In juli vorig jaar stemde de Europese Commissie na een uitgebreid onderzoek in met de fusie van de grote platenmaatschappijen Sony en BMG. Inmiddels heet het nieuwe conglomeraat Sony BMG en is het samen met Universal, Warner en EMI één van de vier partijen, die wereldwijd tachtig procent van de muziekmarkt in handen hebben. Vele kleine independents verdelen samen de overige twintig procent van de koek.
Impala, het independents platform in Brussel, had een lobby gevoerd tegen de fusie. Het platform was dan ook verbaasd over het feit dat de Europese Commissie akkoord ging, zelfs zonder enige voorwaarden. Het leek er namelijk op dat de Commissie vanwege marktconcentratie niet in zou stemmen, net zoals ze eerder in 2000 een fusie tussen de majors Warner en EMI verbood. Terwijl Sony en BMG de fusie uitvoerden, ging Impala in beroep.
Gisteren diende voor een Europese rechtbank in Luxemburg het bezwaar van Impala. “We hebben een goed gevoel over de zitting”, meent Impala hoofd Helen Smith. “We kregen het idee dat de rechters nu een veel betere kijk op de zaak hebben gekregen en waren onder de indruk van de vragen die ze stelden. De Europese Commissie was destijds wel heel snel van standpunt gewijzigd en nu hebben ze moeten uitleggen waarom.”
Volgens Smith is de uitslag van het geding van groot belang hoe de muziekindustrie opereert en hoe de Europese Commissie voortaan onderzoek over marktconcentratie beoordeelt. De indies menen dat de majors te veel macht krijgen en vrezen ook een volgende fusie poging van Warner en EMI. Smith: “Deze beslissing gaat recht in tegen de Europese wetgeving, die culturele diversiteit nastreeft. We hadden geen bezwaar gemaakt, wanneer we niet hadden gedacht hadden dat er fundamentele inschattingsfouten gemaakt zijn bij het beoordelen van de gevolgen van de fusie voor de culturele diversiteit.”
De uitslag van de rechtszaak wordt over ongeveer drie maanden verwacht. Wanneer Impala zou winnen, hoeft Sony BMG niet meteen de fusie ongedaan te maken, want het kan weer in beroep gaan tegen de beslissing. Overigens kijkt ook Sony BMG de zaak met vertrouwen tegemoet. “Er is in de eerste fase uitvoerig onderzoek verricht door de Commissie en ik verwacht niet dat nieuwe inzichten een andere kijk op de zaak geven”, zegt Rob Schouw, managing-director SONY BMG Benelux. Hij wijst er op dat één van de redenen voor fusie was de negatieve marktspiraal het hoofd te bieden: “In de eerste acht maanden van dit jaar is de muziekbesteding in Nederland met maarliefst twintig procent gedaald.”
De fusie bij de Nederlandse vestiging is nog niet tot de laatste paperclip rond. Schouw: “Je kan de structuur aangeven, maar de mensen moeten het werk doen en dat kost tijd." Maar terugdraaien zou volgens hem geen optie zijn. "Vanuit menselijk perspectief zou het terugdraaien een drama zijn. Eerst hebben onze medewerkers een jaar op de toestemming van de Commissie moeten wachten. Vervolgens komt de reorganisatie, en hebben ze moeten wachten of ze wel of geen baan krijgen. Als die medewerkers nu naar huis worden gestuurd en thuis komen met ‘Schat, ik heb goed en ik heb slecht nieuws’… Dat is onaanvaarbaar, lijkt me.”
Europese indies hopen alsnog fusie Sony BMG terug te draaien
Rob Schouw (Sony BMG): “Terugdraaien zou een menselijk drama zijn”
Donderdag hoorde een Europees gerechtshof in Luxemburg de klachten aan van het Europese indieplatform Impala tegen de fusie van Sony BMG. Volgens de verenigde Europese independents heeft de Europese Commissie inschattingsfouten gemaakt bij het geven van toestemming voor de fusie. Helen Smith, hoofd van Impala, heeft goede hoop op het winnen van de rechtszaak: “We hebben er een goed gevoel over”.