De SP wil de halvering van de Toursupportregeling en het afschaffen van het promotieproject Musicxport.nl voorkomen met een amendement. Het Nationaal Popinstituut (NPI) kondigde eerder aan dat de subsidieregeling voor Nederlandse bands die in het buitenland op tournee gaan per 2005 gehalveerd wordt als gevolg van de bezuinigingen.
Het promotieproject Musicxport.nl dat de carrière van Nederlandse bands in Duitsland stimuleert, zou zelfs helemaal geschrapt worden. Volgens SP kamerlid Arda Gerkens is dat onacceptabel: “Popmuziek krijgt het minst en moet nu ook nog onevenredig veel inleveren. De popsector verliest tien procent, terwijl de cultuursector in zijn geheel 4,5 % bezuinigt. Dat kan niet. We willen dat beide regelingen op zijn minst overeind blijven.”
De partij dient ook een amendement in om de door het Amsterdam Dance Event (ADE) gevraagde honderduizend euro alsnog toe te kennen. Gerkens: “Die is afgewezen omdat het ADE een evenement is van de ondersteunende stichting Conamus.” Alle ondersteunende instellingen moeten per 2005 tien procent inleveren, ruimte voor nieuwe aanvragers was er niet. Gerkens: “Het ADE is helemaal geen ondersteunende instelling, maar een festival.” Ook D66 wil een amendement indienen voor het Amsterdam Dance Event. Beleidsmedewerker Philip Tijsma verwacht dat beide voorstellen samengevoegd worden.
Gerkens laakt het gebrek aan visie van staatssecretaris Medy van der Laan met betrekking tot de popmuziek. Haar partij publiceerde afgelopen zaterdag een Manifest voor een bloeiende popcultuur (zie link). “De staatssecretaris suggereert altijd dat de popmuziek zichzelf wel redt. Maar het clubcircuit heeft het op dit moment heel moeilijk. Het gebrek aan aandacht voor Nederlandse artiesten op de radio helpt daar ook niet bij. Ik wil haar daar flink over aan de tand voelen.” Met name over het verdwijnen van het project Musicxport.nl is Gerkens verbaasd. “Het door Balkenende zelf opgezette Innovatieplatform stipt juist dit project aan als voorbeeld.”
Of behalve de steun van D66 voor het amendement over ADE de andere partijen iets zien in haar plannen, weet Gerkens niet. Maar ze heeft meer dan goede hoop: “Het gaat om een relatief heel klein bedrag met een grote impact. Ik ben niet pessimistisch.”
GroenLinks wilde voorafgaand aan het debat niet reageren op de aangekondigde voorstellen van de SP. Zelf heeft de partij geen wijzigingsvoorstellen die betrekking hebben op de popmuziek. Beleidsmedewerker Arthur van Mansfeld: “Het blijft spannend tot op het laatst. We zullen eens goed kijken naar de plannen van de SP.”
PvdA Kamerlid John Leerdam kondigde vorige week aan dat hij bijna vijf miljoen extra had te vergeven voor de cultuurnota. Daarna was het Kamerlid niet meer bereikbaar om zijn plannen toe te lichten. Eerder liet hij wel weten wat hij van de door het NPI verstuurde brandbrief over de bezuinigingen vond: “Het NPI zou niet alleen maar zo moeten piepen, maar zich samen pakken met bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Poppodia VNP. Die hebben het nog veel zwaarder.” In iets minder harde bewoordingen kan ook SP-lid Gerkens zich daar in vinden: “Ik wil eerst het voorstel zien van de staatssecretaris. Je kunt de clubs niet dwingen tot samenwerking of samengaan. Maar we mogen daar wel naar kijken. Het hoeft geen slecht plan te zijn.”
VVD en CDA waren niet bereikbaar om hun visie op de subsidies aan popcultuur toe te lichten.
Politiek bescheiden op de bres voor de popmuziek in debat cultuurnota
SP en D66 dienen amendementen in om popsubsidies te redden
De SP gaat in het debat over de Cultuurnota vechten voor het behoud van de Toursupportregeling en het promotieproject Musicxport.nl. SP Kamerlid Arda Gerkens heeft goede hoop dat het gaat lukken: “We vragen niet zo heel veel. ” Samen met D66 springt de SP ook in de bres voor het Amsterdam Dance Event. Overige partijen houden zich vooral op de vlakte als het over popmuziek gaat.