De Lowlands karavaan heeft inmiddels de polder bij Biddinghuizen weer verlaten en alle tenten, dixi’s en douchecabines kunnen opgeborgen worden. Volgend jaar moet alles weer van voor af aan worden opgebouwd en zo gaat dat al twaalf jaar lang. Een dure aangelegenheid. Om festivalorganisatoren tegemoet te komen heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen een onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid van een zogenaamd Nationaal Evenementen Terrein (NET). Zo’n NET krijgt dan een vaste –voor festivals gewenste- infrastructuur. Toiletten, douches, wegen en verlichting zullen dan niet meer op- en afgebroken hoeven worden. Volgend het onderzoek is er in Nederland ruimte voor twee van deze NET’s.
“Goed nieuws”, aldus John Mulder van Mojo. “De kosten van het steeds opnieuw aanleggen van de infrastructuur hebben een hogere ticketprijs tot gevolg. Daarnaast brengt een goede vaste infrastructuur meer comfort met zich mee.” Mojo heeft al negen keer warme douches en spoeltoiletten opgebouwd in Biddinghuizen. Mulder: “Dat is zo duur; daar hadden we mooie vaste toiletten voor kunnen bouwen.” Over een eventuele locatie voor een NET heeft Mulder wel zijn gedachtes. “Het Lowlands/Six Flags terrein is natuurlijk mooi, maar het wordt al lastig om daar een eenmalig optreden te organiseren. Mensen moeten uren in de file staan om het te bereiken. Ideaal zijn militaire vliegbases, die op het punt van sluiten staan. Soesterberg gaat bijvoorbeeld dicht en ook De Kooi bij Den Helder staat op het punt gesloten te worden. Die complexen zijn goed bereikbaar, er ligt veel beton en je hebt overdekte hangars. Het hoeft helemaal niet clean te zijn. Het is misschien juist wel leuker als het een beetje een troep is.”
Mulder zegt open te staan voor deelname aan een NET als er vanuit de overheid een initiatief komt. “Het onderzoek spreekt van een benodigde investering van 53 miljoen euro. In dat geval staan wij niet echt te springen. Hoe dan ook, ik denk het onderzoek nuttig is en dat er iets goeds uit zal komen. Het leeft nu bij organisatoren, provincies en de overheid.”
Om rendabel te zijn moet ieder NET jaarlijks vier meerdaagse evenementen met 50.000 bezoekers en zes eendaagse evenementen met 40.000 bezoekers huisvesten. Die eendaagse evenementen kunnen een gevaar vormen voor de stadions die momenteel onderdak bieden aan dit soort concerten. Directeur Jasper van Amstel van het Arnhemse Gelredome ziet het niet zover komen. Van Amstel: “Die evenemententerreinen zijn een goed alternatief voor Lowlands of Mysteryland. Voor comfortabele indoor evenementen kom je naar de Gelredome. Bij ons heb je geen last van weersinvloeden. Maar als het waar is dat er ook overdekte hallen op zo’n NET komen dan worden het inderdaad concurrenten. Als zo’n terrein ook nog eens met gemeenschapsgeld ontwikkeld moet worden, plaats ik er wel mijn vraagtekens bij.”
Laura van der Voort van Extrema ziet weinig heil in een NET. “De kracht van elk festival zit in de locatie: die maakt het tot een uniek evenement. Wij willen niet op een terrein zitten waar vorige week Mysteryland van ID&T is geweest en waar volgende week Lowlands komt. Toch zit er ook een andere kant aan het verhaal. Voor ons New Years Eve feest hebben we nog geen geschikte locatie gevonden. Daar beginnen we ons nu wel zorgen om te maken.”
Een stuk negatiever is Brian Bout van UDC. De organisator van Dance Valley twijfelt aan de integriteit van het onderzoek: “Wij zijn niet eens betrokken bij het onderzoek. ID&T ook niet. Hoe kun je zoiets onderzoeken zonder de nummers twee en drie op evenementenvlak te raadplegen.” Ook plaatst hij vraagtekens bij het nut van NET’s “Ik vraag mij af van welke planeet die onderzoekers komen. De markt is heel slecht. Er is echt geen ruimte voor nieuwe evenementen.” Ook Bout ziet zijn Dance Valley niet verkassen. “Wij horen in Spaarnwoude. Volgend jaar komt er zeker een camping bij het festival. Ik vraag mij sowieso af wie er baat bij de uitkomst van het onderzoek heeft. De locatieverhuurders? Welke ‘boer’ zit achter dit plan?” De kans dat Bout als marktpartij meedoet aan de ontwikkeling van een NET acht hij nihil. “Ik maak liever zelf mijn geld op dan dat ik het weggooi.”
Weinig enthousiasme bij festival organisatoren over Nationaal Evenementen Terrein
Brian Bout (UDC): “Ik vraag mij af van welke planeet deze mensen komen”
Deze week verscheen een onderzoek naar de wenselijkheid van één of meerdere Nationale Evenementen Terreinen. Mojo directeur John Mulder roept al jaren dat een vast terrein met een goede infrastructuur nodig is. Andere organisatoren denken daar anders over.