"Als het geluid beter was geweest, hadden we een legendarische dag beleefd," zegt Rogier Smalhout, één van de drie organisatoren van Appelsap in Het Oosterpark. Dit jaar leek het gratis buitenfestival in Amsterdam alles mee te hebben: de zon scheen, er waren genoeg hot-dogs en de locatie lag er weer picobello bij. Maar de milieupolitie hield de decibellenmeter en de volumeschuif dit jaar nauwlettend in de gaten. De ambtenaar zorgde er voor dat het geluid ronduit slecht te horen was. Smalhout: "En dat alleen maar omdat vorig jaar drie mensen klaagden over geluidsoverlast. Het ziet er naar uit dat we dit jaar een grote stap moeten nemen."
Zo zou Appelsap bijvoorbeeld op zoek kunnen gaan naar een nieuwe locatie. "Maar ons hart ligt bij Het Oosterpark. Het voelt heel goed: we kunnen daar de toegang gratis houden. Een andere mogelijkheid is om voor het volgende jaar beter geluid in te huren. Voor 1000 euro meer kun je het geluid beter richten. Dat heeft als nadeel dat je commerciëler moet gaan denken. En dan ben je ineens geen gratis festival meer."
Samen met zijn maatje Wiecher Troost (27) zat Smalhout (26) tijdens zijn middelbare schoolperiode vaak in een koffiehuis in Purmerend te filosoferen over de toekomst. Smalhout: "We probeerden manieren te verzinnen hoe we de hele boel in Amsterdam konden overnemen. Als onze ouders op vakantie waren, organiseerden we al feestjes. In Amsterdam zijn we Appelsap gaan doen. Die avonden lopen inmiddels heel goed. De laatste tijd hebben we ideeën om een nieuw solide festival in Amsterdam te organiseren, een soort Drum Rhythm."
Het Appelsap festival zou ook nog op zoek kunnen gaan naar sponsors. Smalhout: "We hebben er natuurlijk al een paar. Maar als we echt een grote stap moeten maken om professioneler te worden -en dus te veranderen, kunnen we er beter maar mee stoppen en iets nieuws met een andere naam beginnen." Het is overigens niet zo dat Smalhout en Troost bang zijn om geld te verdienen en commercie een vies woord vinden. Smalhout: "We werken juist graag voor klanten."
De twee opereren in het dagelijks leven onder de naam Hendsum and Young: een conceptbureau. Als zodanig organiseren zij De Hop, dat gesteund wordt door Heineken en doen ze klussen voor bijvoorbeeld Johnnie Walker: "Het geld dat we daarmee verdienen steken we in verliesgevende projecten als Appelsap in Het Oosterpark," grapt Smalhout. "Maar dan kijk je weer eens naar de foto's op de site en naar de toplocatie en dan is het allemaal weer de moeite waard." Inmiddels voelt Smalhout ook wel een verantwoordelijkheid tegenover zijn Appelsappubliek: "Ons publiek wil feesten. Inmiddels zijn wij naast de Baseline van Paradiso de belangrijkste hiphopparty. De rest is inmiddels verdwenen."
Mocht Appelsap vroeger in de handen knijpen dat ze een buitenfestival in de stad mocht organiseren, nu, zo zegt Smalhout, mag staddeel Oost/Watergraafsmeer blij zijn met de aanwezigheid van het hiphop evenement. "Inmiddels zijn we serieuze partners; zij bellen ons en vragen wanneer we het volgende festival willen plannen." Toch gebeuren er dingen die Smalhout niet bevallen: "Dit jaar was er een nieuw festival in het park: Pangea. Het stadsdeel geeft maar een beperkt aantal vergunningen per jaar af. Zij mochten meteen drie dagen, maar er was een lage opkomst en de organisatie deugde van geen kant. Ik denk dat zo'n festival het verpest voor ons. De gemeente moet alleen een vergunning afgeven als ze weet dat het goed is."
Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer laat weten dat er dit jaar geen klachten van geluidsoverlast naar aanleiding van Appelsap in Het Oosterpark zijn geweest. Opmerkelijk is dat ook in 2005 geen klachten zijn geregistreerd. Het stadsdeel spreekt dan ook van preventieve geluidscontrole en zegt voor het hiphopfeest geen andere normen te hanteren dan voor andere festiviteiten in het park. Smalhout wil evengoed na de zomer met de gemeente om tafel gaan zitten.