Case Closed deel 6: de Azijnfabriek speelbal van de politiek

Boze VVD-buurman klaagt niet meer sinds verkiezingen

Toen heel Nederland in maart 2006 de gang naar de stembus maakte om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, mochten de inwoners van Roermond en Swalmen nog even thuisblijven. Omdat de twee vanwege een gemeentelijke herindeling werden samengevoegd, werd een nieuwe raad pas in november tijdens de Tweede kamerverkiezingen gekozen. Maar wat heeft dit te maken met poppodium de Azijnfabriek en een boze VVD-buurman?

Boze VVD-buurman klaagt niet meer sinds verkiezingen

Een klagende voorzitter van de VVD-Roermond haalde in maart de kop in een artikel over de Azijnfabriek. Hij was de buurman van het poppodium en klaagde steen en been over geluidsoverlast die hij genoot van de zaal. Nu, aan het eind van het jaar hoor je hem niet meer. En dat terwijl er feitelijk niets veranderd is: concerten zijn nog altijd van hetzelfde geluidsniveau en ook de plaatjes worden niet harder of zachter gedraaid dan anders.

May Zeelen is voorzitter van de stichting Azijnfabriek. Hij beaamt dat de VVD buurman niet meer zeurt. “Dat komt omdat wij tijdens de zomerstop een geluidssluis hebben laten bouwen bij de ingang. Door een extra deur komt er geen geluid meer naar buiten.”

Maar Léon Coenen van De Stadspartij Roermond denkt dat er meer aan de hand is. Volgens hem had het geklaag van de buurman alleen maar met de op handen zijnde gemeenteraadsverkiezingen te maken. In tegenstelling tot de rest van Nederland, gingen Roermond en Swalmen pas op 22 november naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Gelijktijdig dus met de Tweede Kamerverkiezingen. Reden daarvoor was de gemeentelijke herindeling tussen de twee gemeentes die eerder dit jaar plaatsvond. Coenen: “En daarom heeft de VVD de zaak op scherp gezet. De Azijnfabriek lag al moeilijk bij het college. Ze willen dat de zaal een zachte dood sterft en dat er een nieuwe cultuurfabriek ontstaat.”

Coenen vervolgt: Het ziet er naar uit dat het collega daar nog wel eens in zou kunnen slagen, Het bestuur van de Azijnfabriek valt langzaam uiteen: ze zijn helemaal murw gebeukt door de gemeente. Die klagende buurman was onderdeel van het spelletje. Het is duidelijk dat de gemeente van de zaal af wil omdat er veel achterstallig onderhoud is en dus de portemonnee moet worden getrokken. De VVD heeft niet veel op met straatcultuur.”

Dat laatste bleek pijnlijk toen Coenen eerder dit jaar een rondleiding door zijn oude jeugdhonk, de Azijnfabriek had gepland. “Alleen de linkse partijen kwamen opdagen en de PvdA heeft hier weinig in de pap te brokkelen. De VVD is de grootste partij. Na de jaarwisseling wordt het hier nog conservatiever,” aldus Coenen.

Dré Peters is nog altijd de fractievoorzitter van de VVD: “Ik begrijp dat de Azijnfabriek op zoek is naar een nieuw bestuur. De locatie is niet van deze tijd. Het was misschien tien, twintig jaar geleden een prima plek voor zoiets.” Peters betwijfelt nog steeds het nut van een zaal als de Azijnfabriek: “Het groepje dat daarvan houdt is niet zo groot als iedereen denkt. De meeste mensen die er komen zijn ouder dan ik en ik ben 58.” Als het aan Peter ligt zou de oplossing heel eenvoudig zijn: “Tegenwoordig gaat iedereen voor die grote concerten door het hele land. Ik zou zeggen, geef de vaste bezoekers een paar tientjes reisgeld per week en sluit de Azijnfabriek. Dan ben je goedkoper uit.”

Hoewel de coalitie in Roermond nog gevormd moet worden, laat Peters ondanks al zijn bedenkingen over de Azijnfabriek toch nog een positief geluid horen: “Burgers die last hebben van geluidsoverlast moet je helpen, maar ook de jeugd die behoefte heeft aan zoiets als een jeugdhonk moet je ook helpen. Wat de coalitie ook wordt, de Azijnfabriek komt op de agenda.”