Is Idols-zanger Boris Titulaer opeens zo credible geworden, dat hij 23 maart het Groninger poppodium Vera aan mag doen? Vreemd, want op zijn website staat alleen vermeld dat hij op 6 mei in de feessttent in Alphen staat. Gelukkig weet Robert Bangma, algemeen coördinator van Vera, het antwoord: “Boris? Dat zijn ook Japanse stonerrockers. In het geval vergissing moeten ouders hun kroost direct op komen halen”, lacht Bangma. “Ik ben ook wel eens gebeld toen we Bauer in de club hadden. Dat waren duidelijk mensen die niet wisten waar ze heen belden. Of ze kaartjes konden bestellen voor Frans Bauer. Teleurgesteld hingen ze op.”
“Boris is niet zo populair als bijvoorbeeld Queens Of The Stone Age, maar leeft wel binnen de stonerrock scène”, weet Allison Schnackenberg, die op het Londense kantoor van de Amerikaanse indie Southern werkt, die hun platen uitbrengen in de Westerse wereld. De Japanse Boris staat bekend om hun geluidsexperimenten met experimentele acts als Merzbow. Ze hebben wel eens een album uitgebracht met een noisetrack van meer dan een uur. Als de kordate Schnackenberg hoort dat er in Nederland een wat beschaafdere Boris bestaat, ontdooit ze toch wel. “Ik heb de Japanse Boris bijna tien jaar geleden al eens live in Londen gezien, en ze waren te gek”, wil ze nog kwijt.
Gitariste Wata, bassist Takeshi en drummer Atsuo waren duidelijk de eersten met de naam Boris. Ze brachten al in 1996 hun debuutalbum uit in Japan, maar hebben de merknaam hier in Nederland nooit laten registreren. Zou de Nederlandse Boris er mee zitten dat de Japanners nu met zijn naam aan de haal gaan? Via het merkenrecht kan de merkhouder in principe verbieden dat een ander zijn merk gebruikt voor dezelfde of soortgelijke waren en diensten. De merken moeten dan wel zodanig op elkaar lijken dat er ‘gevaar voor verwarring’ moet zijn, en daar is in dit geval toch wel sprake van.
Bij het management van de Idols-Boris, hebben ze nog nooit van de illustere Japanse stonerrockers gehoord. “Maar ik denk eigenlijk niet dat het een groot probleem is”, vindt Debbie Schouten van managementbureau AT Producties. “Mijn Boris is eigenaar van zijn naam, hij heet ook echt Boris, terwijl die band die naam slechts heeft gekozen. We hebben naam en beeldmerk gedeponeerd in de Benelux, alleen niet wereldwijd. Maar iedereen in Nederland denkt volgens mij bij Boris aan mijn Boris, of aan de Boris van Nijntje.”
Oei, nog een derde Boris dus. Als die dan niet ook nog eens muziek gaat maken dan...
Japanse Boris schept verwarring in het clubcircuit
Robert Bangma (Vera): “Bij vergissing kroost direct op komen halen!”
Midden maart toert er een Japans stonerrock trio door Nederland met de illustere naam Boris. Wacht eens even, hoe heette die laatste Idols-winnaar ook al weer? Juist ja. Als dat maar geen verwarring oplevert in het clubcircuit…Wil de echte Boris opstaan?