Crossing Border heeft de laatste jaren nogal wat koerswisselingen doorgemaakt. Een verhuizing binnen Den Haag, vervolgens naar Amsterdam om uiteindelijk weer terug te keren op een nieuwe locatie in de Hofstad. En duurde het festival vorig jaar nog een week, inmiddels is dat gehalveerd, evenals het aantal locaties. Alles speelt zich dit jaar af in en rond de Koninklijke Schouwburg. Festivalorganisator Louis Behre: “We houden de koers aan van afgelopen jaar maar willen terug naar een klein festival. Daar horen ook kleine bandjes bij. Alleen dEUS is een grote naam op het programma waarop je kaartjes verkoopt.”
Behre is blij dat hij de alternatieve roots van Crossing Border hervonden heeft: “Vroeger hadden we ook veel ‘spoken word’ door muzikanten. Dat werd steeds minder. Gelukkig is dat nu weer terug.” Eén van die artiesten dit jaar is Danko Jones. Behre: “Ik las op een Zweedse website in Zweden dat hij daar twee uur lang op het podium had staan praten en dacht: die moet ik ook hebben. Vervolgens heb ik toen zijn boeker gebeld om te vragen of hij dit vaker deed en als een soort wonder verschijnt er juist een ‘spoken word-cd’ van Danko Jones ten tijde van Crossing Border. Je kunt zijn stijl vergelijken met die van Henry Rollins.”
Met namen als Lambchop, dEUS, Jolie Holland en Rufus Wainwright op de poster begin je te vermoeden dat Behre zich op een ouder publiek richt. “Als we een ‘veertig-plus’ publiek aantrekken is dat toeval. Het kan mij ook niets schelen. Ik probeer gewoon een mooi programma samen te stellen en heb geen vooropgezet plan.”
Opvallend is dat schrijver Nick Hornby op de poster onder de muzikanten staat vermeldt. Behre: “Hij gaat optreden met de nieuwe sensatie Marah. Hij dj’t en leest voor terwijl zij muziek maken. Op het programma staat ook een speciaal samenwerkingsverband tussen Bernlef en de beroemde jazz-pianist Guus Janssen. Dit soort gelegenheidscombinaties heb je al jaren in het buitenland. Gelukkig zetten we dat nu ook in Nederland op de kaart.” Maar Behre’s eigen tip voor de komende editie is het John Butler Trio. Zij komen uit Australië en zijn daar enorm groot. Het zijn jonge jongens die bij mij hetzelfde losmaken als toen ik voor het eerst 16 Horsepower zag.
De keuze om het aantal locaties in de stad terug te brengen naar één had meerdere redenen. “We hebben een kleine organisatie. Op het ogenblik werken we met drie man aan Crossing Border. Het is onmogelijk om daar meerdere locaties mee te behappen. Daarnaast wilden we vermijden dat je meerdere totaal verschillende sferen op het festival krijgt.”
Dat Crossing Border het kleiner aanpakt, is niet gestuurd door bezuinigingen. Door het wegvallen van het North Sea Jazz-festival kreeg de organisatie van Behre juist extra geld van de gemeente Den Haag. “Wij krijgen nog altijd ruim over een half miljoen euro aan subsidie. Dat we kleiner uitpakken is juist gewoon een principiële keuze. We willen er weer plezier aan beleven. Daarnaast haakten veel bezoekers de afgelopen jaren af vanwege de commercie.”
De kaartverkoop is inmiddel van start gegaan. Behre: “Meestal durf ik de eerste twee weken niet naar de verkoopcijfers te kijken. Dat is altijd heel teleurstellend. Ik hoorde nu toevallig dat er de eerste dag meteen 325 tickets waren verkocht. Daar ben ik best trots op.”
Crossing Border wordt gehouden van 11 tot en met 13 november. Op zondagmiddag 14 november is er speciaal voor de kleintjes Border Kids.
Organisator Louis Behre blij met kleiner Crossing Border
Minder podia en kleinere acts brengen cross-over festival terug bij de basis
Afgelopen week is het programma voor Crossing Border 2004 bekend gemaakt. Een paar dingen valt meteen op: de Crossing Border-week van vorig jaar is teruggebracht naar vier dagen en het aantal locaties terug naar één. “We komen weer terug bij de basis van het festival; kleine alternatieve acts en spoken word”, aldus organisator Louis Behre.