De voltallige redactie van het muziektijdschrift Jazz is vandaag opgestapt. "De redactie van Jazz heeft directeur Frans Makau deze week laten weten dat zij geen vertrouwen meer heeft in de Argo Media Groep, een voortzetting van de Nederlandse Tijdschriften Groep. De redactie heeft daartoe het besluit genomen, na aanhoudende problemen met betalingen van freelancers. Ook waren er het afgelopen jaar grote problemen bij het tijdig uitbrengen van het blad. Zo schrapte de uitgever dit voorjaar een nummer, omdat de betalingsproblemen onoverbrugbaar bleken," aldus oud-hoofdredacteur Bert Huisjes in het persbericht.
"We hebben deze week gesproken met AMG directeur Makau, maar er was geen beweging in te krijgen," zegt Huisjes. "Argo betaalde toch al niet zo heel veel uit, dus de bedragen vallen wel mee. Maar het tijdschrift werd gemaakt door vele freelancers die het met liefde deden, en als je dan maanden op je geld moet wachten bevordert dat niet de voortzetting van het blad." Welke verklaring gaf Makau voor het uitblijven van betalingen? "Dat de vorige directie er een zooitje van had gemaakt, dat hij er allemaal niks aan kan doen," meent Huisjes.
AMG is ook verantwoordelijk voor de uitgave van tijdschrift OOR. Toen OOR samengevoegd werd met Aloha en verder ging als 'glossy', richtte voormalig Aloha-hoofdredacteur Tjerk Lammers het muziektijdschrift Revolver op. Hij bood zo tevens onderdak aan gedupeerde ex-Aloha- en OOR-schrijvers die ook problemen hadden met het wanbetaalbeleid van NTG, voorloper van AMG. Deze week meldde 3VOOR12 nog dat OOR in de lift zat; het zou goed gaan met de verkoop en abonnementen.
"OOR is nu het paradepaardje van AMG," vertelt oud-Squeeze hoofdredacteur Edwin Reinerie. Reinerie zwaaide bij homoblad Squeeze de scepter tot vorig jaar oktober. Ook toen stapte een volledige redactie op door achterstallige betalingen van AMG. "De prime reason," aldus Reinerie. "En het wordt tijd dat die andere tijdschriftredacties die er nu zitten ook opstappen. Directeur Makau zal nu zijn best doen om de meest schrijnende gevallen te betalen, zodat er geen juridische stappen worden ondernomen door freelancers. Wellicht dat hij iedereen wel zou betalen als hij kon. Maar er is simpelweg geen geld."
De voorloper van AMG was NTG, toen in handen van controversiële zakenman Erik De Vlieger. Met het stagneren van de tijdschriftenmarkt en de gevolgen daarvan voor De Vliegers eigen tijdschriften, kwamen de financiële problemen. Die uitten zich in eerste instantie voornamelijk in het feit dat freelancers niet werden uitbetaald. Begin vorig jaar liep de bedrijfsvoering van de NTG vast toen de SNS-bank zich als bank terugtrok en een flinke som geleend geld terugeiste.
Reinerie is nu hoofdredacteur van het nieuwe blad voor homo's, Winq. Squeeze bestaat nog steeds, maar wordt gemaakt door andere mensen. Nieuwe hoofdredacteur Hans Blommaert zegt dat hij geen problemen heeft met AMG: "We hebben tot nu vier nummers kunnen maken zonder problemen."
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vroeg in december 2005 namens een aantal freelancers het faillissement aan van uitgever de Nederlandse Tijdschriften Groep (NTG). De NTG heeft alle tijdschriften doorverkocht aan AMG en is zelf een lege huls met aandelen in de ook lege BV's van OOR en Aloha. Toch hoopten de freelancers op deze manier alsnog hun geld te kunnen incasseren. Het ging in totaal om meer dan 30.000 euro. Voor dat bedrag is een betalingsregeling getroffen en die wordt tot nu toe nageleefd, volgens NVJ-advocaat Siep van der Galien. "Sommigen beweren dat de AMG op instorten staat."
De redactie van Jazz heeft de directie van AMG aangeboden om in gezamenlijk overleg te vertrekken en de titel van het blad 'mee te nemen'. De redactie was bereid om daarbij de schulden kwijt te schelden, en wilde ook de leverplicht aan de abonnees voor komende nummers op zich nemen. Huisjes: "Makau heeft dat tot onze spijt geweigerd omdat hij, naar eigen zeggen, veel waarde hecht aan de titel."
Een woordvoerder van een ander uitgeefconcern, PCM uitgevers (waartoe ook enkele dagbladen, NRC Next en een groot aantal literaire uitgeverijen behoren), meldt dat PCM zich vooralsnog niet heeft geïnteresseerd in een van de bladen bij AMG. "Nee, wij hebben nooit met AMG over OOR of Jazz gepraat. Ik ben wel een OOR-fan, trouwens. Wie weet wat er in de toekomst zal gebeuren..."
Bij AMG was niemand te vinden voor commentaar. Uitgeefmanager van OOR, Paul Evers, was evenmin bereikbaar.
Redactie muziektijdschrift Jazz stapt ook op bij conglomeraat AMG
Oud-hoofdredacteur Squeeze, ook vorig jaar weg bij AMG: “Het is nu wachten tot iedereen bij die tijdschriften opstapt”
Vandaag is de volledige redactie van het muziektijdschrift Jazz opgestapt. Dat meldt Bert Huisjes, voormalig hoofdredacteur, aan 3VOOR12. Jazz was ondergebracht bij Argo Media Groep (AMG). Jazz freelancers kregen, net als vele OOR- en ex-Aloha-medewerkers geen geld. Huisjes over de directie: “Er was geen beweging in te krijgen.”