3VOOR12 Plundert Musea: de eerste resultaten van de tweede lichting

David Labeij en Quick & Brite houden er een totaal andere werkwijze op na

Samples vinden is voor producers over het algemeen niet zo'n probleem. Maar bijzondere instrumenten als luit, mondharp, ondioline en kendang liggen niet voor het oprapen. 3VOOR12 Plundert musea geeft muzikanten de mogelijkheid aan de slag te gaan met dit wonderlijke instrumentarium. David Labeij en Quick & Brite vertellen hun bevindingen.

David Labeij en Quick & Brite houden er een totaal andere werkwijze op na

Mondharp, luit, ondioline en kendang staan niet bepaald bekend als hippe instrumenten. Het zijn instrumenten uit vervlogen tijden, die thuis horen in een museum. Maar 3VOOR12 haalt ze daar met alle liefde weer uit. In samenwerking met het Haags Gemeentemuseum ontstond het afgelopen jaar het project 3VOOR12 Plundert Musea.

Het concept is simpel: een website vol samples van ongewone instrumenten, en knutselen maar. Het resultaat was zo overweldigend, dat er wel een tweede lichting moest volgen, uiteraard met nieuwe instrumenten. De eerste muzikanten zijn inmiddels druk bezig en sommigen van hen kunnen al vol trots hun resultaat laten zien.

De Amsterdamse minimal technoproducer David Labeij was zelf zo enthousiast over het resultaat, dat hij zich afvroeg of hij niet een andere versie moest maken voor 3VOOR12, en deze eerste aan een label te slijten. “Ik had hem gemaakt op mijn verjaardag en ik vond hem zo geweldig dat ik hem meteen aan iedereen heb laten horen. Uiteindelijk heb ik hem toch naar 3VOOR12 gestuurd.” 

Labeij gebruikte vier verschillende instrumenten (castagnetten, citer, oud en koto), die hem aanspraken door hun warme en ontspannen geluid. “Ik heb ze eigenlijk helemaal niet bewerkt. Normaal ga ik heel erg aan de slag met een sample, maar in dit geval heb ik hooguit een beetje reverb gebruikt.” Zijn track, With a Little Help from My Girl, is nu te beluisteren op de website van 3VOOR12 Plundert Musea: “Mijn vriendin heeft me erbij geholpen, al heeft ze absoluut geen verstand van muziek maken.”

De heren van Quick & Brite zijn in hun Utrechtse studio nog druk bezig aan hun track. Ze willen hem het liefst eind volgende week bij 3VOOR12 bezorgen. Thomas: “Het gaat waanzinnig goed. We hebben eigenlijk alle elementen, nu moeten ze nog een plek krijgen.” Ze hebben gebruik gemaakt van heel wat verschillende geluiden, waaronder citer, clavinet en trekharmonica. Marco: “We zitten nog te dubben of we de mondharp erin moeten doen. Ik heb zelf zes jaar trekharmonica gespeeld. Semi-professioneel. Toen ik elektronische muziek ging maken, is dat verwaterd.”.

Toch zullen de meeste instrumenten niet gemakkelijk meer te herkennen zijn, beloven de heren: “We hebben er van alles mee gedaan: omdraaien, filteren, er allerlei bizarre plugins op losgelaten.” Quick & Brite werkt normaal gesproken nauwelijks met samples. “We willen nog wel eens een wolf samplen, maar dat is het dan ook wel. We gebruiken vooral analoge apparaten.” Het resultaat wordt volgens Quick & Brite “maximale minimal, met een vrij lugubere sfeer”. Vanavond om twaalf uur moeten alle stukjes op zijn plek zitten, want dan moet er gewoon weer gedraaid worden met het nieuwe project Hobby Deluxe.