Helder als glas, flexibel als plastic en binnen tien minuten verandert het in een hoopje compost. Het zijn maisbekertjes, volledig afbreekbaar en honderd procent milieuvriendelijk. Ze gaan de gewone plastic bekertjes vervangen. Afgelopen weekend zijn ze al gebruikt op het Arrow Rock festival.
Het bekertje is gemaakt van mais, maar ziet er precies hetzelfde uit als de vertrouwde plastic beker. Het verschil is dat na een bepaalde tijd, het oplost en blijft er alleen een hoopje humus over, waaruit weer maïs kan groeien.
Volgens Joost Carlier van evenementenbureau LOC7000 wordt het dé nieuwe norm voor festivals. “Het product komt uit de VS en is nog in ontwikkeling. Maar je kunt er vanuit gaan dat cd-hoesjes binnenkort ook op deze manier gemaakt worden, dat spul is helderder dan glas” legt hij uit. “We denken aan de toekomst,” verklaart Carlier het gebruik van het product, “we kunnen niet altijd en eeuwig maar afval produceren.”
De bekertjes zijn wel een stuk duurder dan de gewone van plastic. “We krijgen subsidie van het Ministerie van Economische Zaken,” zegt Carlier. “Naarmate meer mensen de maïsbekers gaan gebruiken, wordt het goedkoper.” Behalve de kosten zijn er ook andere dingen waar de gebruiker rekening mee moet houden. Zo kunnen er geen warme dranken in worden geschonken en wie het bekertje langer dan tien minuten in zijn mond houdt, houdt er een hap humus aan over. “Ook met opbergen is het opletten, een container maïsbekers kan niet in de volle zon blijven staan.”
Op een Radio 538-evenement experimenteerde het bureau al met de milieuvriendelijke bekers. Arrow Rock Festival dat afgelopen weekend plaatsvond, is het eerste evenement waar alle bekers van maïs waren. Op Fields Of Rock en Lowlands zijn ze ook van de partij. Nu is het niet zo dat na afloop van een festival het terrein bezaaid is met hoopjes humus. “Op die manier blijft het een troep,” zegt Carlier. “We verzamelen de bekers en brengen ze naar een fabriek waar ze gecomposteerd worden.”
Toch is LOC7000 niet de eerste met nieuwe milieuvriendelijke initiatieven. Jan Smeets, organisator van Pinkpop, zegt dat zijn bekers al jaren oplosbaar zijn. Smeets: “Onze bekers voldoen aan de milieunormen en we recyclen ze altijd. Ze zijn één keer een maand blijven liggen en ze verdwenen als sneeuw voor de zon, dus ze zijn ook compostabel.” Daarnaast was de maisvariant volgens hem niet helder genoeg. Daarom houdt Smeets het voorlopig nog bij zijn eigen beker. Ook heeft hij wel eens geëxperimenteerd met eetbare patatbakjes. “Dat was geen succes, het ging regenen en het veranderde in pulp. Bovendien zijn de gewone bakjes van papier en dus recyclebaar.”
Volledig oplosbare maisbeker vervangt plastic op festivals
Joost Carlier, LOC7000: “We denken aan de toekomst”
Helder als glas, flexibel als plastic en binnen tien minuten verandert het in een hoopje compost. Het is de nieuwe milieuvriendelijke maisbeker. Menig festivalganger zal er mee geconfronteerd worden deze zomer. De bekers worden ingezet op onder andere Fields Of Rock en Lowlands.