn.

29 december wordt bekend gemaakt wie de prijs (voor zover Van Winden weet vooral een hoop eer) wint. Naast TodaysArt zijn in de categorie cultuur ook het Holland Dance Festival en het Mauritshuis genomineerd. Van Winden gunt de prijs van harte aan die eerste: “Met een tweede plaats zou ik heel tevreden zijn. En ik zie het maar zo: het Mauritshuis bestaat al driehonderd jaar, het Holland Dance Festival is al dertig jaar bezig, wij drie, als we dit jaar niet winnen is er nog tijd genoeg.”