Muzinq Almere dreigt met faillissement en hoopt op huurkwijtschelding

Poppodium noteert al na drie maanden tonnen verlies

Het begon zo mooi. Terwijl andere steden almaar struikelen over verbouwing of nieuwbouw van popzalen, stampte Almere in een recordtijd een indrukwekkend podium uit de grond. Maar nog geen drie maanden later is er een nieuw record: Muzinq besloot dinsdag faillissement aan te vragen nu het verlies na drie maanden enkele tonnen euro bedraagt.

Poppodium noteert al na drie maanden tonnen verlies

De Almerense popzaal Muzinq die in februari haar deuren opende, lijkt na drie maanden al weer over de kop te gaan. Het budget voor de verbouwing van het pand tot bruikbare popzaal werd met 285.000 euro overschreden. Het exploitatietekort is na drie maanden bovendien opgelopen tot ruim twee ton euro. Reden voor de stichting die het pand exploiteert om een faillissement aan te vragen.

Dat faillissement is nog niet honderd procent zeker. Muzinq verzocht de gemeente de opgelopen verbouwingkosten alsnog te betalen en de subsidie van één ton te verhogen tot bijna twee. De gemeenteraad verwees dat plan naar de prullenmand. Muzinq-directeur Barry Bouquet presenteerde donderdag echter een beangstigend rekensommetje, waarmee hij de druk op de raad opvoert: "Een faillissement van Muzinq kost de gemeente zeker een miljoen euro. Terwijl de popzaal goed loopt. Het probleem zit hem in de koppeling van een commerciële discotheek met een popzaal."

Het pand is verdeeld in twee zalen; een commerciële discotheek en een popzaal. De opbrengsten van de discotheek moest het cement onder financiering van de popzaal worden. Juist de discotheek loopt echter heel slecht, waardoor het fundament onder Muzinq nu in drijfzand is veranderd.

Omdat Bouquet het wel voor het beschikbare bedrag wilde doen, verkoos de gemeente hem boven een ander plan dat Tivoli indiende. Het Utrechtse poppodium wilde het pand in Almere heel graag runnen, maar werd volgens Tivoli bestuursvoorzitter Barry de Vos uiteindelijk vooral gebruikt om Bouquet onder druk te zetten. Tivoli zie vooraf al dat het nieuwe pand ongeschikt was voor popgebruik en flink moest worden aangepast.

Bouquet durfde de gok aan. Maar moet achteraf het gelijk van Tivoli erkennen: "Het pand was niet geschikt voor optredens. We hebben veel extra uitgaven moeten doen. Zo was er bijvoorbeeld niet genoeg krachtstroom in het pand. Ook zat er een plafond van gipsplaat in. Daar konden we geen box of lamp aan ophangen. Ja, wat moet je dan? Ze op de grond zetten?" Nu wil hij het alsnog zonder discotheek verder: "We hebben een nieuw plan voor de popzaal. Als we de koppeling met de discotheek opheffen, even geen huur hoeven te betalen en door kunnen gaan met de popzaal, is het verlies een stuk kleiner."

Of de verantwoordelijke wethouder zich in die positie laat manoeuvreren, is twijfelachtig. Hij is verbolgen over het financiële wanbeleid en zegt geen enkel vertrouwen meer in de stichting te hebben. Het liefst ziet hij heel snel een andere exploitant voor het pand. Voor hij een beslissing neemt, wacht hij eerst het onderzoek af van een door hem aangestelde 'task force'. Die moet kijken hoe het verlies zo snel zo uit de hand heeft kunnen lopen.

Donderdag 28 april is er een avond waarin raadsleden, wethouder en andere betrokkenen het debacle gaan bespreken. Een week later valt de definitieve beslissing voor Muzinq. Dan weten we of ook het doek voor Muzinq valt, of een dure rekening op de deurmat van de gemeente.