Volgens de Nederlandse auteurswet hoef je geen toestemming te vragen om een kopie voor eigen gebruik te maken - alleen moet je de rechthebbenden daarvoor compenseren, momenteel 14 eurocent per blanco cd. Afgelopen dinsdag lekte de belangenvereniging van de IT-branche, dat de overheid voor dat recht denkt aan een heffing op mp3-spelers van 3,28 euro per gigabyte. Dat bedrag zou betekenen dat de iPod met de grootste opslagcapaciteit van 60 gigabyte in de winkel bijna 200 euro duurder zou worden. De commotie over deze heffing leidde inmiddels tot vragen in de Tweede Kamer. Maar het genoemde bedrag is pas een beginbod. 3VOOR12 maakte een rondje langs de betrokken partijen.
“De discussie moet gevoerd worden voor de heffing er is”, meent Bernd Taselaar, directeur ICT~Office, de belangenvereniging van IT-bedrijven. “Het gaat ons om het principe: zo’n heffing is gebaseerd op oude inzichten van het kopiëren van platen naar cassettebandjes. Een datadrager is voor veel meer toepassingen dan alleen audio, je kunt er bijvoorbeeld ook je eigen foto’s opzetten. Voor je het weet krijgen we ook heffingen op andere datadragers. Het is dodelijk voor onze kennisindustrie wanneer fabrikanten gaan besluiten zoals in Oostenrijk om vanwege heffingen nieuwe produkten later te lanceren. Wij zien meer in technologische oplossingen dan heffingen”.
“Dat zal wel de nieuwe economie zijn: al naar de schoolmeester lopen voordat het besluit gevallen is”, becommentarieert Wouter Rutten, persvoorlichter NVPI, de branche organisatie van de platenindustrie. “De fabrikanten hebben er belang bij nu al te roepen dat de spelers binnenkort misschien duurder worden. Er wordt een sfeer van graaien gecreëerd, maar dat is niet zo. De vergoeding is bedoeld om te compenseren dat je wettelijk een kopie voor jezelf kunt maken. Het uitgelekte bedrag is niet meer dan een houvast, gebaseerd op de vergoeding voor een blanco-cd”.
“Er wordt te veel bericht dat we de consument een poot uit willen draaien”, zegt Hester Wijminga, accountmanager Stichting de Thuiskopie, inner en verdeler van de heffingen.
“Er wordt heus wel rekening gehouden met consumenten, die legale downloads kopen. Door middel van marktonderzoek bepalen we voor welk gedeelte consumenten legale downloads op hun mp3-speler hebben staan. Het is een misverstand dat het een vergoeding is voor het compenseren van illegaal kopiëren. Het is een wettelijk geregelde vergoeding voor thuiskopieën. In juni praten de partijen weer verder”.
“Wanneer je je speler alleen met betaalde downloads vult, betaal je dus dubbel“, stelt Menno Wiegeraad, service manager van OD2, het bedrijf dat downloads verzorgt voor diverse webwinkels. “Ik ben me bewust van het illegale circuit, maar ik zou een heffing niet prettig vinden voor de eindgebruiker. Ik denk niet dat de consument er uiteindelijk veel van zal merken. De mp3-spelers als los apparaat heeft zijn langste tijd wel gehad, ze worden steeds meer geïntegreerd in mobiele telefoons. Waarschijnlijk komt het er op neer dat de telefoonmaatschappijen de heffing gaan betalen, omdat ze de consument de nieuwe modellen gratis aan blijven bieden.”
Wat is jouw mening? Discussieer hierover in ons forum.
Hoogte van heffing op mp3-spelers staat nog niet vast
Bedrag van 3,28 euro per gigabyte slechts beginbod
Het bericht dat er een auteursrechtenheffing op mp3-spelers in de maak is, zorgde vorige week voor ophef. Spelers met een grote opslagcapaciteit zouden door de overheidsheffing wel tweehonderd euro duurder kunnen worden. Maar een rondje langs de betrokken partijen leert dat de belangenvereniging van de ICT-bedrijven voor zijn beurt heeft gepraat: de hoogte van de heffing staat nog niet vast, wel dat hij er komt.