Afgelopen vrijdag heeft kamerlid Atsma (CDA) kamervragen gesteld over de woekerprijzen die zwarthandelaren vragen voor U2-tickets. De drie stadionconcerten die de Ierse band dit jaar in de Arena geeft zijn zaterdag in anderhalf uur uitverkocht. Maar op Ebay kun je voor 150 euro, meer dan het dubbele van de originele prijs, nog wel kaarten bemachtigen. Ook zijn er ticketbureaus die U2-arrangementen verkopen voor een aanzienlijk bedrag. Atsma hoopt met nieuwe wetgeving zwarthandel te kunnen verbieden.
Het is niet voor het eerst dat de CDA’er probeert om zwarthandel bij de wet te verbieden. In 2000, ten tijde van het Europees Kampioenschap voetbal, diende hij ook al een voorstel in. Maar de minister van Justitie zei toen dat de wet voldoende mogelijkheden tegen zwarthandel bood. Atsma probeert het nu weer omdat hij denkt dat deze stelling is achterhaald door rechterlijke uitspraken van de afgelopen vijf jaar. Ook concertorganisator Mojo heeft al eens tevergeefs voor betere wetgeving gelobbyd bij de staatssecretaris van Cultuur.
Toch is aangescherpte wetgeving volgens entertainmentadvocaat Hans Bousie geen oplossing. Bousie: “Van de handelaren op Ebay en Marktplaats is het moeilijk de identiteit te achterhalen. Vaak worden die kaarten zonder fysiek contact verhandeld. Bovendien pak je er misschien eentje op terwijl dat veel moeite kost.” Ook de personen die voor aanvang van een concert tickets aanbieden, zijn volgens Bousie te gewiekst om gepakt te worden. “Je kunt moeilijk aantonen dat zo iemand bewust zwart handelt. Hij zal zeggen dat hij een stapeltje kaarten vond en die tegen marktprijs aanbiedt.” Volgens Bousie zouden hooguit de ticketbureaus die arrangementen aanbieden aangepakt kunnen worden. “Als Mojo zijn algemene voorwaarden goed heeft dichtgetimmerd, staat er in dat andere bedrijven de kaarten niet mogen aanwenden voor commerciële doeleinden.”
Mojo vindt het een goede zaak dat de politiek de zwarthandel onderzoekt. “Alleen als de politiek wettelijk verbiedt dat doorverkopen met commerciële doeleinden niet mag, kunnen we iets beginnen”, aldus woordvoerder Jan Willem Luijken. Hij stelt dat Mojo al vaker heeft geprobeerd via de rechter zwarthandel te voorkomen, maar zonder resultaat. “Het bezwaar van de rechter is dat we onze economische verliezen niet kunnen aantonen.”
Voor U2 zal de zwarthandel hoogstwaarschijnlijk aanleiding zijn om de toegangsprijs een volgende keer opnieuw te verhogen. Toen U2 in 2001 in het Gelredome optrad, kostte een kaartje 95 gulden of zo’n 40 euro. Luijken: “De zwarthandel heeft vooral in Amerika de toegangsprijzen omhoog gejaagd. Artiesten zien dat ze meer kunnen verdienen.”
Entertainmentadvocaat Hans Bousie: "Politiek kan niets beginnen tegen zwarthandel U2"
Mojo blij met handreiking CDA’er Joop Atsma
In anderhalf uur tijd zijn alle 150.000 kaarten voor U2 in de Arena afgelopen zaterdag verkocht. Op Ebay staan inmiddels enkele honderden kaarten weer in de verkoop voor het dubbele bedrag of zelfs meer. Het CDA heeft kamervragen gesteld. Of nieuwe wetgeving een eind zal maken aan zwarthandel? Entertainmentadvocaat Hans Bousie: “Ik zou niet weten met welke wet je effectief zwarthandelaren kunt aanpakken.”