Je kent ze vast wel: muziekfanaten die in één minuut meer bandnamen kunnen noemen dan gewone stervelingen cd’s in hun kast hebben staan. De Brit Paul Cox van muziekpromotor Artrocker is zo iemand. Hij is een ster in het noemen van namen van bands die amper een maand bij elkaar zijn en net voor het eerst in de kroeg op de hoek hebben gespeeld. Cox verdiende zijn sporen als oprichter van het label Too Pure (van onder meer PJ Harvey en Stereolab) maar ging in 2001 met Artrocker terug naar de basis. Met zijn concept promoot Cox de nieuwe lichting Britse bands. Vrijdag 10 februari presenteert Artrocker samen met London Calling in het Amsterdamse Paradiso een drietal nieuwe acts: Kaito, Ladyfuzz en Shit Disco.
Verantwoordelijk voor het ontstaan van Artrocker zijn eigenlijk The Strokes. Cox: “Toen mijn partner Tom en ik die band hoorden, waren we voor het eerst in tijden weer eens enthousiast over muziek. The Strokes deden de Britse scene van dat moment verbleken. Goddank keken Britse bands ook over de landsgrenzen en er ontstond een nieuwe opwindende rockscene met bands als Art Brut en Forward Russia. Tekst speelt bij die bands een grote rol. Het gaat om wat wij noemen ‘kitchen sink drama’.” Cox was zo enthousiast over de nieuwe scene, die de dansclubs deed leegstromen en het clubcircuit weer nieuw leven inblies, dat hij besloot de bands een podium te bieden. Hij begon overal concerten te organiseren, nieuwsbrieven te versturen, verzamel cd’s uit te brengen en een tijdschrift op te zetten.
“Artrocker is all about the underground”, stelt Cox. “Maar als een band in korte tijd heel groot wordt, blijven wij ze steunen. Franz Ferdinand en Maximo Park zijn goede voorbeelden daarvan. Het goede van Franz Ferdinand is dat ze in interviews altijd kleinere bands uit de Glasgow scene noemen. Daar wordt iedereen wijzer van. Maar we blijven dan natuurlijk wel kritisch als het om hun muziek gaat.” Een band die er zonder Artrocker is gekomen, is Arctic Monkeys. Heeft Cox een steekje laten vallen? Cox: “Die band ging in no-time van kleine clubs naar grote zalen. Zij hadden ons helemaal niet nodig. Maar net als Artrocker zijn zij heel erg ‘do it yourself’. Dat waarderen wij er aan.“
En nu stapt Artrocker dus over de grenzen. Cox: “Vrijdag voor het eerst en wel in Amsterdam. Dit jaar hebben we ook een podium in Texas op South By Southwest. Maar het is geen speerpunt. Op het ogenblik is het tijdschrift het meest belangrijk. Het bestaat nu één jaar en groeit enorm snel. In mijn hart blijf ik een platenbaas. Ooit zal ik die kant weer opgaan.”
Een avond in Paradiso onder de paraplu van London Calling was het idee van Ben Kamsma. Hij zou iets dergelijks wel elke maand willen doen. Eigenlijk had de eerste editie onlangs tijdens Noorderslag in Groningen moeten zijn. Maar daarvoor was het te kort dag. Kamsma: “Ik ken Paul Cox al jaren. We werken vaak met dezelfde agenten en managers en zijn allebei van mening dat de muziek centraal moet staan. Hij heeft betere contacten dan ik. Deze avond in samenwerking met Artrocker is eigenlijk een soort ‘favor’ die ik hem doe. De acts die vrijdag spelen, heeft hij uitgekozen.” Naast de drie bands, nemen de Artrockers ook filmpjes en een eigen dj mee. Wie hoopt Paul Cox in Amsterdam tegen het lijf te lopen heeft pech. Cox is verhinderd. “I’m really sorry about that.”
3VOOR12 is erbij en neemt de hele avond op
Artrocker doet het met London Calling voor de muziek
Ben Kamsma: “Ik zou dit elke maand willen doen”
Vrijdag 10 februari stelt London Calling de Britse muziekpromoter Artrocker voor het eerst voor aan het Nederlandse publiek in Paradiso. Artrocker, op haar beurt, presenteert drie aanstormende Britse acts. Want daar gaat het natuurlijk allemaal om: muziek. 3VOOR12 zal er bij zijn en belde alvast met Artrocker Paul Cox.