De Nederlandse vestiging van major Warner Music heeft bekend gemaakt dat de eigen A&R afdeling opgeheven wordt. Daarmee komen artiesten als Krezip, Ilse de Lange, Relax, Postman en Wyatt op straat te staan. Tevens ontslaat Warner Music Nederland 20% van de eigen werknemers. Het opheffen van de A&R afdeling is een gevolg van een wereldwijde reorganisatie bij Warner Music, sinds de overname door de Canadees Edgar Bronfman jr en de investeringsmaatschappij Thomas H. Lee Parners. In totaal moet 200 miljoen dollar bezuinigd worden. De Nederlandse vestiging heeft de afgelopen weken al met de eigen artiesten rond de tafel gezeten om de mogelijke gevolgen van de reorganisatie door te geven. Vanaf vandaag is duidelijk dat ze naar een ander label moeten uitzien.
Warner noemt de aanhoudende neergang in de verkoop van cd’s de oorzaak om de bezuinigingen door te voeren. ‘Met name de enorme piraterij, het op grote schaal branden en illegaal downloaden van cd’s en het gebrek aan adequate regelgeving hieromtrent liggen ten grondslag aan de malaise in de muziekindustrie’, aldus een officieel statement van de platenmaatschappij. A&R manager Menno Timmerman van Warner Nederland zag deze klap al langer aankomen, ook al kijkt hij niet ontevreden terug op zijn vijf jaar als A&R manager. Hij is één van de zeven mensen die Warner Music gedwongen zal verlaten in Nederland. “De afgelopen vijf jaar heb ik meer dan een miljoen platen verkocht, waar ik erg trots op ben. Maar het is niet genoeg. Ik ben erg teleurgesteld hierdoor. Mijn levenswerk is in één keer ingestort.” In verschillende ‘grote’ landen als Amerika, Engeland, Italië en Spanje blijven de lokale afdelingen van Warner nog bestaan. “Ik geloof dat Zweden het enige kleine land is dat de lokal A&R afdeling kan aanhouden, omdat ze in het verleden bewezen hebben dat ze hun dance makkelijker de grens over kunnen krijgen.”
Het is Timmerman de afgelopen jaren zelf niet gelukt om ,et de artiesten uit de eigen stal succes in het buitenland te boeken. “Je hebt maar één buitenlands succes nodig in Nederland om ervoor te zorgen dat ze daar kijken wat er nog meer is. Maar in Nederland zelf wordt ook alleen maar gekeken wat uit Amerika en Engeland komt. Over de eigen artiesten is men heel calvinistisch: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. De media in Nederland werken daar ook aan mee. Ik hoop zelf dat het ooit 'doe maar gek, dan doe je al gewoon genoeg' wordt in Nederland.”
De wet- en regelgeving rond het downloaden in Nederland schiet volgens Timmerman ook tekort. “In Den Haag hebben ze er ook al jaren geen kaas van gegeten. De downloadmodellen werken hier gewoon niet en dat zie ik de komende jaren ook niet beter worden. Er is nu een generatie die al vijf jaar gebruik maakt van muziek die vrij beschikbaar is.”
Warner Music Benelux volgt de trend in de muziekindustrie waar steeds meer majors de lokale A&R afdeling inkrimpen of in het geheel afstoten. Timmerman: “We zijn de volgende in de rij en het eind is nog niet in zicht. Sony en BMG gaan samen en daar gaan bands wegvallen. EMI wilde Warner hebben en dat is niet gelukt. Nu zitten ze bij EMI met te hoge kosten, te weinig inkomsten en te veel mensen. Dan kan je nagaan wat er gaat gebeuren. En bij Universal is er natuurlijk al flink gekort.” Timmerman verwijst naar oktober vorig jaar toen bij Universal Nederland 15% van de werknemers werd ontslagen. Deze maatschappij heeft destijds in verschillende landen de complete A&R afdeling opgeheven, maar in Nederland bleef deze in beperkte grootte overeind.
Michel Huijgen, manager van Relax, kreeg vandaag definitief te horen dat de Haarlemse band geen label meer heeft. “Ik heb veel geruchten opgevangen, maar nu is het dus definitief. Erg zonde, maar toch denk ik dat het wel goed komt met Relax, we gaan nu een oplossing zoeken. Relax is gewoon de beste live band van Nederland Op dit moment zijn we een nieuwe plaat aan het opnemen. Je kan er niet veel aan doen dat je nu zonder label zit. Het is een kwestie van accepteren en dan doorgaan.”
Warner Music Benelux stopt met lokale artiesten en ontslaat 20% werknemers
Naast groot aantal werknemers ook Krezip, Ilse de Lange en Postmen op straat
Warner Music Benelux stopt na een reorganisatie met het uitbrengen van platen van lokale artiesten. Ook wordt 20% van de werknemers ontslagen. De grote sanering volgt de trend in de muziekindustrie waar steeds meer lokale A&R afdelingen worden ingekrompen of afgestoten.