November 2006: verkiezingen, zero tolerance, Duvel spreekt en London Calling succes

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. Vandaag november

3VOOR12 blikt terug

Ze zijn niet van het scherm te slaan in november: politici. Met de verkiezingen voor de deur laten de leiders van ons land zich overal toe verleiden. Ook 3VOOR12 is niet ongevoelig voor het politieke virus. Want wat hebben de verschillende partijen eigenlijk met onze geliefde popmuziek voor? Een rondje langs de verschillende partijen leert dat de SP de grootste plannen heeft, dat D66 alle partydrugs wil legaliseren en dat de VVD de popmuziek liefst ziet als een zichzelf bedruipende markt. What’s new?

Een kleine opiniepeiling leert dat de meeste muzikanten verrassenderwijs links stemmen. Ook aardig: de politieke partijen strijden om het hardst om de beste muziek te vinden voor hun commercial. Het CDA houdt het veilig met Love is All van Roger Clover, GroenLinks gaat los op Mel Torme, de PvdA weet Junkie XL en Hennie Vrienten voor zijn karretje te spannen en de Christenunie verrast vriend en vijand met een hiphoptrack. 

Nog meer politiek: volgens de dancewereld is het zero tolerance beleid op het gebied van drugs, dat de laatste tijd stilzwijgend is ingevoerd, een ramp. Na de grote hoeveelheid arrestaties op Awakenings in oktober is de maat vol. ID&T-opperhoofd Duncan Stutterheim steekt zijn nek uit en vraagt om duidelijkheid. Is het nu wel of geen zero tolerance? En heeft Awakenings die strenge controles verdiend of niet? De discussie sleept zich tot in het nieuwe jaar voort. Stutterheim kondigt aan te emigreren. Al heeft dat er dan weer weinig mee te maken.

Er is nog meer onduidelijkheid tussen de dancewereld en de politiek. Zo willen D66 en de SP dat de regering dj’s erkent als artiesten, wat hen onder meer een belastingvoordeel oplevert. Volgens de oude regel ben je alleen een artiest als je af en toe een mop tussen de liedjes door vertelt. De omgekeerde wereld natuurlijk, want nu zijn de notoire kwebbelaars op de radio wel artiesten en de platendraaiers op festivals niet. Het kost even wat moeite, maar aan het eind van de maand valt dat kwartje ook bij minister Zalm.

Rapper Duvel doet weer van zich spreken. Hij kondigde eerder nog cryptisch aan zich terug te trekken uit de hiphopwereld, maar bedoelde dat toch minder rigoureus dan werd aangenomen. Van de scene moet hij niets meer hebben, maar het rappen zal hij niet laten. Om zijn woorden kracht bij te zetten geeft hij zijn label Topnotch en collega Jawat nog een extra trap na. Een schone lei is altijd het beste, zullen we maar zeggen. Aan het eind van de maand duikt hij als SupahSupah al weer op in Limburg. Meer underground kun je het niet krijgen.

Ook tussen Solo en Sneakerfreak is het nog steeds hommeles. Beide Utrechtse acts claimen zichzelf als de beste vertegenwoordiger van het sportvissersgilde. Om uit te maken wie nu echt de beste vismuziek maakt, organiseren de twee een heuse wedstrijd. Maar 3VOOR12 komt erachter dat de echte vissers achter de draaitafels staan. DJ Promo geeft duizenden euro’s uit aan zijn uitrusting, en Johan Gielen heeft zelfs een bedrijf dat in koi karpers handelt.

De maand wordt afgesloten met een topeditie van London Calling. De Britse bron blijkt nog altijd niet opgedroogd: met onder meer Bromheads Jacket, Klaxons en The Rifles als hoogtepunten en de zanger van The Oxfam Glamour Models als meest opvallende enfant terrible is er goede hoop op een uitstekend 2007.