Muziekrechtenorganisaties hebben de afgelopen maanden hun hoofd gebroken over een mogelijkheid tot collectieve legalisatie van het razend populaire podcasting. Met deze vrij nieuwe vorm van mp3-verspreiding kunnen online radiomakers hun shows over de hele wereld ter download aanbieden. Gebruikers kunnen ze dan opslaan en te allen tijde luisteren op hun pc, mp3-speler of iPod (vandaar de naam). De Buma, die de belangen van componisten en auters behartigt, heeft een tijdelijke regeling getroffen met podcasters voor collectieve licenties. De Sena, die zich inzet voor de belangen van uitvoerend kunstenaars, wilde ook een collectieve afspraak. Dat is mislukt. Podcasters moet nog steeds voor elke afzonderlijke plaat de goedkeuring van een platenmaatschappij vragen.
De NVPI (branche vereniging van de platenmaatschappijen) is na onderhandelingen met de Sena tot de conclusie gekomen dat een collectieve regeling aangaande podcasting nog niet mogelijk is. Wouter Rutten, woordvoerder van de NVPI, wil niet alle podcasts over één kam scheren. “Sommigen gebruiken vijftig tracks in hun programma, anderen drie. Het zou oneerlijk zijn ze allemaal hetzelfde tarief te laten betalen.” Maar zo pakt de Buma het wel aan. “Dat is een keuze die van tijdelijke aard is”, vertelt Rutten. “De platenmaatschappijen willen wel licenties verstrekken aan podcasters die gebruik maken van Digital Rights Management (DRM) – technieken, maar die zijn vooralsnog niet vervolmaakt", zegt hij.
Ruben van den Heuvel van Electronation Radio hoopt al sinds het begin van zijn eigen podcast op een collectieve regeling. De 35 euro die hij maandelijks moet afstaan aan de Buma dekken alleen de kosten voor de auteursrechten. De betaling van uitvoerende artiesten moet hij voor iedere plaat afzonderlijk regelen met hun platenmaatschappij. “Gelukkig zijn de meeste platen die wij draaien van independents. Die zijn doorgaans heel meegaand waar het podcasten betreft. Zij zien vaker de meerwaarde van podcasten dan de majors”, stelt Van den Heuvel. “Wij willen dolgraag al onze muziek legaal podcasten, maar met wekelijks drie uur muziek is het zonder collectieve regeling bijna geen doen.” Als op 1 januari de tijdelijke regeling van de Buma ook nog eens afloopt, wordt het de podcaster nog verder bemoeilijkt om legaal te casten.
Geen collectieve licentie voor podcasters
NVPI en Sena kiezen na onderhandelingen toch voor afzonderlijke licenties
Muziekrechtenorganisaties hebben de afgelopen maanden geprobeerd het razend populaire podcasten collectief te legaliseren. De Buma heeft een tijdelijke regeling getroffen, maar de NVPI en de Sena zijn tot de conclusie gekomen dat een collectieve regeling alleen wensbaar is als de podcasters gebruik maken van het tot op heden nog niet vervolmaakte Digital Rights Management. En dus moeten podcasters directe afspraken met platenmaatschappijen blijven maken.