Gemeente Amsterdam: geen sprake van zero tolerance op Awakenings

Organisatie vreest opnieuw voor grote politieactie

Aanstaand weekend is het weer zover: Awakenings in de Gashouder. De organisatie van het festival houdt zijn hart vast voor nieuw politieoptreden. Vlak voor het festival maakt de Gemeente Amsterdam in elk geval duidelijk: er is geen sprake van een zero tolerance beleid.

Organisatie vreest opnieuw voor grote politieactie

Duidelijkheid. Dat is wat de dancewereld de afgelopen weken vroeg over de drugscontroles op grote feesten na de grote politieacties op Awakenings in oktober. Duncan Stutterheim van ID&T sprak zich uit tegen het zero tolerance beleid dat volgens hem sinds kort stilzwijgend gehanteerd wordt. Ook hoofdredacteur Gert van Veen van dancemagazine Release schreef eerder deze week een brandbrief.

Volgens Mirjam Otten, voorlichter van burgemeester Cohen, is die duidelijkheid er: de controles op dancefeesten zijn gericht op bezoekers die meer harddrugs bij zich hebben dan normaal voor eigen gebruik (tot 5 pillen, 0,5 gram cocaïne of 0,5 ml GHB). “Het is geen zero tolerance beleid. Op Awakenings is tot drie keer toe een oplopende hoeveelheid drugs aangetroffen, dan moet je terug naar de norm. Van de 131 aanhoudingen hadden 78 mensen meer bij zich, de rest is meteen heengezonden.”

Mensen die een kleine hoeveelheid harddrugs bij zich hebben, worden niet vervolgd, maar zullen wel het feest moeten verlaten. Dat geldt niet voor mensen die met een kleine hoeveelheid cannabis betrapt worden. Dat heeft de politie Awakenings laten weten in de aanloop naar de feesten komend weekend. Volgens Otten blijft voorlopig een probleem dat verschillende Amsterdamse stadsdelen de regels iets anders kunnen hanteren. Dat zou verklaren waarom Sensation te maken heeft met een strengere aanpak, de ArenA ligt in het stadsdeel Zuid-Oost. Burgemeester Cohen wil daar vanaf. Een dezer weken zal dan ook een stuk naar de raadscommissie gaan over dit onderwerp.

Awakenings-organisator Rocco Veenboer is blij dat de gemeente duidelijkheid wil scheppen. Hij is druk bezig zijn bezoekers op de hoogte te stellen van wat wel en niet mag. “Ik ben in elk geval blij dat mensen met een paar gram wiet op zak niet meer gezien worden als multi users. De vraag blijft: wat is precies het doel? Wil je dealers oppakken? De prijs van XTC is momenteel zo laag, daar is geen boterham aan te verdienen. We kijken vol spanning naar het komende weekend. Als er een prestatiedrang is bij de politie, zullen misschien opnieuw veel aanhoudingen gedaan worden.”

Jaap Jamin van Unity, een onderdeel van Jellinek dat zich specifiek richt op dancefeesten, heeft andere verhalen gehoord. Bij zijn organisatie zijn 25 reacties binnengekomen, waarvan zeker drie personen die een procesverbaal hebben gekregen voor een halve pil. “Misschien dat ze het nu goed gaan aanpakken, maar het is in elk geval niet de praktijk die wij ervaren hebben.” Toch vindt hij de uitspraken van de gemeente een goede zaak: “De richtlijnen zijn nooit duidelijk geweest voor bezoekers. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die pillen voor hun vrienden meenemen. Als ze vervolgens zo’n pil aan iemand geven, worden ze door de politie aangemerkt als dealer. En hoe ga je observeren? Duik je bovenop elke verdachte handeling, ook op mensen die gewoon een pepermuntje uit hun tas pakken? Het gaat mij vooral om de sfeer die deze repressie met zich meebrengt.”

Awakenings zal dit weekend een groot bord bij het terrein plaatsen, waarop duidelijk moet worden wat wel en wat niet mag. “Wie het dan nog niet snapt, moet het zelf maar voelen”, aldus Rocco Veenboer. En wie geen zin heeft in Awakenings zonder pillen: 3VOOR12 neemt veel sets op, die je na afloop rustig thuis kunt beluisteren.