Vorige week schreef 3VOOR12 al over het succes van Nederlandse acts in Berlijn. Onder de naam Being Bold presenteert Olof van Winden, initiator van Todays Art, van 2 tot en met 11 februari enkele Nederlandse performances in Berlijn. Maria Am Ostbahnhof, één van de beroemdste bunkerclub van Berlijn, is gedurende de eerste twee weken van februari het thuisfront van het Transmediale Festival. Being Bold is onderdeel van het festival. Van Winden: "In plaats van één podium te programmeren op één avond, is er voor gekozen om op enkele avonden een paar Being Bold-acts neer te zetten."
Het Transmediale Festival sluit perfect aan bij het Haagse Todays Art festival, de broedplaats voor alles wat zich bevindt op de grenslijn van 'trendvrije' kunst en muziek. "De organisatie van Transmediale was op uitnodiging naar Todays Art gekomen, vorig jaar september. Zo hebben we gekeken naar de mogelijkheden om iets samen te doen, en aldus geschiedde. In totaal hebben wij als Being Bold zestien Nederlandse acts geprogrammeerd. Ik had sowieso al iets met Berlijn. Ook voor mijn activiteiten bij het Detroit's Electronic Music Festival heb ik menig Berlijnse DJ uitgenodigd."
Getuige een artikel op 3VOOR12/Den Haag, onmoette Van Winden technopionier Derrick May twee jaar geleden. May ging in op zijn voorstel om een internationaal podium neer te zetten op het Detroit's Electronic Music Festival 2004. Menig netwerk werd dus aangeboord door Van Winden. Zijn diplomatieke talent levert hem veel voordeel op: zo kreeg hij voor zijn activiteiten in Berlijn steun van het Nederlands Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten en peuterde hij ook nog wat los bij de Mondriaan Foundation. Zo doe je dat dus.
En dat allemaal voor een bijzondere programmering, want Van Winden heeft veel fraais naar Berlijn gebracht, zoals Like A Tim, Antistrot en Dick El Demansiado. Maria Am Ostbahnhof is het thuishonk van T. Raumschmiere, die met zijn Shitkatapult label dan ook vertegenwoordigd is op het Transmediale Festival. Op verschillende dagen, tijden en in verschillende zalen van Maria zullen onconventionele performers zich laten horen en zien. Althans, bijna iedereen. De Hagenaar Schmerzlabor aka Guy Tavares laat bewust het licht uit. "Hij zal in volledige duisternis opereren. Er mag geen enkel licht in de zaal schijnen, zelfs niet van zijn apparatuur, van brandende sigaretten of mobiele telefoons. De bezoeker kan op die manier geluid in haar puurste vorm ervaren," aldus Van Winden.
De reden waarom zoveel Nederlanders affiniteit hebben met Berlijn, ligt volgens Van Winden in het feit dat het beleid in de Duitse hoofdstad zo soepel is: "Ruimtes worden makkelijker vrijgegeven voor artistieke doeleinden, het leven is er relatief goedkoop en het aanbod is divers. Op elke dag van de week hoor je uit een kelderluik wel iets interessants." Toch overweegt Van Winden niet om ook zelf in het buitenland te wonen. "Ik zit nu wel even prettig in Nederland."
Luister ook naar Dubbel Check op 1 februari vanaf 14.00 op 3VOOR12 Webradio, met een interview met Olof Van Winden.
Veel performers uit Todays Art-stal in Berlijn tijdens Transmediale
Met Haagse Guy Tavares in Berlijnse duisternis
Olof van Winden, initiator van Todays Art, het experimentele muziek- en kunstfestival uit Den Haag, heeft er een interessante klus bij gekregen. In Berlijn wordt in februari het Club Transmediale Festival georganiseerd, waarbij het onderdeel Being Bold in de handen van Van Winden is. Van 2 tot en met 11 februari zijn er enkele performances geprogrammeerd in een van de beroemdste 'dansbunkers': Maria am Ostbahnhof.