In de zomer van 2004 diende de rechtzaak die manager Wim Reijnen had aangespannen tegen Arling & Cameron. Het bedrijf Synx van Reijnen eiste geld voor bewezen diensten. Zo zouden tunes van de band door het toedoen van Reijnens bedrijf in films en commercials zijn terechtgekomen. Maar Reijnen verloor en de rechter stemde in met de wedereis van Arling & Cameron van 10.500 dollar –het geld van twee buitenlandse commercials dat Reijnen achterhield- plus de proceskosten. “Ik ga in hoger beroep”, quotte 3VOOR12 de voormalige manager dat jaar. Het pleidooi van dit beroep stond gepland voor 25 november van dit jaar. Maar wat bleek? Het bedrijf B.V. de V.O.F. Synx van Reijnen bestond niet meer en dus kwam er geen hoger beroep. Ook het managment bedrijf MBC van Reijnen was opgedoekt. De veroordeling van Reijnen blijft dus gewoon staan.
Arling & Cameron kunnen fluiten naar hun centen. Sterker nog, hoewel de twee niemand iets hebben misdaan, schat Cameron de gemaakte kosten op 20.000 euro: “Dat is het vreemde van het Nederlandse rechtssysteem: Wim wordt ondermeer veroordeeld tot het betalen van 800 euro proceskosten. De werkelijke kosten bedragen 16.000 euro. En dan zijn er nog extra kosten. In plaats dat we de 10.5000 dollar die hij heeft achterover gedrukt, terugkrijgen, kost ons het het dubbele.”
Richard Cameron heeft dan ook een belangrijke les geleerd die hij graag met andere bands wil delen. “Hij heeft ons ooit aangeklaagd omdat wij een rekening niet betaalden. Arling & Cameron moesten wel meegaan in het proces. Anders hadden we die rekening moeten betalen en een precedent geschapen: Synx had dan namelijk nog veel meer rekeningen kunnen sturen voor andere zaken waar hij niet bij betrokken was. Voor grote bedrijven zijn dit soort rechtzaken geen probleem, maar als bandje zonder geld ben je de lul.”
Nu zowel Synx, het bedrijf waarmee Reijnen muziek in commercials en films probeerde te plaatsen, en zijn managementbureau MBC niet meer bestaan, lijkt de zaak ten einde. Cameron: “Dat is een andere les: doe nooit zaken met een management B.V maar zorg dat je manager hoofdelijk aansprakelijk is.”
Jacco van Lanen, voorzitter van het Music Managers Forum (MMF) en ook lid van de internationale managers organisatie is net zo ziek van de hele geschiedenis als Arling & Cameron: “Er heerst een vooroordeel dat alle managers matennaaiers zijn. Wij vechten daar hard tegen met het MMF. Reijnen was vroeger ook betrokken bij het MMF. Daar word ik nog vaak op aangesproken.” Van Lanen twijfelt over de kwade opzet van Reijnen: “Het is een chaotisch figuur. Maar dat hij de rechtzaak via een hoger beroep tegen Arling & Cameron is blijven rekken totdat hij zijn BV's had opgedoekt ziet er natuurlijk ook behoorlijk gewiekst uit.”
Contact hebben Arling & Cameron niet meer met hun voormalige manager, “Hij woont in Thailand en is geloof ik bezig de Popkomm daar op te zetten. Ik vind het jammer dat onze muziek wordt overschaduwd door ons geklaag over die rechtzaak. En dat terwijl het juist zo goed gaat met de muziek. In april of mei komt er een nieuw album met de titel Hi Fi Underground.”
Arling & Cameron zullen voorlopig niet in zee gaan met een manager.
Case closed deel 6: Arling & Cameron winnen echt van Wim Reijnen, maar verliezen ook
Richard Cameron: “Doe nooit zaken met een management B.V.”
Richard Cameron is het zat. De muziek van zijn band Arling & Cameron wordt overschaduwd door de negatieve publiciteit naar aanleiding van het conflict dat het electropop-duo had met hun oude manager Wim Reijnen. Die werd ooit veroordeeld tot het terugbetalen van 10.500 dollar aan ten onrechte geïnde betalingen. Hij ging in hoger beroep tegen het duo. Maar tot een zaak zal het nooit meer komen.