Ziel en Zaligheid: Vice hoofdredacteur Mick Johan was ooit skatende branieschopper Ziel en Zaligheid: Vice hoofdredacteur Mick Johan was ooit skatende branieschopper

Mick Johan, hoofdredacteur Nederlandse Vice te gast in Ziel en Zaligheid 12 maart

Ziel en Zaligheid: Vice hoofdredacteur Mick Johan was ooit skatende branieschopper

Mick Johan, hoofdredacteur Nederlandse Vice te gast in Ziel en Zaligheid 12 maart

Het Vice Magazine heeft in Nederland voet aan de grond gekregen. Het gratis blad heeft wereldwijd redacties en sinds kort ook in Amsterdam. Het jongerenmagazine dat zich bezighoudt met straatcultuur en alle obsceniteiten die daarbij komen kijken, wordt binnen de Benelux aangevoerd door jeugdig hoofdredacteur Mick Johan (25). Hij was onlangs te gast bij Ziel en Zaligheid.

Mick Johan, hoofdredacteur Nederlandse Vice te gast in Ziel en Zaligheid 12 maart

Op 12 maart jl. was kersverse Vice-hoofdredacteur Mick Johan te gast. Vice is een gratis maandblad dat zich richt op moderne kunst en straatcultuur. In 1994 opgericht in Montréal door een drietal laveloze vrienden die het aanvankelijk nog Voice Of Montreal doopten. Na de oprichting in Canada verhuisde de kern van het blad naar New York, in 1996. Vanaf toen ging het ook Vice heten. De jonge Mick Johan (25) is voor de Benelux aangesteld om het hoofdredacteurschap te vervullen. Slechts in dienst vanaf eind februari, draait Johan nu al volle dagen. Alle buitenlandse edities hebben een mix van ‘eigen’ verhalen en de Engelstalige verhalen van de Amerikaanse oerversie. “We wisselen samen content uit,” vertelt Johan. “Via een speciaal computernetwerk krijgen we verhalen van de eerste hand van de redacteuren wereldwijd. We werken met een soort msn-messenger systeem; je kan zien welke redacteuren er online zijn, en gelijk besprekingen onderling maken. Het werkt dus heel direct.” Het maandblad Vice werkt met thema’s. “De volgende editie hebben we een Russia Issue. De Amerikaanse redactie heeft een gastredacteur in Rusland, en die heeft zulke goede verhalen, dat we eigenlijk alles over kunnen nemen. De freelancers blijven echter doorwerken, zoeken naar goede verhalen voor volgende nummers.” Een van de andere thema’s is cartoons. “Dat nummer komt vol te staan met strips van goede tekenaars. Wel in de rauwige stijl, zodat het bij Vice aansluit.” In de uitzending van Ziel en Zaligheid praat Leonieke Daalder met Johan over diens jeugd en het ontstaan van zijn interesses om een blad te gaan maken. “Ik ben vrij veel verhuisd; mijn vader werkte voor het Amerikaanse leger. Ik ben in Duitsland geboren, heb in Eindhoven, Ermelo, Ede, Utrecht, Scheveningen en Amsterdam gewoond.” Dankzij zijn oudere zussen kwam hij in aanraking met muziek. “Mijn moeder is pianolerares. Dus de inleiding tot de klassieke muziek heb ik ook wel gehad. Maar mijn oudste zus was de hipste chick in het dorp van Ermelo en dankzij haar heb ik bijvoorbeeld Faith No More ontdekt.” Als kind wilde hij striptekenaar worden. Later begon hij interesse te krijgen in skateboarden. “Hoe die lui eruit zagen met hun wijde broek en vlekken op de schoenen… het sprak me erg aan.” En de skatemuziek? Hij beschouwt Sonic Youth eigenlijk wel als skatemuziek: “Die hoes van Raymond Pettibon, waarop hij Baader & Meinhof heeft getekend, vind ik heel goed.” Zijn interesse in skaten, muziek en tekenen zouden hem uiteindelijk naar de Kunstacademie brengen. “Al wilde ik tijdens mijn middelbareschooltijd nog even piloot worden. Waarschijnlijk vanwege die superflauwe jaren-tachtig-film Iron Eagle. Maar ja, dan had ik een volledig exact vakkenpakket nodig.” Luister verder waar naar het gesprek van Leonieke Daalder met Mick Johan, waarin hij verder vertelt over zijn wangedrag op school, het ontstaan van de Vice carrière en meer.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12