Organisatoren van grote publieksevenementen die telkens weer veel politie-inzet vergen, moeten voortaan de helft van die politiekosten betalen. Dat staat in het conceptwetsvoorstel dat minister Remkes dinsdag heeft rondgestuurd. Als het wetsvoorstel het haalt, heeft dat grote gevolgen voor popfestivals. Willem Westerman van de Vereniging Voor Evenementen Makers: “Toegangsprijzen zullen omhoog gaan en de gratis festivals vallen om.”
Het plan van Remkes is niet helemaal nieuw; in het regeerakkoord was het al in hoofdlijnen opgenomen. “Maar dat was vooral gericht op voetbalwedstrijden. De hoogte van de bijdrage was daarin ook nog niet bekend. Het valt ernstiger uit dan we dachten”, zegt Westerman. Hij vindt het niet terecht dat popfestivals worden getroffen door de voorgenomen regeling. “Daar hoeft de politie nauwelijks op te treden. Het is het voetbal dat problemen veroorzaakt, wij worden hier de dupe van.”
Metropolis-directeur Carla van Leurs bevestigt het doemscenario van Westerman. “Als dit voorstel door de kamer komt, overleven wij niet. Als gratis festival zijn we afhankelijk van subsidies en sponsors, er is echt geen geld om veertig politieagenten te betalen.” Ze vindt het net als Westerman raar dat muziek over één kam wordt geschoren met voetbal. Van Leurs zet ook vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van het plan. “De politie bepaalt zelf hoeveel man er op een festival afgestuurd wordt, er is dan sprake van belangenverstrengeling.”
“Dit zou de nekslag voor Parkpop betekenen, nadat eerst de sponsormarkt al is ingestort”, zegt Guus Dutrieux, directeur van exploitant Ducos. “Ik kan me best voorstellen dat je bij commerciële evenementen de organisatie laat meebetalen aan politiekosten, maar niet bij festivals met een culturele en maatschappelijke functie.” Volgens Dutrieux zou de wet inhouden dat Parkpop er elk jaar een kostenpost van 75.000 euro bij krijgt. “En dat is nog maar het begin. De volgende stap is dat de brandweer en ambulance-dienst ook hun kosten gaan doorberekenen. In Rotterdam is dat laatste al het geval.”
Toch liggen er geen concrete actieplannen klaar. Wel zijn de drie partijen van plan om te gaan lobbyen bij de lokale en landelijke politiek. “Prima dat ze het voetbalgeweld willen aanpakken, maar de politiek moet inzien dat hier anderen mee geschaad worden”, stelt Westerman. Volgens hem is het de bedoeling dat het wetsvoorstel voor het voetbalseizoen van 2006 in werking is getreden.
Metropolis: ‘Doorrekenen politiekosten betekent ons einde’
Wetsvoorstel Remkes bedreigt popfestivals
Het wetsvoorstel dat minister Remkes dinsdag presenteerde om evenementen de helft van de politiekosten te laten betalen, is een bedreiging voor gratis popfestivals. “Als dit voorstel het haalt, overleven wij niet”, zegt Carla van Leurs van Metropolis. Ook Parkpop vreest voor haar voortbestaan. De Vereniging Voor Evenementen Makers: “Wij zijn de dupe van een wet die voetbalvandalisme tegen moet gaan."