In de uitzendtijd van de Politieke Partijen mag elke muziek gebruikt worden, zonder aparte toestemming. Zo kon het eind vorig jaar gebeuren dat de Christenunie een track gebruikte van The Polyphonic Spree, zonder dat de band dat wist. Er hoeft immers niet officieel toestemming te worden gegeven, omdat het geen reclamespotje betreft. Het CDA wilde haar uitzending muzikaal begeleiden met De Glimlach van een Kind in de versie van Acda & De Munnik. Daar waren de twee cabarockers het niet zo mee eens.
Volgens de Telegraaf heeft CDA-campagneleider Jack de Vries inmiddels beloofd de originele versie van Willy Alberti te gebruiken, als de erven Willy Alberti daarmee akkoord gaan. "Dat zal denk ik minder bezwaarlijk liggen", aldus campagneleider De Vries. Daarnaast gebruikte het CDA de Bløf-versie van het nummer Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder (origineel van Ramses Shaffy). Ook de Zeeuwse band was hier niet blij mee.
3VOOR12 belde een rondje met muzikanten met de vraag welke van hun composities gebruikt mogen worden voor een CDA campagne. Áls ze het zouden doen, dan. Want zoals Berend Dubbe van Bauer stelt: "Ik heb met mezelf afgesproken dat ik mijn muziek of mijn stem niet verbind aan politiek, religie of seks." Net als bij Suske & Wiske dus.
Aanbevolen door 3VOOR12:
BLØF en Acda & De Munnik willen niets met het CDA, 3VOOR12 heeft de oplossing
3VOOR12 presenteert CDA promotiesongs van Bauer, Das Oath, Malkovich en The Apers
Wat de Christenunie met Polyphonic Spree wel lukte, is het CDA noch met Acda & De Munnik, noch met BLØFgelukt. Beide bands willen niet geassocieerd worden met het politiek gedachtegoed dat het Christelijk Democratisch Appèl uitdraagt tijdens hun uitzending van de politieke partijen. 3VOOR12 deed wat campagnewerk en belde andere artiesten met de vraag welke song van hen gebruikt zou kunnen worden. Áls ze ja zouden zeggen, dan.