Een kleine toeslag op je internet abonnement betalen en dan onbeperkt legaal muziek kunnen downloaden. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar het Britse internetbedrijf Playlouder begint eind september een service, waarbij haar breedbandgebruikers onderling onbeperkt legale muziekfiles mogen ruilen. Playlouder, noemt de nieuwe service daarom Playlouder MSP, waarbij de laatste letters staan voor ‘music service provider’.
Het illegaal uitwisselen van muziekfiles is een handig marketing instrument gebleken, alleen jammer dat de muziekindustrie en muzikanten er niets aan verdienen. Tot nu toe heeft de muziekindustrie geprobeerd het probleem in te dammen door illegale uploaders te veroordelen en aan de andere kant legale download services gebruiksvriendelijker te maken. Andere bedrijven als Snocap en Mashboxx proberen juist een oplossing te vinden door files met lage kwaliteit gratis ter beschikking te stellen, waarbij de consument voor betere kwaliteit moet betalen.
De alleen in Groot-Brittannië toegankelijke service van Playlouder stelt de gebruiker in staat de gehele catalogus van veel grote indie labels gratis te downloaden binnen een gesloten systeem. Opmerkelijk is dat het internet bedrijf, dat tot nu toe bekend stond als een legaal downloadplatform voor de indies, nu ook major Sony BMG bereid heeft gevonden haar catalogus beschikbaar te stellen voor de nieuwe service. Daardoor zou ongeveer veertig procent van het poprepertoire beschikbaar zijn.
Een internet abonnement bij Playlouder MSP zou 26.99 Pond (39,66 euro) gaan kosten, een vergelijkbare breedband internetaansluiting bij marktleider BT in Engeland start op 17,99 Pond (26,44 euro). Het prijsverschil van pakweg 13 euro zou ten goede komen aan de platenmaatschappijen en artiesten. De populairste downloads krijgen het meest betaald. Een ingenieus systeem zou dit bij gaan houden. Playlouder stelt dat als alle internet providers het systeem toe zouden passen, dit de platenindustrie wereldwijd 13,5 miljard dollar (ongeveer 11 miljard euro) op zou leveren, veertig procent van de wereldwijde fysieke muziekverkopen.
“Het is niet zo dat wij vrij verkeer van mp3’s promoten”, krabbelt mede-eigenaar van Playloader Paul Hitchman terug. Anders dan een artikel in de Britse krant The Guardian stelt, zouden de aangeboden files wel degelijk beschermd en niet op iPods afspeelbaar zijn. Vanwege onderhandelingen met andere majors wil hij niet op verdere details ingaan. Ook niet op de vraag in hoeverre zijn nieuwe service verschilt met abonneeservices als Napster To Go, in Engeland verkrijgbaar voor 10 Pond (14,69 euro) per maand, waarbij niet-iPod gebruikers onbeperkt toegang hebben tot de catalogi van alle majors.
In Nederland laten de meeste Nederlandse internetproviders hun eigen downloadwinkels verzorgen via het internetbedrijf OD2. Zo ook Tiscali, wiens Tiscali Music Service ‘naar verwachting loopt', aldus woordvoerder Wander Bruijel. “Het is een interessante ontwikkeling, die in het plaatje past waarbij providers steeds vaker zelf inhoud aanleveren. Tiscali hanteert echter een ander businessmodel waarbij de content voor iedereen beschikbaar is, dus ook voor niet Tiscali-gebruikers.”
Bij internetprovider XS4ALL bestaan er ook geen plannen de stap te volgen. “Het beleid van XS4ALL is er op gericht, dat het publiek zijn eigen spullen op het internet zet”, stelt woordvoerder Judith van Erve. Vorig jaar organiseerde XS4ALLL een congres over de toekomst van het auteursrecht. “We hebben toen een zogenaamde download tax onderzocht. Niemand had toen een sluitend model. Het klinkt allemaal heel leuk, maar het is niet zo simpel, want het heeft veel haken en ogen.”
Sony BMG Nederland was niet bereikbaar voor commentaar.
Britse internet provider introduceert onbeperkt legaal downloaden
Nederlandse providers hebben nog geen plannen
Onbeperkt legaal downloaden, waarbij je een kleine toeslag betaalt via je internet abonnement. Dat is wat de Britse internet provider Playlouder MSP met de nodige tam-tam aankondigt voor eind september. De Britse provider heeft al contracten afgesloten met de major Sony BMG en vele independents. Nederlandse providers volgen de ontwikkeling, maar hebben nog geen plannen in die richting.