Dinsdag is John Peel in Peru overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Artiesten en muziekliefhebbers over de hele wereld hebben al geschokt gereageerd. Ook in Nederland, waar John Peel vaak is geweest en vele kennissen en vrienden maakte, sloeg het nieuws in als een bom. 3VOOR12 sprak Marg van Eenbergen van de door Peel geliefde band Seedling, oud collega Jan Donkers en vriend Erwin Blom.
Jan Donkers, programmamaker, collega en het vaste slaapadres van Peel tijdens zijn VPRO-jaren: “We bewonderden John Peel allemaal enorm. Dus toen we van C-omroep naar B-omroep gingen en meer zendtijd moesten vullen, was het idee er al snel: John Peel een show laten presenteren! Ik herinner me nog dat ik samen met (VPRO Radio 3 eindredacteur) Roel Bentz van den Berg naar Londen ging om hem te vragen. Schoorvoetend vertelden we ons plan, verwachtend dat hij ons zou uitlachen. Maar hij was blij als een kind. Een paar jaar lang kwam hij daarna elke drie weken naar Nederland. Deed hij één uitzending live en nam er twee op. Daarna logeerde hij bij mij. Hij was een heel strikte vegetariër. Als hij ’s nachts naar de wc moest, rende hij altijd snel door de keuken. Daar stond namelijk het kattenvoer, dat ie zo vond stinken dat hij er zelfs midden in de nacht voor wegrende. Onze muzikale smaak overlapte op geen enkel vlak, maar zijn zoektocht naar nieuwe, interessante dingen is wat we deelden.”
Marg van Eenbergen, zangeres/gitarist Seedling, speelde vier Peel sessies en maakte op verzoek een persoonlijke pagina voor het herinneringenboek dat vrienden van Peel voor zijn vijfenzestigste verjaardag maakten: “Ik sta echt effe helemaal…. Die man heeft door zijn liefde voor onze muziek zo’n invloed op mijn kleine leventje gehad. Hoe anders zou het met Seedling gelopen zijn als hij ons niet had opgepikt tijdens Noorderslag. Omdat hij ons goed vond, konden wij wat potjes breken in Engeland. En dat geldt voor zoveel bands. Zijn betekenis voor de popmuziek is daarom enorm. Niet alleen omdat ie je draaide. Als Peel het goed vond, had je een keurmerksticker die iedereen herkende. Het meest indrukwekkende was de live sessie in Birmingham. Hij stond rechts voor het podium te kijken. Na afloop kwam hij naar ons toe, heel verlegen. Om ons te bedanken! Terwijl wij zelf stonden te trillen op onze benen. Hij had al suikerziekte, was geen twintig meer. Maar het komt toch als een shock. Peel dood. Deze zomer hebben we nog een A4tje volgeplakt met hele kitscherige kaarten van Amsterdam voor zijn 65e verjaardag. Verdomme.”
Erwin Blom, vriend van Peel: "Het is een ontzettende schok. Ik ken John Peel sinds begin jaren tachtig toen ik hem voor muziekblad Vinyl interviewde. Met mijn band Eton Crop hebben we een stuk of vijf sessies voor zijn BBC-programma gedaan. Enkele weken geleden was ik nog op het feest dat hij ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag gaf. Ik heb niemand gekend die meer bezeten van muziek was dan John Peel. Als je bij hem thuis kwam, was ie bijna altijd nieuw materiaal aan het
luisteren en kon hij nog altijd razend enthousiast raken over het nieuwste al dan niet extreme materiaal. Ik heb hem in die zin altijd als voorbeeld gezien. Zoveel enthousiasme en bevlogenheid na zoveel jaren, ongelooflijk. En John Peel was een ontzettende innemende verteller die het allerbest tot zijn recht kwam achter de microfoon. Hij praatte met zijn publiek alsof ie tegen zijn vrienden sprak. En was daarin ook heel persoonlijk. Zoals Peel was er maar één. Ik kan het eigenlijk niet geloven. Hele Engelse generaties zijn met John Peel opgegroeid. Mijn muzikale bagage heb ik aan hem te danken. Hij werkte aan zijn autobiografie waarin hij zijn mooie persoonlijke verhalen aan het optekenen was. Hij zal die helaas nooit kunnen afmaken."
De VPRO zendt dinsdagavond tussen 22.00 en 23.00 uur de uitzending die John Peel op 29 januari 1986 maakte voor de VPRO nogmaals uit ter ere van de radiomaker.
John Peel: vegetariër, keurmerksticker, vriend
Eerste reacties op overlijden radiomaker
Een artiest, collega en vriend aan het woord over John Peel.