Maart 2006: meppende Lange Frans, Dance Valley kaapt weekend Extrema

3VOOR12 blikt terug

Elk jaar blikt 3VOOR12 terug op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen vielen op, welke zaken zijn niet opgelost? 3VOOR12 duikt in de archieven. Strp ziet het licht, Lange Frans maakt ruzie en Dance Valley kaapt het Extrema weekend.

3VOOR12 blikt terug

Het is nog koud als het eerste festivalnieuws zich aandient in 2006. Dance Valley is op de eerste dag van maart heel boos. In 2005 kwam een jarenlang gekoesterde droom uit met de eerste meerdaagse editie. Ook in 2006 stond weer een meerdaags Dance Valley gepland. Maar de politie lijkt roet in het eten te gooien: wegens te weinig mankracht kan het festival dit jaar niet meer dan één dag duren. De organisatie brengt dat bericht zelf verontwaardigd naar buiten, maar nog voor de redactie er een bericht van weet te maken, volgt er al een nieuw persbericht: de klaagzang over het willekeurige politiebeleid moet vergeten worden: Dance Valley 2006 wordt toch een weekender, alleen een maandje eerder dan normaal: het weekend van 15 juli is dit jaar van Dance Valley. Eind al goed?

Nou, nog niet helemaal. Want terwijl bij UDC vreugdedansjes gemaakt worden, ontploffen de medewerkers van concullega's Extrema in het zuiden. Dance Valley breekt namelijk met de ongeschreven wet dat je niet elkaars weekend gaat afpakken. En het Eindhovense Extrema zit met haar grootste buitenfestival Extrema Outdoor al jaren in het tweede weekend van juli. Naar buiten toe doet iedereen heel vriendelijk, maar het luisterend oor hoort achter de schermen veel gevloek. Brian Bout van UDC geeft toe dat het niet handig is: "Veel bezoekers gingen normaal gesproken naar beide festivals. Nu moeten ze kiezen." Extrema overweegt zelfs om dan maar naar begin augustus te verhuizen. Dat gebeurt uiteindelijk niet. Beide evenementen doen het redelijk goed, maar eind december laat UDC wel weten "weer terug te gaan naar de roots" met een eendaags festival in 2007.

Maart is ook de maand van de lokale verkiezingen. En op lokaal niveau is popmuziek zeker een issue. Samen met de lokaalafdelingen kon 3VOOR12 de popliefhebber dan ook een stemadvies geven. Dat kwam er in de praktijk op neer dat je ergens links van het midden moest blijven en zeker niet bij de Leefbaren. Tegelijk trokken we de conclusie dat hoewel sommige gemeentes het hart op de goede plaats hebben, er nog steeds een gebrek is aan beleid. Tilburg pakt het groots aan met een opfrissing van 013 en structurele uitbreiding van programmeringsbudget, Den Haag werkt zelfs aan een eigen popnota. Maar zij zijn de uitzonderingen. Pop en politiek komen op andere plaatsen meestal niet verder dan het geluidsdicht maken van een leegstand pand om daarna de handen ervan af te trekken. PvdA en SP waren de grote winnaars in maart. Of dat ook winst voor de popmuziek is, zal 3VOOR12 de komende jaren voor je in de gaten houden.

De politiek biedt in ieder geval geen redding voor Nu Heroes en Supernatural. De eerste gaat deze maand tenonder aan haar 'succes', de tweede vanwege prutswerk. Eerst maar Nu Heroes in Utrecht. In 2004 nog met LCD Soundsystem en Peaches, een jaar later met Vitalic en T. Raumschmiere. "Dit jaar ontbreekt de urgentie," legde programmeur Johan Gijsen uit. "Als je op een gegeven moment concludeert dat de line-up in vergelijking met voorgaande jaren tegenvalt, is het verstandiger het niet door te laten gaan. Juist omdat nu door het jaar heen de reguliere danceprogrammering sterker geworden is." Heel anders ligt het bij Supernatural, het funkfestival dat boos is weggelopen bij Extrema en hoopt op een overstap naar ID&T. Volgens de Nieuwe Revu is die overstap al een feit, maar iets later blijkt dat er teveel lijken in de kast liggen. Supernatural moet eerst de boel ontsmetten en besluit daarom 2006 over te slaan.

Waar festivals gaan, komt er ruimte voor nieuwe. In Eindhoven ziet STRP het daglicht. Het is het nieuwe kindje van organisator Frens Frijns. Hij zag een paar jaar geleden ook al eens zijn eigen Shine Festival verdwijnen, maar in maart komt hij keihard terug met een vooruitstrevend technologisch muziekfestival. Drie jaar had hij ervoor nodig om het van de grond te trekken. STRP is omgeven van prestige, wat zich behalve in het programma ook uit in de plek waar het gehouden wordt: op het voormalige Philips bedrijventerrein Strijp-S, dat in Eindhoven al een tijd het middelpunt van discussie is als het gaat over nieuwe culturele broedplaatsen. Frijns' festival is het eerste evenement dat aantoont dat het kan. Na afloop belooft hij dat er een jaar later zeker een vervolg komt.

Nog meer goed nieuws in popland. Want als er prijzen uitgedeeld worden, zien we alleen blije gezichten natuurlijk. Van The Gathering en De Jeugd Van Tegenwoordig bijvoorbeeld. Zij wonnen in maart allebei een Edison. The Gathering maakte met A Sound Relief de mooiste dvd, De Jeugd Van Tegenwoordig mocht zichzelf de beste nieuwe band noemen.

Grootste verliezer van maart is Lange Frans. De man die samen met maatje Baas B ons geweten aansprak in het nummer Zinloos, klapt tijdens een concert een scholier op zijn gezicht. De jongen doet aangifte, waarna Lange Frans samen met vriend en radiomaker Giel Beelen de jongen onder druk zet om die aangifte in te trekken. Zonder gevolgen. Er zijn wel andere gevolgen. Het Bevrijdingsfestival van Haarlem wil Lange niet langer meer als ambassadeur voor de vrijheid op haar podium hebben en ook in Flevoland vraagt de organisatie zich af of iemand die zijn eigen publiek aanvalt wel de juiste vertegenwoordiger is van de 5 mei gedachte. Toch laat het Comité 4 en 5 mei hem niet vallen als ambassadeur voor de vrijheid. Later schikt Frans de hele zaak met het O.M. in een handje klap moment en komt er met een boete van 300 euro vanaf.