3VOOR12 Hollandse Nieuwen doen het goed bij de Grote Prijs

Lucky Fonz III, The Kevin Costners en Blaxtar de winnaars

Dit weekend was het weer prijsschieten in Amsterdam. Drie Grote Prijzen werden er uitgedeeld. Twee van de drie kwamen eerder al als Hollandse Nieuwe voorbij op 3VOOR12: The Kevin Costners (pop/rock) en Lucky Fonz III (singer-songwriter). Rapper Blaxtar pakte de laatste beker.

Lucky Fonz III, The Kevin Costners en Blaxtar de winnaars

Hollandse Nieuwen The Kevin Costners en Lucky Fonz III hebben allebei de Grote Prijs 2006 gewonnen in hun categorie (pop/rock, respectievelijk singer/songwriter). Alleen bij de hiphop waren we te laat: winnaar Blaxtar is pas begin volgend jaar Hollandse Nieuwe. Een beetje flauw natuurlijk, om nu net te doen of 3VOOR12 het allemaal al zag aankomen, de sterren van het komend jaar. Toch zijn we trots dat het zo hard gaat met onze jonge vissen.

Sjors van The Kevin Costners merkt al meteen wat roem met zich meebrengt. Was hij vorig jaar nog blij ons aan de lijn te krijgen, nu vraagt hij of we vanavond kunnen bellen, want hij komt door alle interviews niet meer aan zijn werk toe. "Mijn baas vindt het tot nog toe wel prima, maar het moet niet te gek worden." De euforie is na twee dagen een beetje ingedaald, maar de vreugde is er niet minder om: "We moesten al om negen uur spelen zaterdag en daarna ga ja ook geen appelsap drinken. Dus ik ben ook gewoon een beetje moe."

Het juryrapport probeerde voor de band een voet tussen de deur te krijgen bij label Excelsior door te stellen dat dat label gek was als ze deze band niet zou tekenen. "Ik weet niet of dat nu zo handig is," erkent Sjors. "Daardoor komt de drempel alleen maar hoger te liggen, denk je ook niet? We willen heel graag bij Excelsior, we hebben labelbaas Ferry Roseboom ook al gemaild met de link van ons Fabchannel optreden. Hij heeft nog niks van zich laten horen." Toch laat Sjors zich daardoor niet uit het veld slaan: "We hebben wel een plan: we gaan nu eerst met de organisatie om de tafel zitten om een plan te maken."

Lucky Fonz III werd eerder ook al gefilmd door 3VOOR12. Vanochtend mocht hij in alle vroegte opdraven bij Goedemorgen Nederland, waar hij het kortste liedje uit zijn repertoire speelde, een dikke halve minuut. “Ik heb gezegd dat ik alleen maar wilde komen als ik een heel nummer mocht doen. Als je alleen refreintjes gaat doen, kom je op een hellend vlak,” lacht hij. Fonz is na het winnen van de Grote Prijs meteen maar verder gegaan met spelen: “Ik heb gespeeld op de verjaardag van een vriendin. Eigenlijk was het een avond zoals altijd, alleen met een grotere feestvreugde en meer bier.”

Lucky Fonz III weet al wat hij gaat doen met de 5.000 euro die hem ten deel is gevallen: “Ik ben nu zo beroemd, ik zal wel snel verslaafd raken. Maar ik ga in elk geval een banjo kopen. En een vliegticket naar Schotland, om daar te spelen.” Hij klinkt uitbundiger dan veel van zijn collega’s: “Mijn muziek is sober, maar ik zelf ben dat niet. Ik ben niet het type singer-songwriter dat zich in zwart wit voor een dorre tak laat fotograferen. Al hou ik wel van dat soort zangers.” Lucky Fonz III is niet bang voor de spotlight, en is dan ook bijzonder blij met zijn prijs en de aandacht die daarbij hoort: “Mijn plan is niet zo complex. Ik wil gewoon veel spelen, op veel verschillende plekken. In gewone podia, op folkfestivals, maar ook in literaire kringen. Ik wil mijn muziek ‘out there’ krijgen!”

Kevin de Randamie, aka Blaxter, is de tweede in zijn familie die naar huis komt met de Grote Prijs voor hiphop/r&b. Typhoon, zijn jongere broertje, won 'm al in 2004. Er zijn nog twee telgen in de familie, maar voor het kwartet zal de familie niet gaan. Zusje Dinopha (die regelmatig met Blaxtar op het podium staat en Typhoon in 2004 bijstond in de finale) zou hem best willen winnen, maar broertje O-Dog doet aan stand-up comedy. Hij hielp zijn broer zaterdag wel een handje: “Hij kwam bij het laatste nummer het podium op, dat was echt een soort explosie. De andere twee waren er dit keer niet bij, anders leek het net of ik hen nodig had om te winnen. Ik ben wel heel trots dat de naam van onze familie zo steeds sterker wordt. Het is een unicum, voorzover ik weet.”

Blaxtar had weinig verwachtingen van de finale, maar is achteraf uiteraard zeer verguld met het resultaat: “Het was een gekkenhuis, het lag zo dicht bij elkaar. GMD kwam verschrikkelijk goed, Perry Mystique kwam heel goed, maar mij is het uiteindelijk gegund.” En dat terwijl hij toch niet bepaald makkelijke muziek maakt. De raps van Blaxtar zitten vol literair aandoende taalspelletjes en verwijzingen naar de wetenschap: “Op het podium gaat het vooral om de spanningsboog. Dan weet je dat niet iedereen alles kan verstaan. Maar de jury zal vast verder gekeken hebben dan dat. Er is een grote overvloed aan platte muziek in Nederland. En nu alles in het Nederlands is, begrijpt iedereen dat ook.”