Onduidelijkheid rond annulering Awakenings New Year's Special

Veenboer: "Ook de GGD heeft positieve ervaringen met Awakenings"

Nu definitief besloten is door Stadsdeel Amsterdam-Noord dat Awakenings New Year's Party niet mag doorgaan, is het tijd om de balans op te maken. Want er klopt iets niet in het verhaal van zowel de politie als het stadsdeel. Organisator Veenboer: "Geen brandveiligheid? Geluidsoverlast op de NDSM werf? In oktober was daar nog het OWAP feest en drie weken geleden trad Anouk op het zelfde terrein op."

Veenboer: "Ook de GGD heeft positieve ervaringen met Awakenings"

De Awakenings New Year’s Special gaat definitief niet plaatsvinden in de loods op het NDSM-terreinin Amsterdam op 31 december. Dit vanwege de vergunning die niet verstrekt is door het stadsdeel Amsterdam Noord na een advies van de politie. Deze week meldde 3VOOR12 al dat Awakenings in het nauw gedreven was door het stadsdeel, maar nu lijkt het er definitief op dat het stil zal zijn op de NDSM werf tijdens oud en nieuw, al stapt Rocco Veenboer nu naar de rechter. Er zitten nogal wat haken en ogen aan het verhaal.

Een woordvoerster van het stadsdeel legt de nadruk op drie oorzaken. Het gebrek aan mankracht bij de politie, de brandveiligheid en geluidsoverlast: “Er wordt nu te veel de nadruk gelegd op het gebrek aan politieagenten tijdens oud en nieuw, maar er zijn nog andere oorzaken. Ook was de Stichting Kinetisch Noord (de organisatie van het NDSM-terrein, red.) te laat met het indienen van een vergunning. En er was al een ander feest; wie het eerst komt, wie het eerst maalt.”

Toch lijkt het er wel op dat het stadsdeel extra achterdochtig is vanwege het vermeende drugsgebruik op het feest. Ook burgemeester Cohen van Amsterdam zei in de raadsvergadering van donderdag 15 december dat het gewicht van het besluit ligt in het oordeel van de politie, dat ze op de avond van 31 december geen veiligheid kan garanderen - omdat er bij de laatste edities van Awakening te veel harddrugs zijn gevonden.

Maar wie de gegevens van de Jellinek (instelling voor verslavingszorg en -preventie in Amsterdam en de Gooi- en Vechtstreek) erbij pakt, komt op andere resultaten. Die gegevens wijzen uit dat er bij Awakenings niet meer (verboden) middelen worden gebruikt dan op andere dance events. Monumental (de organisatie achter Awakenings) doet al sinds 1993 veel om drugsgebruik tegen te gaan en volgt hierin al ruim 13 jaar het beleid van de Amsterdamse politie. Ook de GGD heeft positieve ervaringen met Awakenings. Het aantal bezoekers dat zich meldt bij de EHBO is laag te noemen, aldus de organisatie van Awakenings.

Bij vorige edities van Awakenings in de Gashouder was de sfeer in eerste instantie goed. Het was de politie die tijdens de laatste editie vorige maand een opsporing deed met agenten in burger (“Pillenrazzia,” aldus D66-raadslid Ivar Manuel tijdens de raadsvergadering), maar er hebben zich geen problemen voorgedaan van bezoekers zélf. Geen vechtpartijen, vernielingen of ander onheil. Het praatje van stadsdeel Noord over overlast voor omwonenden komt dan ook een beetje uit de lucht vallen, net als het aangedragen punt van de brandveiligheid. Die laatste twee argumenten zijn in strijd met de werkelijkheid.

“We hebben alles met die vergunning netjes geregeld zoals we dat al vaker hadden gedaan,” meent Rocco Veenboer van Awakenings. “Zo’n aanvraag gaat vele malen over tafel. Je doet allerlei aanpassingen. Het is niet de eerste keer dat wij daar iets organiseren, laat staan Stichting Kinetisch Noord. Voor 1 januari 2005 was al bekend dat daar een evenement zou plaatsvinden. Een paar weken geleden was daar nog Levis Rockin’ Style, met Anouk en Vive La Fête. Een maand daarvoor was er het OWAP feest. Is er dan in een paar weken tijd wat aan de eisen van de brandweer veranderd?”

Volgens stadsdeel Noord schijnt dat inderdaad zo te zijn, maar een werknemer van het NDSM-terrein veegt dat van de tafel. “Er lijkt meer aan de hand. Wij zijn aan allerlei regels gebonden, we hebben heel veel initiatieven en evenementen hier. Het stadsdeel wist wat er plaats zou vinden. Dat het niet brandveilig zou zijn? Bullshit. Ze zijn misschien geschrokken van de resultaten van de opsporingen tijdens de laatste Awakenings. De aanvraag voor de vergunning was ook nog op tijd, in elk geval tijdig genoeg zoals bij andere evenementen. Ik weet het niet zeker meer, maar ik meen dat het andere evenement op 31 december op ons terrein zelfs later een vergunning heeft aangevraagd. En die heeft ‘m uiteindelijk wel gekregen.”

Bij de politie is men kortaf: “De politie heeft de voorzitter negatief geadviseerd op grond van de resultaten na de opsporingen bij Awakenings in de Gashouder in november.” Dat leidde toen volgens politiecommissaris Hans Schönfeld tot 82 aanhoudingen op 3500 man. (Op de editie van oktober waren er nog 127 aanhoudingen).

Daarmee beoordeelt de politie het feest dus op grond van gegevens van vorige feesten. En dus krijgt Awakenings een andere behandeling dan de rest van de feesten tijdens Oud & Nieuw, al stelt de politiewoordvoerder dat anders. “We zouden ook controles en opsporingen kunnen doen bij concerten van Frans Bauer...”

Tijdens de raadsvergadering deze week spraken GroenLinks en D66 hun afkeer uit over het beleid van Cohen en zijn politiecorps. GroenLinks-raadslid Judith Sargentini: “Ik kan er helaas niets tegen doen. Cohen handelt uit naam van de Koningin en de politie valt onder zijn macht. Wij hebben het nakijken. Ik zal niet zover gaan om te zeggen dat het pillenrazzia’s zijn, maar de politie lijkt op een andere manier te werken bij Awakenings. De politie zegt dat ze met net zoveel leden van het HIT-team (Horeca Interventie Team) bij Sensation Black en White langskomt; maar daar komen ook tien keer zoveel bezoekers! Het is goed om dealers op Awakenings aan te pakken, maar niet de recreatieve gebruiker. Ik vind het argument dat de politie de openbare orde niet kan garanderen en dat Awakenings daarom niet door kan gaan, niet redelijk.”

4000 bezoekers naar huis sturen en hun ticket laten inruilen geeft aardig wat rompslomp, zegt Veenboer. Hij spant een rechtszaak aan tegen het stadsdeel en hoopt dat er snel een uitspraak komt. Veenboer voegt toe: “Het niet doorgaan van Awakenings zou niet alleen een ramp zijn voor de organisatie en de bezoekers maar ook voor Amsterdam. Amsterdam wil zich in 2007 als culturele stad nadrukkelijker profileren. Het afgelopen jaar was het thema Rembrandt maar in 2007 is het culturele thema ‘Feel the Rhythm, Music & Dance’.”

Er is ook een petitie opgesteld door de organisatie van Awakenings, die kan je tekenen via de link op deze pagina.