The Ex begon 26 jaar geleden als anarchistisch punkbandje in Amsterdam. De naam was gekozen vanwege het feit dat 'Ex' binnen twee seconden in graffiti op een muur kon worden gespoten. Sindsdien heeft de band gespeeld over de hele wereld met tientallen muzikanten en geflirt met ontelbaar veel muziekstijlen. Ontmoetingen met bands als Tortoise en Chumbawamba en muzikanten uit Turkije, Kurdistan en Ethiopie hebben allemaal bijgedragen aan het geluid van The Ex. De samensmelting van invloeden die zo ontstond kan alleen maar Ex-muziek worden genoemd.
The Ex vierde vorig jaar nog haar 25-jarig bestaan. Na zoveel jaar muzikale avonturen zou een andere band misschien aan een pensioen denken. Maar volgens gitarist Terrie is dat bij The Ex nooit aan de orde geweest: "Die gedachte zou alleen bij ons opkomen als we onszelf zouden herhalen. Zodra we denken: 'Nu wordt het niks, nu hebben we niks meer te zeggen', dan stoppen we er onmiddellijk mee. De kick in het vinden van gekke ritmes en nieuwe muzikale ideeën is toch wel de basis van de band," vertelt Terrie. The Ex gaat in 2006 dus gewoon door, met projecten en optredens. Zo staat de band deze zomer op een aantal festivals door heel Europa, waaronder het grote Deense festival Roskilde. Terrie vindt het niet erg dat The Ex daar misschien een beetje uit de toon valt. "Op een of andere manier kunnen we altijd wel ons punt maken. We doen ook wel eens rare jazzfestivals, dan gaat het ook goed. Het is altijd goed om op plekken te spelen waar mensen je niet zo goed kennen, als een vreemde eend in de bijt. Dat kan soms weer waanzinnig nieuw publiek aan te trekken."
Daarvoor staat er eerst een muzikale samenwerking op stapel met een aantal muzikanten uit Ethiopië, als vervolg op het bezoek van The Ex in 2002 aan het Afrikaanse land. Met de 73-jarige saxofonist Getatchew Mekuria gaat de band een plaat opnemen. Terrie: "Hij heeft samen met andere Ethiopiërs op ons 25-jarige jubileum gespeeld en toen was zijn conclusie: 'Ik wil mijn volgende cd met The Ex maken'. Een maand geleden was ik in Ethiopie, toen heeft hij acht ideeën ingespeeld. Daar hebben wij iets van gemaakt en volgende week komt hij hier, dan zullen we zien wat hij ervan denkt." De samenwerking met Mekuria verloopt op een interessante manier. "Hij spreekt geen Engels. We kunnen absoluut niet met elkaar praten, maar dat maakt het wel zo duidelijk, want dan maak je gewoon muziek met elkaar. Dat is toch de essentie?" vindt Terrie. Ook de blinde muzikant Mohammed Jimmy Mohammed is op dit moment over uit Ethiopië. "The Ex heeft net zijn cd geproduceerd en uitgebracht, dus we nemen hem mee op die tournee. Het is een geweldige zanger en hij heeft ook een fantastische live-band. Het slaat in als een bom elke keer," vertelt Terrie.
The Ex zit in een vrij unieke positie: de band kan steeds andere dingen proberen op hun platen. "We hoeven inderdaad nooit ergens aan te voldoen. We doen gewoon onze volgende cd. Je neemt een zeker risico, maar dat houdt het ook een beetje gevaarlijk. Toen we die tournee deden door Ethiopië stonden we ook voor 2000 mensen die nog nooit een rockband hadden gezien." Na de zomer gaat The Ex nog toeren in Brazilië en in 2007 wordt de samenwerking met theatergroep Alex d'Electrique voortgezet. Drukke tijden dus, zoals altijd, maar het is niet zo dat de groep alles doet wat ze wordt aangeboden. "Het is leuk als je een jong, nieuwsgierig publiek hebt. Als het echt in die oude punkhoek zit is dat minder. We worden ook wel eens gevraagd om met Wire en The Buzzcocks een festival te doen, maar dat doen we maar niet."
Beluister het hele interview dat Leonieke Daalder en Ron van der Sterren hadden met Terrie in Dubbel Check. Het album Takkabel van Mohammed Jimmy Mohammed staat vanaf vandaag op de Luisterpaal.
The Ex gaat naar Roskilde
“Als we niks meer te zeggen zouden hebben, dan stopten we onmiddellijk”
De muzikale smeltkroes The Ex gaat in haar 26e levensjaar nog altijd even enthousiast door met optreden en platen opnemen. Zo speelt de band deze zomer op Roskilde en in maart wordt er een tournee opgezet met Ethiopische muzikanten. Gitarist Terrie over de taalbarrière: “We kunnen niet met elkaar praten, maar dat maakt het wel zo duidelijk.”