Er heerst een enorme verbouwwoede gaande bij verschillende poppodia. Voldoet het oude podium niet meer? Dan breken ze het tot de grond toe af en bouwen er een nieuw architectonisch hoogstandje voor in de plaats. Het liefst vijf keer zo groot als het origineel. Binnenkort bijvoorbeeld is het spectaculaire openingsfestival van de nieuwe Patronaat in Haarlem. Maar ten noorden van Amsterdam staat ook iets te gebeuren: Purmerend bouwt aan zijn eigen podium.
Het podium zal P3 gaan heten. Met een grote zaal, een kleine zaal, een vlakke vloertheater, een café en 5 bandruimtes heeft het gebouw een capaciteit van zo’n 1000 man. "Er wordt nu druk gebouwd aan het P3 gebouw. De ruimtes zijn in grote lijnen al goed zichtbaar en de buitenmuren staan ook al overeind", aldus de kersverse programmeur van P3, Waldo Volmer. "We besteden bijzondere aandacht aan inrichting. We willen het echt heel sfeervol maken."
De nieuwe programmeur was hiervoor programmeur gaan werken bij poppodium De Kelder in Amersfoort, waar hij later ook de zakelijke leiding op zich nam. Toen er een vacature vrijkwam voor de programmering van een nieuw te bouwen podium hoefde hij niet lang na te denken. Sinds anderhalve werkt hij in Purmerend.
Begin 2006 wordt het gebouw opgeleverd. Volmer: “Het doel van dit podium is om net zo groot en relevant te worden als de andere stedelijke podia, zoals bijvoorbeeld de Mezz in Breda. We willen bij de programmering de nadruk leggen op onderscheidende acts, vooral nationale artiesten. We worden geen trendsetter, maar trendvolger. Als we het publiek in Purmerend eenmaal voor ons hebben gewonnen, kunnen we ons wellicht gaan richten op het Amsterdamse publiek”.
Maar waarom zou het Amsterdamse publiek de overvloed en variatie in Amsterdam inruilen voor de trendvolger P3? Volmer: “Tja, dat vraag ik me eigenlijk ook af. Dat zal nog wel lastig worden denk ik. Omdat ik hier niet vandaan kom, moet ik eerst gaan onderzoeken wat er leeft in de plaatselijke scene. In Purmerend is wel het een en ander gaande, maar dat hangt allemaal nog een beetje in de buurthuissfeer”.
"De naam van het podium is ontstaan uit een prijsvraag", legt Volmer uit. "P3 was de winnende inzending. Het staat voor de drie p’s van pop, podium en Purmerend. Ook staat het voor de drie zalen waarin het allemaal gaat gebeuren straks." In de toekomst wil het podium ter promotie nog meer 'ludieke acties' verzinnen. "Maar daar kan ik nu niks over vertellen, want het moet wel ludiek blijven. Het openingsevenement gaat in ieder geval groots worden. Daar kan ik wederom inhoudelijk nog niks over vertellen, simpelweg omdat er nog geen inhoud is.”
P3, een simpele, niet bijster originele naam voor een podium. Waar hebben we dit eerder gehoord? In Amstelveen (P60)? Even googlen. Yep, er is in Kerkrade een jongerencentrum met de naam P3. Over buurthuizen gesproken. Volmer: “Ohja? Wat toevallig. Maar wij staan wel bovenaan in google, hoor."
3VOOR12/Amsterdam: Een poppodium voor Purmerend
P3 brengt muziek in Waterland
De kids van Purmerend en omstreken hoeven binnenkort niet meer persé naar Amsterdam of Zaandam voor hun portie popmuziek en ander cultureel vertier, want deze stad is binnenkort zelf voorzien van haar eigen podium. P3 programmeert popmuziek, theater en dance avonden. Bovendien biedt P3 repetitieruimte aan de lokale bands.