Dave Clarke laat voor één keer de muziek niet voor zich spreken, maar neemt zelf het woord in een twee uur durende masterclass. In het kader van de Serious Request week bood de dj zichzelf te koop aan op internet. Voor 85 euro kregen de gelukkige winnaars tekst en uitleg van de Engelse top-dj.
De 10 gelukkige winnaars van de Serious Request veiling 'Dave Clarke Masterclass' melden zich dinsdagmiddag even voor zessen met zweet in de handen bij de Amsterdamse Studio 80. De voormalige huiskamer van vele live VPRO Radio 3 programma's is door Clarke zelf uitgekozen vanwege de goede en donkere clubsfeer, maar vooral vanwege het monsterlijke basgeluid. Het klasje bestaat uit beginners en gevorderden van verschillende pluimage: trance, techno, club, house, ze zitten er allemaal bij. Clarke spreekt met veel droge humor en nog meer kennis van zaken vooral over de technische aspecten van het dj'en en de randvoorwaarden die je moet creeëren voor jezelf om een goede dj te zijn. "En dan heb ik het niet over de vrouwen, de drank en de drugs."
Een belangrijke les: wees op alles voorbereid, er kan een hoop fout gaan. Het is smullen van Clarke's horrorverhalen over cd spelers die alleen maar achteruit draaien en over zijn vinylstoeipartijen met DJ Hell. Clarke breekt ook een lans voor het digitale tijdperk. "Ik ben blij dat ik die koffers met 15 kilo vinyl niet meer hoef te dragen. Romantiseer het verleden niet, maar kijk wat je met de techniek van nu kan doen." Clarke draait zelf sinds drie jaar alleen nog maar met cd's, maar stapt zeer binnenkort over op Serato Scratch, een computerprogramma dat wel voldoet aan de kritische eisen van de meester. De Pioneer CDJ spelers van Studio80, kunnen in ieder geval niet echt op de sympathie van Dave 'I Like Being Difficult' Clarke rekenen. "Ik wordt niet door ze gesponsord hoor, maar geef mij maar de Technics cd-spelers. Ze zien er in ieder geval beter uit en ze zijn robuuster." Ook met de huidige populaire minimal stroming heeft hij niet veel: "Je kan zoveel doen met de techniek, fucking things up in the mix, en wat doen gasten, ze maken minimal. Terwijl dit juist de tijd is voor maximal!"
In de praktijk van de amateur-dj blijkt de draaitafel nog altijd favoriet, dus het is voor de leerlingen even wennen op die cd-spelers. Clarke maakt de omstandigheden voor de aspirant-dj's ook zo moeilijk mogelijk: de lichten gaan allemaal uit, het volume op 11, hij sneakt de pitch control nog even naar -8 en grijpt vervolgens in waar nodig. Niet iedereen komt aan de beurt, maar de tips en trucs die in het volgende uur volgen zijn onbetaalbaar.
Na de pauze worden door nog even snel persoonlijke herinneringen aan Clarke's sets uitgewisseld (Van "Weet je nog in die club in Stockholm", tot "Waarom draai je nu ineens wel weer in Doornroosje, ben je goedkoper geworden?") en in een vloek en zucht zijn de twee uur voorbij. Clarke neemt afscheid en de dj's gaan naar huis met een schat aan kennis en waardevolle informatie. "Het was het geld dubbel en dwars waard."