We wisten het zeker, als je maar content verkocht zou je blijven leiden in de strijd om de consument. Content rules was het adagium tijdens de internethype. En zo is KPN dan ook nog steeds wanhopig op zoek naar alle mogelijke vormen van content om haar I-mode te hypen.
In muziekland is echter alles anders. In muziekland is het mogelijk dat een grootaanbieder als MTV/TMF (met in Nederland zo’n 80% aandeel op de clipmarkt) de kleine independent muziekaanbieders (zoals PIAS, Edel en Epitaph) simpelweg eenzijdig oplegt nog maar de helft te gaan betalen voor het gebruik van clips. Niet alleen wordt de vergoeding gehalveerd, ook wil MTV de clips op meerdere manieren gebruiken dan nu gebeurt. Zo wil zij het recht hebben de clips via de mobiele telefoon aan te bieden (I-mode?). Nu gebeurt het natuurlijk wel vaker dat grote jongens de dienst uitmaken op het schoolplein: dat gebeurt bij MOJO, bij de majors, bij Microsoft. Je zou haast gaan denken dat partijen met een machtspositie zich uit pure wellust met een naam tooien die met een M begint, u ziet het hierboven wel. Dat MTV ook al weer met een M begint mag dan ook geen verbazing wekken.
MTV heeft zorgvuldig gebouwd aan haar machtspositie. Toen zij hier in Nederland bijvoorbeeld op een aantal plaatsen door TMF van de kabel werd geknikkerd, nam zij TMF gewoon over. Door de bank genomen wordt er over een dergelijke machtige marktpartij wel gemopperd. Maar gemopperd in de kroeg in Hilversum, niet gemopperd in het openbaar. Immers wie weet hebben we elkaar ooit wel nodig. En voor een platenmaatschappij is één ding duidelijk vandaag de dag. Een goede verstandhouding met de televisiemaatschappijen staat hoog in het vaandel. Des te opmerkelijker dan ook dat de verzamelde independents (verenigd in hun club de VPL, Video Performance Limited) hebben besloten de handen ineen te slaan en het voorgelegde eenzijdig door MTV gedicteerde contract niet te tekenen.
Partijen kondigden vorige week al aan weer naar de onderhandelingstafel te gaan. De huidige overeenkomst loopt tot en met aanstaande woensdag 31 maart. PIAS-directeur Leo van Schaick was benieuwd wat er op 1 april zou gebeuren. Wat kan er eigenlijk op 1 april gebeuren? De clips die de independents ter vergoeding hebben aangeboden zijn hoogstwaarschijnlijk aangeboden voor een bepaalde periode in de vorm van een licentie. Op het moment dat de licentietermijn verstrijkt (31 maart aanstaande dus), is het gebruik van de clips niet langer toegestaan. Dat betekent dat MTV, als er geen nieuw contract komt, simpelweg niet meer uit mag zenden. Doet zij dat toch dan maakt zij inbreuk op de rechten van de independents en is zij tenminste dezelfde vergoeding verschuldigd als zij tot nu toe kregen (nou ja kregen, MTV betaalde naar verluidt al jaren überhaupt niet meer).
Als ik lid van de VPL was zou ik het wel weten. Ik zou niks doen. Niet onderhandelen, niet terugbellen, niet terugmailen, maar gewoon afwachten. En als MTV vanaf 1 april toch besluit de clips uit te zenden, dan aangifte doen bij justitie en een rekening sturen. Wat een mogelijkheid om een vuist te maken voor de Calimero´s van de platenindustrie.
Column Hans Bousie: Calimero's
Partijen met de M van Machtspositie
Entertainment advocaat Hans Bousie schrijft zijn eerste column over de kwestie MTV tegen de independents. Let op het vogeltje.