Het conflict tussen de Nederlandse Tijdschriften Groep (NTG) en de stakende freelancers wordt langzaam een welles-nietes spelletje. Vandaag is het de beurt aan Nicolette Hogerzeil, de nieuwe artistiek directrice van de NTG: “We kunnen wel betalen.” Dat de NTG het toch niet doet, heeft te maken met de weg te werken verliezen bij de NTG, aldus Hogerzeil. “Je kunt je voorstellen dat zoiets niet in een keer lukt. Dat gaat in stappen. Daarom kunnen we ook de achterstand bij onze freelancers gefaseerd inhalen. Zo zit het in grote lijnen in elkaar.” Hogerzeil voorziet een zware zomer voor de muziekbladen van de uitgever, maar denkt toch dat Oor en Aloha het wel gaan redden.
“We hebben een nieuw businessplan gemaakt. Het komend half jaar moet uitwijzen of dat gaat werken.” Zelf heeft de kersverse directrice (vier maanden in dienst bij de NTG) er wel vertrouwen in. Naar de freelancers is ze helder: “Het aanbod dat ik vorige week aan de NVJ leden heb gedaan, geldt voor iedereen. Ik wil best ook nog praten met de freelancers die niet bij de vakbond zijn aangesloten. Dan zal ik hen hetzelfde aanbieden.” Hogerzeil wil niet vertellen wat ze in het overleg vorige week op tafel heeft gelegd. Volgens een aantal freelancers en de NVJ was het aanbod: accepteer en betalingstermijn van negentig dagen, anders gaat de stekker eruit.
Hogerzeil ontkent te hebben gedreigd met het ‘uittrekken van de stekker’ bij Oor: “Zo is dat niet ter tafel gekomen. Ik heb dat niet zo gezegd. Je zou wel gek zijn, marktleider in een segment met een goed blad, daar trek je toch niet zo maar de stekker uit?!” Wat er verder is besproken met de NVJ, wil ze niet vertellen: “We hadden met elkaar afgesproken dat het off the record was. Dat we er niet mee naar buiten zouden treden. Dat de NVJ dat wel heeft gedaan, vind ik heel heel jammer. Ik heb alle onderhandelingen dan ook voorlopig even stopgezet.”
Ellie Speet van de NVJ wil niet spreken van een nog hoger oplopend conflict: “We hebben altijd die dertig dagen aangehouden. Dat gaan we nu aan het eind niet laten varen vanwege de financiele problemen bij de NTG. Dat we dat na dit gesprek naar buiten hebben gebracht, is geen nieuws, maar slechts het voortbestaan van een bestaande situatie.” Volgens Speet is het woord nu aan de freelancers zelf: “Zij moeten beslissen of ze het al dan niet accepteren.” Ze schat in dat een groot deel dat niet zal doen.
Ook als de freelancers het aanbod van Hogerzeil wel accepteren, zullen ze in de toekomst minder ingezet worden bij de NTG: “Stukken die de kern van je titel bepalen, moeten gewoon van de vaste redactie komen. Het kan toch niet zo zijn dat het voortbestaan van je blad afhankelijk is van freelancers. Dat is de wereld op zijn kop. Daar wil ik van af. Ik zou liever in de toekomst de vaste redactie iets uitbreiden, zodat die basis sterker wordt.” Maar dat is een idee voor de lange termijn, aldus Hogerzeil. Eerst de warme zomer.
Op dit moment is er nog geen zicht op een eensgezind besluit van de freelancers. Volgens een van hen is het voor iedereen een individuele afweging: “Sommigen zullen het wellicht accepteren, ikzelf zeker niet.”
NTG-directrice in kwestie Oor: “Het kan niet zo zijn dat je afhankelijk bent van freelancers”
Nicolette Hogerzeil houdt vol dat freelancers op lange termijn uitbetaald kunnen worden
Nu de patstelling tussen stakende muziekjournalisten en de NVJ ook na een gesprek met de NVJ onopgelost blijft, is het woord volgens beide partijen aan de freelancers. NTG-directrice Nicolette Hogerzeil: “Ik wil best praten met de freelancers om een en ander toe te lichten, maar mijn standpunt zal niet veranderen: dit is wat ik kan bieden.”