Met nog drie dagen te gaan zijn de voorbereidingen voor Pinkpop in volle gang. De podia worden uit de grond gestampt, het gras wordt zorgvuldig in de gaten gehouden en de cateringstandjes nemen hun plek op het terrein in. Festivaldirecteur Jan Smeets houdt ondertussen de kaartverkoop nauwlettend in de gaten. Want met 15.000 verkochte kaarten op de teller belooft Pinkpop dit jaar rustig te worden.
Smeets stelt dat het hem niet heeft meegezeten. Tijdens de jaarlijkse persconferentie kon hij slechts tweederde van het programma prijsgeven, waar hij normaal de volledige line-up onthult. “Ik heb ook lang moeten wachten op een akkoord van Robert Smith van The Cure. Die zegde uiteindelijk af. Net als System Of A Down. En Tears For Fears. Aanvankelijk was er het idee om op zaterdagavond een soort Pinkpop Classic te doen. Nu is de enige klassieker The Golden Earring.” Daarnaast was er nog het probleem dat Pinkpop niet gelijktijdig met Rock Am Ring plaatsvindt, wat het lastiger maakt om bands in te kopen. Smeets: “Er ontbreekt gewoon iets aan het programma. Twee grote bands erbij, en Pinkpop had uitverkocht.”
De kaartverkoop kent een grillig verloop. “Ik had een mooie start, maar op een gegeven moment bleef het hangen. Toen dacht ik al: Oh My God, daar ga ik. Maar toen The Chemical Brothers werden bevestigd, ging het weer lopen.” Toch voldeed het niet aan de verwachtingen. “Twee maanden terug heb ik erover gedacht om de stekker er uit te trekken”, bekent Smeets. “Maar de die-hards rekenen op me. Het is mijn plicht om een mooi programma neer te zetten voor de mensen die een kaartje hebben gekocht. Bovendien weet je nooit hoe het verder zal gaan. Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat de er pas 15.000 kaarten waren verkocht met nog twee weken te gaan. Uiteindelijk werd het dan toch nog druk. En er zitten 1,5 miljoen mensen aan de buis, radio of het internet gekluisterd.”
De media hebben de afgelopen tijd negatief bericht over Pinkpop, iets wat Smeets stoort. “Het Algemeen Dagblad spreekt van een historisch dieptepunt. Maar dat is niet zo. Pinkpop kende halverwege jaren tachtig ook een dip. Waarom schrijven ze dat nou? Wat heeft het voor zin? In Nederland zijn we erg goed in het elkaar de grond in boren. Vaak laat ik het varen, alleen bij onjuistheden ga ik er achter aan.”
Smeets verwacht volgend jaar een goed programma te kunnen samenstellen. “Dan is Pinkpop weer gelijktijdig met Rock Am Ring, niks aan de hand. Mark my words, volgend jaar is iedereen 2005 alweer vergeten.” Voor dit jaar moet Smeets diep in de buidel tasten. Dat vergelijkt hij met een hobby. “Sommige mensen kopen een heel duur schilderij en hangen dat dan aan de muur. Tja. Dan ga je dood en blijft het schilderij achter. Ik steek mijn geld liever in dingen die ik leuk vind, zoals popmuziek.”
Beluister het volledige gesprek van Leonieke Daalder en Ron van der Sterren met Jan Smeets.
3VOOR12 rukt dit weekend met de voltallige redactie uit naar Landgraaf. Op de speciale festivalsite komen interviews, recensies, fotoverslagen en sfeerreportages. Ook worden audio- en video-opnamen gemaakt. Deze komen daags na het festival online en op 3VOOR12 TV.
Jan Smeets overwoog Pinkpop 2005 af te blazen
Festivaldirecteur: “Volgend jaar is iedereen deze editie vergeten”
Pinkpop 2005 zal niet de geschiedenis ingaan als een memorabele editie. De teller van de kaartverkoop staat drie dagen voor aanvang op 15.000, een aantal dat schril afsteekt bij de 63.000 bezoekers uit 2002. “Twee maanden terug heb ik erover gedacht om de stekker er uit te trekken”, bekent directeur Jan Smeets. “Maar de die-hards rekenen op me. Bovendien is volgend jaar iedereen 2005 weer vergeten.”