London Calling-programmeur Ben Kamsma is niet bang voor de Engelse ziekte

"Ik vind The Fratellis niet zo bijzonder"

The Fratellis zagen een reisje naar Amsterdam niet zitten, maar zelfs het ontbreken van de heetste Britse act van het moment weerhoudt het publiek er niet van 24 en 25 november naar London Calling te komen. Met maar liefst 22 bands in twee dagen wordt het een drukte van belang in de kleedkamers van Paradiso. Nog nooit telde het programma zoveel acts. Programmeur Ben Kamsma: "Records zijn er om gebroken te worden."

"Ik vind The Fratellis niet zo bijzonder"

“Ik heb het al eens eerder gezegd: ik vind The Fratellis niet zo bijzonder. Er staan genoeg acts op het programma die minimaal net zo goed zijn. Dat klinkt een beetje als ‘de verongelijkte programmeur’, maar het is echt zo. Aan mij zal het niet liggen, ik heb het geprobeerd.” Programmeur Ben Kamsma heeft de heetste Britse band van het moment niet weten te strikken voor zijn festival, maar London Calling is wel dik uitverkocht. Maar liefst 22 acts zullen 24 en 25 november in Paradiso optreden. Het laatste plekje, dat Kamsma nog lang voor The Fratellis heeft vrijgehouden, wordt nu ingevuld door de Five O’Clock Heroes, die vorige maand hun voorprogramma van Jet nog in rook zagen opgaan.

Het festival heeft duidelijk de wind mee. Het aanbod uit Engeland is nog steeds gigantisch en veel beginnende bands zien London Calling als een goede opstap voor een carrière in Europa. “Bands als Boy Kill Boy en The Automatic hebben hun hele Europese tour afgezegd, maar spelen wel bij ons. In andere landen loopt het dan nog niet zo hard, maar London Calling vinden ze wel interessant. Aan de andere kant zie je ook dat een Jamie-T bij ons in de kleine zaal komt spelen, terwijl hij in Engeland al in de top 10 staat.”

Kamsma verwacht dan ook niet dat het succes de Engelse bands langzamerhand naar het hoofd zal stijgen. Dat gebeurde bij vorige Britse golven wel, eind jaren tachtig en halverwege de jaren negentig: bands waren door hun grote succes op het thuisfront nauwelijks meer naar Nederland te krijgen, hooguit voor grote bedragen. Het werd ook wel ‘De Engelse ziekte’ genoemd. “Dat is pure onzin. De prijzen gaan wel een beetje omhoog, maar relatief gezien stelt het niet veel voor. In vergelijking met tien jaar geleden is het niet eens een verdubbeling. Bandjes zijn misschien wel slimmer geworden. Ze laten zich niet meer verleiden door het grote geld. Arctic Monkeys is daar het schoolvoorbeeld van.”

Kamsma verwacht dit keer een bescheiden afvaardiging uit Engeland: “Vooral uit het Bromheads Jacket kamp. In totaal verwacht ik dat er een stuk of 150 Britten komen. Dat is een mooi aantal, want het moet echt een Nederlands festival blijven. We hebben geprobeerd de billing zo lang mogelijk geheim te houden, maar voor het programma bekend was, waren de passe-partouts al uitverkocht. De Britten zul je vooral vooraan aantreffen. Die gaan er echt helemaal voor. Al zie je wat dat betreft ook bij Nederlanders een verschuiving, vooral bij de jongere bezoekers. De oudjes staan natuurlijk nog steeds achterin tegen elkaar te zeggen hoe goed het is.”

Beluister het interview met Ben Kamsma in Dubbel Check.