Kopna Kopna is overleden, maar de bandleden zitten niet stil. Dat is ook precies de oorzaak voor het heengaan van de funky knutselpopband. Rik Elstgeest, zanger / frontman van het oorspronkelijk uit Roelofarendsveen afkomstige vijftal, vertelt aan 3VOOR12: “We zijn zo druk met andere projecten, dat we duidelijk moesten stellen dat we uit elkaar zouden gaan. We waren al een jaartje met sabbatical, maar dat jaartje werd wat langer. De rek raakte eruit.”
De band nam in 2001 onder leiding van Zita Swoon-gitarist Tom Pintens een demo op die veel aandacht kreeg, maar geen platencontract opleverde. In 2003 ontving de band een Essent Award waardoor het mogelijk werd op te treden op Lowlands. Het debuutalbum Like You uit 2004 werd in eigen beheer uitgebracht en uitgegeven door My First Sonny Weissmuller Recordings. “Dat het zo lang duurde voordat er een heel album was, is ook te danken aan onze talloze activiteiten. Voortdurend bevonden we ons in een spagaat, omdat we zoveel tijd en energie in zowel ons muziektheaterwerk als de band wilden steken,” aldus Elstgeest. De leden fungeren immers als muzikanten in verschillende theatergroepen; toetsenist William Bakker schrijft muziek voor theatergezelschap OT en Bo Koek (zoon van Paul Koek, oprichter van Hollandia), Elstgeest en John van Oostrum werken samen bij De VeenFabriek. “Het is ook wel lekker om vanuit de split weer verder te denken. En het is goed om het verhaal af te ronden: de site uit de lucht halen en de stichting opheffen.”
Bands die uit elkaar vallen; soms is het lot van bandleden treurigmakend. Kok op Schiphol, een gedoodverfd ‘productiebedrijfje’ beginnen, vertegenwoordiger in steunkousen, de popjournalistiek ingaan. “Nee, wij zullen altijd muziek blijven maken. Ook met elkaar, maar niet meer als Kopna Kopna. Maar met ons vijven staan we binnenkort bijvoorbeeld wel voor theatergroep Jong Hollandia in Los Angeles. Om het nog verwarrender te maken: ook met Kopna Kopna liedjes.” Dat Kopna Kopna geen standaard rockbandje was, moge duidelijk zijn. De artistieke aspiraties en de spelbeheersing reikt ver.
Misschien soms wel te ver. Als Touki Delphine opereren ex-Kopna’s Bo Koek, Elstgeest, en John van Oostrum binnen de VeenFabriek. De VeenFabriek is een ensemble waarin, volgens eigen zeggen, “kunstenaars en wetenschappers samenwerken die zich verhouden tot elkaars werk en denken, de maatschappij, de wetenschap en het ambacht.” Bij Touki Delphine vertaalt dat zich als volgt: “Touki Delphine / Ghostbusters #1 is het eerste deel van een drietal voorstellingen die de jonge garde van de VeenFabriek maakt. […] Nieuwe angst vraagt om ook nieuwe helden en het lijkt erop dat het nieuwe heldendom steeds minder over de heldendaden zelf gaat en des te meer over vormgeving, uitstraling, sensatie, hype, mysterie.”
Daarnaast heeft Elstgeest als drummer met Caesar-frontman Roald van Oosten in de studio gezeten voor het project Ghosttrucker. “We zullen daarmee op Eurosonic staan, ons eerste échte live optreden.” Elstgeest heeft handen te kort dus. Toch heeft hij mooie herinneringen aan Kopna Kopna: “Lowlands was geweldig om te doen. En ons tourtje met Boo! Maar optreden in Basel was ook een hoogtepunt.” Kopna Kopna heeft dus iets moois neergezet, en het is nu aan de ex-bandleden om nog meer van zich te laten horen: “We zullen allemaal keihard toeslaan,” aldus Elstgeest.
Er is leven (Kopna Kop)na de dood
Zanger Rik Elstgeest: “Dat jaartje sabbatical bleek wat langer”
Kopna Kopna, ’s lands veelbelovende band met meer talent, speltechniek en ervaring dan de gemiddelde Hollandse rockveteraan, is niet meer. Maar muziek de rug toekeren is niet aan het gezelschap besteed. Sterker, omdat de leden zo druk waren met andere projecten zat het voortbestaan van Kopna Kopna er niet meer in. Zanger Rik Elstgeest: “Het is ook wel lekker: site uit de lucht halen en de stichting opheffen.”