In januari is er een nieuwe tempel in Heerhugowaard verrezen. Het heeft zeven jaar geduurd voordat het plan volledig gerealiseerd kon worden. De Waerdse Tempel, zoals het heet, is een multifunctioneel gebouw met twee zalen en een restaurant gelegen tussen Alkmaar en Heerhugowaard, op een recreatieterrein. Opvallend is de grootte van de zaalcapaciteit met haar 2500 bezoekers. Maar minstens zo opvallend zijn de motieven van de oprichter van de Waerdse Tempel. Muziekhobbyist Marcel Appelman, eigenlijk ondernemer in de bouw, heeft zijn sporen verdiend in de handel van dakmortel. Toen hij in Las Vegas rondreed, raakte hij gefascineerd door de vele muziektempels met al hun avonden vol entertainment. Zo'n gebouw zou er ook in Heerhugowaard moeten neerstrijken, meende Appelman. Maar dan niet alleen waar je naar rock, wereldmuziek kan kijken en luisteren, maar ook naar kinderacts (Kus, Topstars) en voetbal.
Er zijn wel meer poppodia in het Noordhollandse landgoed, maar de Waerdse Tempel is geen gesubsidieerd podium en wil zich eigenlijk ook niet afficheren als centrum dat zich alleen richt op de pop. Sylvia de Boer, persoonlijk assistent van directeur Appelman: "We willen zo breed mogelijk programmeren. We zijn gestart met BZN op onze opening, maar nu staat ook vooruitstrevende muziek van Spinvis op ons programma. Wat ons onderscheidt van de rest van de podia, is de lijn die we doortrekken. Als er bijvoorbeeld een Braziliaanse zangeres optreedt, combineren we dat met een Latin avond."
De Waerdse Tempel ligt aan de oever van een nieuw recreatiegebied in het knooppunt van de gemeenten Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Muziekprogrammeur Bastiaan de Leeuw ontfermt zich over de 'diepgaande' muzikale acts, zoals hij het zelf omschrijft. "Denk een beetje aan Spinvis, The Shavers en Peter Pan Speedrock." Als niet-gesubsidieerd podium was het volgens Van Stam in het begin best moeilijk om dat soort bands te vinden: "Door acts als Kus en BZN krijg je als band misschien een ander beeld van de Waerdse Tempel. Maar we willen zo breed mogelijk gaan. Dus hebben we verschillende programmeurs; één voor de evenementen en grotere namen, één voor de dance en de derde ben ik." Toch is De Leeuw niet gepokt en gemazeld in de wereld van muziekprogrammering, maar is hij betrokken geraakt bij de Waerdse Tempel vanwege zijn enthousiasme voor de organisatie en zijn werk in een lokaal jongerencentrum.
De grote zaal biedt plaats aan circa 2000 man. De ruimte wordt ook verhuurd voor symposia en congressen. "Marcel Appelman is natuurlijk ook een betrokken mens. Hij biedt ook ruimte voor de uitgaande jeugd; die konden voorheen nergens naartoe," aldus de persoonlijke assistente van Appelman. "De zogenaamde Boedyou party's zijn heel populair." Er rustte echter wel een vloek op de eerste Boedyou party (een combinatie van dj met live percussie), want anderhalf uur voor het einde moest de grote zaal worden ontruimd omdat de riolering overstroomde. Een van de pompen in het gebouw was verstopt geraakt.
"De brede programmering zorgt er natuurlijk wel voor dat de doelgroep moeilijk te bereiken is," zegt De Boer. "Maar nu hebben we een formule met een promotieteam die maandflyers uitdeelt. Zo kan iedereen zien wanneer iets gaat plaatsvinden." Maar Joe Cocker in de Waerdse Tempel, dát zou de grootste droom voor Marcel Appelman zijn. "Daarvoor zou Appelman zelfs de halve wereld afvliegen om het Joe Cocker persoonlijk te vragen." Voorlopig is Rob de Nijs ook niet mis. "Toen De Nijs met zijn bussen vol audio apparatuur aan kwam rijden, heeft hij de helft van zijn spullen in de bus laten staan. Hij was onder de indruk van onze geluidsinstallatie en gebruikte die liever."
De organisatie heeft kennis genomen van de hele muziek- en entertainment industrie dankzij vele gesprekken met de grote bedrijven. "We zijn bezig met ID&T en hebben al artiesten geboekt via het kantoor van The Alternative." Het innovatieve talent uit het bedrijfsleven heeft Appelman weer meegenomen naar de plannen van de Waerdse Tempel. "Hij heeft zelfs in de jaren '80 voor zijn dakmortel een innovatieprijs gewonnen op televisie, bij Veronica," aldus De Boer.
Op zondag 14 mei treedt André Manuel op op het Impressionistenfestival, samen met Meindert Talma en Mondo Leone. "Ik ken de plek nog niet zo goed, maar ik treed graag op op lokaties die niet voor de hand liggen. Het enige wat ik niet meer doe, zijn studentenfeesten," aldus de muzikant / cabaretier die op 19 april nog in Club 3VOOR12 stond. "Als onderdeel van een clownsduo hebben we een keer slaande ruzie op een studentenfeest gehad. Wat ik ook niet doe is een feesttent. Ooit ben ik door de FNV gevraagd voor een of andere demonstratie, maar die mensen wilden gewoon feesten. Verschrikkelijk." Maar in de Waerdse Tempel heeft hij best zin: "Je moet altijd zin hebben."
Poptempel in Heerhugowaard naar Las Vegas model
Flamboyante dakmortelspecialist is directeur Waerdse Tempel
Een jachtig ondernemer uit Heerhugowaard reed ooit door Las Vegas en zag daar een nagebouwde piramide staan, het Luxor Las Vegas Resort Hotel. Geïnspireerd door deze groteske bouwstijl en bezwangerd met een grote liefde voor muziek ging Marcel Appelman terug naar Noord-Holland. Om daar net zo’n tempel te bouwen. Nou ja, bijna dan.